Hoe kies je een verrekijker voor vlinders kijken?

Hoe kies je een verrekijker voor vlinders kijken?

Iedereen die enthousiast is over de natuur, weet dat vlinders prachtige insecten zijn. Het is al een wonder om ze met het blote oog te bekijken, maar als je voor het eerst een verrekijker pakt om een vlinder te bekijken, zal er echt een wereld voor je open gaan. De details en kleine aspecten zijn onzichtbaar met het blote oog, maar prachtig om te kunnen waarnemen.

De traditionele manier van vlinders observeren was om ze te vangen en vervolgens vast te spelden op een plaat en met een vergrootglas bekijken, dit betekende vrijwel altijd de dood van het beest. Deze zeer dieronvriendelijke manier raden wij sowieso af en het is ook niet meer nodig, door een verrekijker te gebruiken kun je ze levend en in hun natuurlijke omgeving zien. Dit is uiteraard een veel mooiere beleving, daarnaast is het voldoende dichtbij komen met een vergrootglas ook zeer lastig en soms zelfs onmogelijk.


Welke verrekijker is dan perfect voor het van dichtbij bekijken van vlinders?

Eén van de belangrijkste aspecten van een verrekijker voor het bekijen van vlinders is de dichtstbijzijnde scherpstelafstand. Verrekijkers die een minimale scherpstelafstand hebben van minder dan 2 meter komen al goed in de aanmerking om vlinders mooi te kunnen observeren. Voor de rest zijn de belangrijkste aspecten binnen deze categorie verrekijker gelijk aan de belangrijkste aspecten van verrekijkers voor algemeen - of voor vogelspotting gebruik.

Scherpstelafstand
De meest belangrijke eigenschap van een verrekijker voor het observeren van vlinders is de scherpstelafstand. Een verrekijker kan nog zo goed zijn, als deze niet voldoet aan de eis om een vlinder goed in beeld te krijgen, dan is deze feitelijk alsnog onbruikbaar daarvoor. Een verrekijker met een scherpstelafstand van 1,8 meter of minder zorgt ervoor dat een vlinder beeldvullend te zien zal zijn. Verrekijkers die verder scherpstellen dan dat krijgen dat simpelweg niet voor elkaar en zijn dan ook niet zeer geschikt voor het bekijken van vlinders of andere soorten insecten.

Welke afstand dan wel?
Eigenlijk is elke elke verrekijker met een scherpstelafstand kleiner of gelijk aan 1,8 meter geschikt. Uit een selectie van verrekijkers die allemaal deze eigenschap hebben wordt het dan zoeken naar de verrekijker die het beste beeld geeft of het meest comfortabel is in gebruik.


Andere belangrijke eigenschappen

Beeldhoek
De beeldhoek van de verrekijker is voor het bekijken van vlinders niet één van de meest belangrijke eigenschappen. Met een kleinere vergroting heb je een grotere beeldhoek in de verrekijker, dit kan makkelijker zijn voor het volgen of zoeken van het onderwerp. Het nadeel van een kleinere vergroting is dat dan eventueel de exacte details verloren gaan die je met een sterker vergrotende verrekijker wel zou zien. Als je de verrekijker, naast het kijken van vlinders, ook gaat gebruiken voor andere doeleinden dan kan de beeldhoek wel belangrijker worden. Lees bijvoorbeel de artikelen over verrekijkers voor algemeen gebruik of vogelspotting voor meer informatie hierover.

De oogafstand (Eye Relief)
De oogafstand is een belangrijke eigenschap als je de verrekijker gaat gebruiken met een bril op. Als je het moeilijk vindt om de verrekijker goed voor de ogen te krijgen en scherp zicht te hebben, dan is de oogafstand te kort om met bril gebruikt te worden.
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.