Hoe kies je een nachtkijker?

Wat is een nachtkijker?

Nachtkijkers worden gekenmerkt door het feit dat deze nog volledig optisch zijn. Door het gebruik van zeer grote openingen en lagere vergrotingen, kunnen nachtkijkers toch nog een redelijk beeld geven bij weinig licht en zelfs in de nacht. Deze kijkers zijn wel degelijk verschillend van 'restlicht' kijkers. Een nachtkijker benut de optische eigenschappen om licht te verzamelen en deze te bundelen naar een zichtbaar beeld. Goede verrekijkers hiervoor zijn ook verrekijkers die vergelijkbaar zijn met modellen voor astronomie gebruik, deze gebruiken echter wel vaak een enorme vergroting om de sterren beter te tonen. Nacht kijkers voor wild, vogels of andere onderwerpen hebben vaak een mindere vergroting nodig.


Restlicht kijkers

De restlicht kijker wijkt dusdanig af van een nachtkijker, omdat deze door middel van digitale sensoren het bestaande infrarood licht versterkt. Een restlicht kijker kan zelfs in de meest donkere omstandigheden gebruikt worden, omdat deze kijker doormiddel van IR sensoren toch nog een zichtbaar beeld kan produceren.


Waar worden de restlichtkijkers dan voor gebruikt?

Ze werden doorgaans voornamelijk benut door het leger, politie en beveiliging. Naarmate de techniek beter wordt en de apparatuur ook goedkoper wordt, zie je dat ze ook steeds vaker worden gebruikt voor nightvision film, fotografie, wild observatie in de nacht en privébeveiliging rondom huis, hoewel dit laatste veelal meer in de vorm is van camera's en niet als een verrekijker.Hoe werkt een restlicht kijker?

Een normale nachtkijker verzamelt, door middel van grote lenzen, het aanwezige licht en bundelt deze tot een zichtbaar beeld, dit houdt natuurlijk een keer op als er niet tot nauwelijks licht meer te zien is. Wat er dan nog wel is restlicht is? Een restlicht kijker heeft, net als een normale verrekijker, lenzen om het licht te verzamelen. Dit licht wordt vervolgens omgezet naar een electronisch signaal en versterkt. De feitelijke omzetting is van fotonen, de fysieke lichtdeeltjes zijn dat, naar electronen en deze electronen worden vervolgens weer opgevangen door een sensor die daar speciaal voor gemaakt is.

De reden dat een restlicht kijker toch nog beeld kan genereren in het donker komt door berekeningen. Als er 4 fotonen binnenkomen dan wordt dit vertaald naar 8 electronen en deze worden dan weer opgevangen door de beeldsensor die het omzet in beeld. Deze beeldsensor zal ook nog met de gevoeligheid omhoog gaan om het duidelijker te maken. Een goedkope restlicht kijker zal bijvoorbeeld van 4 fotonen 8 electronen maken en de sensor zal deze 8 electronen dan nog 2x zo sterk maken waardoor er een redelijk zichtbaar beeld tevoorschijn komt. Daarentegen zal een dure restlicht kijker van de 4 zelfde fotonen 16 electronen maken of in de duurste gevallen zelfs 8x versterken naar 32 electronen. Dat betekent dus in dat het beeld veel zichtbaarder en helderder wordt.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.