Verrekijkers

Sorteer

1 - 18 van 435 producten

435 producten

Filteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 25
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 25
Verrekijkers

Verrekijkers

Er zijn veel verschillende soorten verrekijkers. Kijkers voor sport, vogelspotting, safari of de nautische wereld. De meeste binoculairs zijn speciaal ontworpen en gemaakt voor een of enkele specifieke toepassing. Verrekijkers zijn al verkrijgbaar vanaf enkele tientjes oplopende tot enkele duizenden euro’s. Net als bij camera’s, is de prijs van de verrekijker ook bepalend voor de kwaliteit. Of je nu op zoek bent naar een professionele kijker voor dagelijks gebruik of een goedkope verrekijker om het een keer te proberen? Als je op het punt staat om een verrekijker te kopen dan moet je jezelf altijd als eerst afvragen waar wil ik de kijker voor gebruiken en welke afstand moet ik overbruggen?

Verschillende soorten verrekijkers.

Bij verrekijkers zijn er twee belangrijke varianten: dakkantprisma verrekijkers waarbij het licht in bijna rechte lijn naar het oog wordt geleid en porroprisma kijkers. Bij porroprisma verrekijkers bereikt het licht via parallel opgestelde prisma´s de ogen. Welke van deze twee soorten je het beste kan kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeur en je budget.

Vergroting

De vergroting is waar je een verrekijker voor koopt, maar welke vergroting is goed voor jou en wat betekenen al die getallen? Elk verrekijker is voorzien van een soort formule, zoals "7 x 35" of "10 x 42". Het eerste getal in de formule is de vergroting, hoe vaak wordt de afbeelding vergroot. Een vergroting van maal 8 of maal 10 is een veel gekozen vergroting. Heb je meer vergroting nodig dan 10x dan is het raadzaam om de verrekijker in combinatie met een statief te gebruiken. Anders heb je last van trillingen en een onscherp beeld.

Lichtsterkte

Het tweede getal in de formule is de diameter van de voorste lens in millimeters. Des te wijder de voorste lens, hoe meer licht er binnenvalt. De lichtsterkte is te herleiden door het tweede getal in de formule te delen door het eerste getal in de formule. Hoe hoger dit getal is des te meer licht er door de verrekijker komt. Dit gaat bijvoorbeeld een rol spelen wanneer je veel in de ochtend of avond gebruik maakt van je binoculair. Als je de verrekijker wil gebruiken voor astronomie is de lichtsterkte één van de eerste dingen waar je op gaat letten. Maar ook de kwaliteit van het glas en de coating zijn mede bepalend voor de lichtsterkte en het beeldkwaliteit.