Sorteer

1 - 18 van 264 producten

264 producten

Filteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 15
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 15
Telelens

Telelenzen

Telelenzen hebben een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek. Hierdoor beschik je over een groot zoombereik en ben je in staat je object of persoon dichterbij te halen. Telelenzen met een vast brandpunt hebben beschikken niet over de mogelijkheid om in- en uitzoomen. Voor telelenzen met een vast brandpunt is het daarom belangrijk om de ideale plek te vinden vanaf waar je de foto maakt. Het vergt daarom de nodige voorbereiding voor je aan de slag kan gaan.

Gebruik van telelenzen

Grote telelenzen zie je vaak bij sportevenementen, wildlife- en vogelfotografie maar dit zijn zeker niet de enige toepassingen waar je goed gebruik kan maken van een teleobjectief. Naast het feit dat telelenzen objecten of personen dichterbij brengen, kan je er ook een uniek perspectief mee creëren. Of je nu selectieve scherptediepte inzet om iemand te isoleren of gebouwen schijnbaar dichter bij elkaar laat komen in een skyline. De telelens is een veelzijdig objectief en breed inzetbaar.

Trillingen en stabilisatie

Wanneer je gebruik maakt van een telelens zal je geconfronteerd worden met camera trillingen. De kleinste trillingen worden door het gebruik van een telelens vergroot, wat resulteert in onscherpe foto’s. Zeker door het gewicht van de meeste telelenzen is het niet eenvoudig om je camera stil te houden. De beste oplossing hiervoor is natuurlijk een camerastatief. Als je geen statief hebt probeer dan een boom, muurtje of tafel te vinden waar je vanaf kan fotograferen. Hou in ieder geval de sluitertijd zo kort mogelijk wanneer je uit de hand fotografeert. Een belangrijke vuistregel voor het bepalen van de minimale sluitertijd bij een telelens is om “1/” voor de brandpuntsafstand te plaatsen . Bij een 200mm telelens zal je een minimale sluitertijd van 1/200 sec moeten hanteren. Bij een 800mm teleobjectief hanteer je een minimale sluitertijd van 1/800 sec om uit de hand te kunnen fotograferen.

Telelenzen met een ingebouwde beeldstabilisatie zal proberen om de trillingen in de lens op te vangen en te compenseren. Het is een enorm handige feature die lang niet in alle teleobjectieven aanwezig is. Helaas werkt het niet altijd zo goed als we zouden willen, het is daarom belangrijk de sluitertijd evengoed zo kort mogelijk te houden.
Gebruik je een statief zet de beeldstabilisatie dan uit, omdat er door overcompensatie juist weer onscherpte kan ontstaan.