Wat is de beste verrekijker tijdens het kamperen?

Hoe kies je een verrekijker voor het kamperen?

Kamperen is een heerlijke manier om tot rust te komen en te genieten van de natuur. Een tent, op campings of meer buiten de gebaande paden, is één van de beste manieren om dichter bij de natuur te komen. Bij het kamperen kom je langs de mooiste landschappen, natuur en wildlife. Je kan daarom wel zeggen dat het bijna zonde is om geen verrekijker mee te nemen. Wij vinden het echt een onmisbaar stuk gereedschap dat je niet mag vergeten tijdens het kamperen, mocht je stranden op plekken die je ziet in "survival" programma's, dan kan je er natuurlijk ook een mooi brandglas van maken om het vuur aan te steken. Overigens raden wij dit wel af als je net een mooie kijker gekocht hebt!


Waar moet je op letten bij het kiezen van jouw verrekijker?

Eerst moeten er bepaald worden wat je belangrijk vindt van de verrekijker, er is nogal een verschil tussen de kampeerder die licht bepakt de wildernis in wil of de familie die met de auto alle ruimte heeft om de apparatuur mee te nemen. Daarnaast is natuurlijk voor iedereen belangrijk om te bepalen waar de voorkeur ligt. De ene persoon vindt vogels (link naar vogelspotting page) leuker, de ander gaat het liefste vlinders (vlinder page link) bekijken en nog een ander wil, naast het kamperen, de verrekijker ook meenemen op safari(safari kijker link). Voor wie dit alles leuk vindt of geen keuze kan maken is een allround verrekijker het beste, een beetje vogels, wat vlinders en ook nog wat voor safari.


Gewicht en grootte

Om te kijken naar een verrekijker voor tijdens het kamperen, beginnen we eerst met de grootte en het gewicht (gaat veelal samen). Zoek je een verrekijker voor een fiets- of motorvakantie, dan zijn de kleinere verrekijkers meer geschikt dan de grotere. Met een kleinere lensopening, 32mm of kleiner, blijft de kijker beperkt van formaat, erg licht, en hierdoor makkelijk mee te nemen. De kleinere verrekijker heeft natuurlijk ook een kleiner uitredepupil (link exit pupil informatie), dit maakt het kijken in de schemering een stuk minder fijn. Door de kleinere opening ids er minder contrast te zien en, omdat het pupil groter is dan de hoeveelheid licht die er door heen kan komen, kijkt dit ook minder rustig.

Als de verrekijker bedoeld is voor in de caravan of camper, dan is de grootte natuurlijk iets minder belangrijk. Een verrekijker met een lens van 40mm of groter kijkt vaak een stuk helderder dan zijn kleinere varianten van 25mm. Ook in de schemering zijn deze modellen vaak een stuk helderder.


Vergroting

De belangrijkste reden waarom we een verrekijker gebruiken, is om dichterbij te komen tot een onderwerp. Dit wil echter niet zeggen dat een keuze voor de verrekijker met de meeste vergroting ook meteen de beste is. Hoe meer vergroting er in een verrekijker zit, des te sneller deze zal bewegen tijdens het kijken. Voor de meeste omstandigheden is een verrekijker met 8x vergroting ideaal. Bij deze kijkers heb je veel minder last van beweging dan bij een kijker met een 10x vergroting of hoger. Een verrekijker met 8x vergroting heeft ook een grotere beeldhoek dan verrekijkers met meer vergroting, waardoor je meer in beeld krijgt en makkelijker een onderwerp kunt zoeken of volgen.

Verder is de afdichting tegen vocht van belang, met name in de lente en herfst kan er sprake zijn van condensvorming in de tent, een goede afdichting is dan van belang.


Onze aanraders voor wandelaars

Onderstaand onze selectie van verrekijkers die goed te gebruiken zijn tijdens de kampeervakanties, we hebben hierbij ook rekening gehouden met de prijs
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.