Hasselblad - HTS 1.5 uitgelegd

Hasselblad - HTS 1.5 uitgelegd

De Hasselblad HTS 1.5 tilt en shift adapter maakt je Hasselblad zo veelzijdig als een zwitsers zakmes. Een tilt van maar liefst 10 graden of een shift van circa 18mm geeft je een heel nieuw scala aan mogelijkheden op je bestaande set. Maar liefst vijf verschillende HC/HCD lenzen passen op deze adapter en de koppeling met je camera blijft in stand.

Hoe werkt het?

Het ontwerp van de HTS 1.5 tilt- en shift adapter is er echt eentje uit de serie hogere wiskunde en Willie Wortel, de beeldcirkel van de lenzen is normaal gesproken immers te klein om verstellingen mogelijk te maken. Door een even eenvoudig als ingenieus ontwerp toe te passen van een negatieve lens in de adapter, is het gelukt om de beeldcirkel dusdanig te vergroten dat verstellingen wel mogelijk zijn. Feitelijk is de HTS 1.5 dus een teleconverter, je moet de gebruikte brandpunten dan ook met 1.5 vermenigvuldigen. Het karakter van de lens blijft behouden. Zo blijft de HCD 28/4.0 een groothoeklens, maar dan een 45mm met een beeldhoek van 71 graden en een diafragma van F/6.3

De adapter zelf

Met een plus of minimaal 10 graden tilt, een maximale shift van 18mm en het roteren van de adapter zelf op de body van max 90 graden, is vrijwel iedere denkbare verstelling mogelijk. Hasselblad heeft enorm geïnvesteerd in de technologische ontwikkeling van de HTS 1.5 en de adapter is dan ook volledig compatible met de camera's. Elke aanpassing op de adapter - tilt, shift en rotatie - wordt geregistreerd door sensoren en in de metagegevens opgeslagen. Iedere abberatie die mogelijk zou kunnen optreden, wordt door de DAC software gecorrigeerd (Hasselblad Digital Auto Correctie). Er is hierdoor dus geen sprake van verlies van beeldkwaliteit. Al met al dus een uitstekende uitbreiding van de mogelijkheden van je Hasselblad camera.


De bruikbare lenzen

De Hasselblad HTS 1.5 is transformeert vijf bestaande Hasselblad lenzen in uitstkende tilten shift objectieven. De adapter kan gebruikt worden in combinatie met de HCD28/4.0 | HC35/3.5 | HC 50/3.5 | HC80/2.8 en HC 100/2.2. Daarnaast is hij ook nog eens compatible met de Hasselblad extension tubes.

Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.