Hasselblad Multishot

Hasselblad Multishot

Voor extreme weergave van scherpte in beeld maakt Hasselblad gebruik van multishot technologie. Multi-Shot is verkrijgbaar in een 4x en 6x variant en wordt toegepast op diverse specifieke Hasselblad camera's. Mindblowing, jawdropping en awesome zijn zo maar wat Engelse kreten die allen van toepassing zijn op deze techniek en de extreme scherpte die je hiermee bereikt.

De uitleg in het kort

De camera maakt vier of zes opnamen achter elkaar waarbij de sensor steeds één pixel verschuift. Het resultaat is een opname met viermaal of zesmaal de standaard resolutie en extreem scherp.

De lange uitleg

Een CMOS sensor is opgebouwd uit pixels, dit zijn fotodiodes met daarboven een microlensje om het licht op te vangen. De camera ziet dus alleen verschil in lichtintensiteit per pixel. Om een kleurenbeeld te maken is er over de sensor een Bayer mozaiekfilter geplaats met de kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB) hetgeen de software van de camera in staat stelt om een interpretatie te maken van de kleur.

Een single-shot opname levert per pixel 1 kleur op (met een bepaalde densiteit) en voor de overgebleven twee kanalen bepaalt de software aan de hand van reken- en giswerk de waarden. Bij Hasselblad wordt er gebruik gemaakt van algoritmen die scherpte en kleurweergave optimaliseren en de waarneming zoals het menselijk oog dit zou doen benaderen. Bij een multi-shot opname heeft iedere pixel zijn volle informatie zodat kleurweergave, detaillering en scherpte dramatisch toeneemt. Bij een 4x Multi-Shot opname wordt de sensor exact 1 pixel per opname verschoven. Bij een 6x Multi-Shot gebeurt dit ook, maar daarna verplaatst de sensor nogmaals ½ pixel in twee richtingen.

Echte kleuren en moiré

De geavanceerde Hasselblad Multi-Shot technologie elimineert de problemen die ontstaan als camera software zelf gaat nadenken over in te vullen waarden voor pixels die naast elkaar liggen. Daarnaast voorkomt het de vorming van moiré, wat zeker niet onbelangrijk is. Door iedere pixel afzonderlijk te voorzien van volledige en juiste informatie ontstaat er een beeld met een significant hogere detaillering en scherpte. Bij de 6 shot versies beschik je over een verbluffend 200 megapixel beeld met echte kleuren en zonder artefacten zoals moiré.

Oordeel zelf

Kleine details, texture in de gebruikte materialen van de sofa en de zebrahuid zijn een ware nachtmerrie voor iedere digitale camera, maar een ideale situatie om vast te leggen met een Multi-Shot camera of achterwand. Het verschil in single shot (links) en Multi-Shot (rechts) is goed te zien. Beide beelden komen direct, zonder nabewerking uit de camera, met de verscherping op de default instelling van 25%. De Multi-Shot opname is echt vlijmscherp.

Geplaatst in:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.