Hoe kies je een verrekijker voor de jacht?

Hoe kies je een verrekijker voor de jacht?

In alle vormen van jagen is een goede verrekijker echt noodzakelijk, er zijn zelfs jagers die beweren dat een verrekijker net zo belangrijk is als het geweer waarmee geschoten wordt. Verrekijkers die gebruikt worden tijdens het jagen worden vooral ingezet om de omgeving te doorzoeken naar eventuele prooien, Daarnaast is een goede verrekijker belangrijk om het geslacht en gesteldheid van een dier te bepalen. Dit is belangrijk als het om tropheën gaat of als er een restrictie ligt op het schieten van vrouwelijk of mannelijk wild om overpopulatie tegen te gaan. Er zijn speciale kijkers die gemaakt zijn met een camouflagekleur om nog minder op te vallen, dit kan net het verschil maken tussen wel en niet gezien worden.


Lichtsterkte van de verrekijker

De lichtsterkte is een belangrijk onderdeel voor een kijker die gebruikt gaat worden tijdens de jacht. Er wordt het meest in de vroege ochtend of in de vooravond gejaagd, de lichtomstandigheden zijn dan natuurlijk minder optimaal dan overdag. Om tijdens deze tijden toch het wild goed te kunnen onderscheiden, is een verrekijker met een grote lensopening van belang. Er zit natuurlijk ook een limiet hier aan. Verrekijkers met een grotere lens opening (40mm of groter) zijn over het algemeen ook een stuk zwaarder dan de kleinere varianten die rond de 26-20mm zitten. Omdat er ook een limiet zit aan wat we allemaal mee kunnen nemen, moet daar natuurlijk in gekozen worden. Het blijft echter wel zo dat hoe groter de opening van de verrekijker, hoe beter deze kijkt bij weinig licht. Ook het contrast in een grotere verrekijker is beter waardoor de verschillende soorten wild ook beter te onderscheiden zijn. Klik hier voor alle informatie betreffende lichtsterkte van de verrekijker.


Vergroting en Beeldhoek

De meeste mensen zullen denken 'Als ik meer vergroting heb, dan heb ik ook een betere verrekijker die meer geschikt is voor wat ik doe'. Dit is helaas niet waar, met meer vergroting beweegt het beeld veel meer, elke beweging wordt groter dan met minder vergroting. Daarnaast wordt met meer vergroting de beeldhoek ook kleiner. Juist bij een verrekijker voor tijdens het jagen is een grotere beeldhoek ideaal, hiermee kun je namelijk beter de hele omgeving bekijken en sneller het onderwerp vinden dat je zoekt. Voor het jagen in beboste gebieden is een verrekijker met 8x vergroting makkelijker te gebruiken dan 10x of meer. Daarnaast is de lensopening ook nog bepalend voor de beeldhoek, een verrekijker met 8x42 heeft een groter zicht dan een 8x25 verrekijker. Bij jagen op open vlaktes is een 10x verrekijker meer geschikt, op grotere afstand is het wild namelijk beter te onderscheiden dan met een 8x kijker.

Als je gaat jagen op open vlaktes of eventueel in de bergen, dan is een verrekijker met 10 a 12x vergroting meer geschikt. In sommige situaties zal zelfs meer vergroting nodig zijn, maar dat komt zeer weinig voor. Bij een sterkere vergroting is de beeldhoek wel veel kleiner, het zal dus meer tijd kosten om een heel gebied te bekijken.


Bouwkwaliteit

Tijdens het jagen kom je in alle soorten omstandigheden wat weer en omgeving betreft, hierbij is de bouwkwaliteit van de verrekijker natuurlijk belangrijk. Een goedkopere verrekijker is vaak niet van metaal gemaakt, maar van plastic. Veel van de onderdelen worden op budget kwaliteit gemaakt; dit betekent dat onder slechtere omstandigheden de kijker eerder kuren gaat vertonen. Ook zijn de goedkopere verrekijkers vaak niet voorzien van goede gasvulling of van coatings op de lenzen, zonder deze kan de kijker sneller beslaan en last krijgen van vuil. De coatings helpen ook voor een juiste kleur - en contrast weergave, hoe beter de coatings hoe mooier het beeld. Bij matige coatings of helemaal geen coatings, wordt alles al snel een brei waarbij geen onderscheid meer te zien is. Als het gaat om identificeren van het juiste wild of het juiste beest dan is dat natuurlijk funest.
Eye relief en oculair doppen

De eye relief van een verrekijker is belangrijk voor het gebruik met een bril. De eye-relief bepaalt of een verrekijker fijn kijkt. Als deze te groot of te klein is voor eigen gebruik, dan kunnen er continue zwarte randen zichtbaar zijn. De verrekijker is dan deitelijk te ver weg van de ogen waardoor er alleen kleine rondjes zichtbaar zijn. Het eye-relief is altijd terug te vinden in de specificaties van verrekijkers, maar dit in de praktijk bekijken is veel beter om de juiste keuze te maken. Klik hier voor de volledige uitleg van eye-relief.

De oculairdoppen spelen ook nog een kleine rol bij het kijken naar een verrekijker voor jagen. Er zijn verrekijkers waar nog extra rubberen flappen aan vast zitten om het onbewuste beeld van buiten de verrekijker te weren. Dit leidt minder af en zorgt voor fijner kijken en betere resultaten bij het zoeken naar wild. Sommige verrekijkermerken hebben dit standaard ingebouwd, bij anderen is dit een los accessoire die op het oculair gemonteerd kan worden.


Rangefinder verrekijkers

Verrekijkers met een 8x vergroting zijn goed voor beboste gebieden en 10x vergroting of meer zijn geschikt voor vlaktes. In beide categoriëen verrekijkers zijn er modellen te vinden met een ingebouwde rangefinder functie, deze kunnen met behulp van een laser de afstand bepalen tot het onderwerp. De afstand zal dan in het beeld getoond worden, wat zeer belangrijk kan zijn bij het jagen (de scope boven op het geweer wordt mede afgesteld op basis van de afstand). Met deze informatie wordt het jagen een stuk makkelijker. Doordat de afstand direct voor handen is met het gebruik van de verrekijker, hoeft dus geen losse specifieke rangefinder gekocht te worden.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.