Hoe kies je een verrekijker voor sportgebruik?

Hoe kies je een verrekijker voor sportgebruik?

Bij veel sporten zit je vaak ver van de actie af, denk hierbij aan voetbal, golf, auto races etc.. Als je een grote of mooie wedstrijd mag bijwonen, dan is het natuurlijk wel erg leuk om hier zoveel mogelijk van te kunnen ervaren. Hierbij komen verrekijkers natuurlijk erg goed van pas.

Als je gaat kijken naar een geschikte verrekijker om te gebruiken tijdens sportevenementen, dan is het erg belangrijk om eerst goed de functies en mogelijkheden van verschillende verrekijkers te inventariseren. Alleen dan weet je ook echt zeker dat jouw verrekijker het meest geschikt is voor het doel dat je voor ogen hebt.


De belangrijke eigenschappen van verrekijkers voor sportevenementen

Vergroting
De eerste en ook meest voor de hand liggende eigenschap is de vergroting. De hele bedoeling van een verrekijker bij sportevenementen is dichterbij komen bij de actie. Dan is bij veel mensen de eerste gedachte 'hoe meer vergroting, hoe beter'. Dit is echter niet altijd het geval. Het klopt dat je met meer vergroting dichterbij komt en je de details nog beter kan zien. Hier komt echter het eerste probleem om de hoek: Met een sterkere vergroting is de beeldhoek een stuk kleiner, hierdoor verlies je makkelijker het overzicht en wordt het volgen van de actie erg lastig. Door de kleinere beeldhoek verdwijnt de actie sneller uit het beeld en is het lastiger om deze terug te vinden.

Een ander probleem bij meer vergroting is dat het een stuk moeilijker is om de verrekijker stil te houden, trillingen worden namelijk meer versterkt dan bij verrekijkers met een lagere vergotingsfactor. Daarnaast neemt met meer vergroting de lichtsterkte af. Dit kan gecompenseerd worden door een grotere opening, maar dat maakt de verrekijker wel een stuk zwaarder.

Afhankelijk van de afstand tot de actie, zijn volgens ons verrekijkers tussen de 7x en 10x vergroting het meest geschikt. Bij 12x of meer vergroting zijn verrekijkers vaak lastig stil te houden en te zwaar en lastig om de actie mee te volgen.

Beeldhoek
De beeldhoek is uiteraard ook erg belangrijk, je wilt namelijk niet alleen zo ver mogelijk kunnen kijken, maar ook zoveel mogelijk kunnen zien. De beeldhoek wordt bepaald door de vergroting en de lens opening. Een verrekijker met een beeldhoek van 6 graden of meer geeft je op 1000 meter afstand een beeld van 105 meter of meer; een ideale optie om te gaan gebruiken tijdens sportwedstrijden. Een goede combinatie van vergroting, lichtsterkte en beeldhoek zorgen ervoor dat een verrekijker prettig is om te gebruiken tijdens sportwedstrijden en -evenementen.


Grootte van de verrekijker

Het is ook erg handig om rekening te houden met de grootte van een verrekijker. Een kleine compacte verrekijker is natuurlijk ideaal om eenvoudig mee te nemen en maakt het gebruik en meenemen een stuk leuker. Je hoeft dan simpelweg niet zoveel mee te dragen. Er zijn echter ook grote nadelen aan een kleine verrekijker. Een verrekijker met 10x42 heeft een veel wijder beeld dan een 10x25 verrekijker, door de grotere opening kan een grotere verrekijker meer licht vangen en een breder beeld geven. De verrekijker die veel meer licht vangt, geeft natuurlijk een helderder, scherper en mooier beeld dan een kleine verrekijker.

Overweeg goed wat voor jouw persoonlijke doel het beste is. Een 10x42 verrekijker kan een heel mooi scherp, licht en goed beeld geven maar als deze te zwaar is om lang vast te houden of misschien zelfs geweigerd wordt door zijn grootte, dan heeft het natuurlijk geen zin om voor zo'n verrekijker te kiezen. In dat geval is een kleine verrekijker een betere optie, kijk daarom dus goed naar een verrekijker die het beste bij jou past. Een middelgrote 10x32 kijker kan precies mooi uitkomen. Deze is niet zo groot en zwaar als een 10x42 en een stuk lichtsterker en makkelijker te hanteren dan een 10x25 die misschien wel te klein is.

Uiteindelijk gaat het erom te kiezen voor een maximale groote van een verrekijker die ook nog uitstekend kijkt.Onze aanraders voor sportgebruikGeplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.