Sony A-serie: Astrofotografie met de FE f/1.4 GM

Astrofoto’s met de Sony FE 24mm f/1.4 GM

Ter gelegenheid van International Dark Sky Week (31 maart - 7 april 2019) formuleerde Sony ambassadeur Albert Dros een aantal tips voor het vastleggen van de sterrenhemel in het komenden jaar: waar moet je zijn en wanneer?

Voor Sony ambassadeur Albert Dros is de Melkweg een de meest fascinerende sterrenstelsels, vanwege zijn mystieke verschijning. De bekroonde Nederlands fotograaf fotografeerde dit galactisch stelsel onlangs in al zijn glorie vanaf een bergpas in Kirgizië, ten zuiden van het Issyk Koelmeer.

Albert aan het woord: ‘De nachtelijke hemel heeft een oneindige schoonheid en mensen doen veel moeite om die vast te leggen. Zorg er dus altijd voor dat je je camera in de aanslag hebt om deze magie te fotograferen. De 24mm F1.4 GM is het perfecte objectief voor het vastleggen van gedetailleerde astrobeelden dankzij zijn vermogen om heldere, gedetailleerde foto's van de nachtelijke hemel te maken. Zelfs op f/1.4 worden sterren tot in de hoeken scherp en onvervormd weergegeven.’

Astronomische topmomenten 2019

  1. Eta Aquarids sterrenregen (6-7 mei) – Hoogstwaarschijnlijk de beste mogelijkheid om dit jaar van een sterrenregen te genieten, wanneer de dunne maansikkel in een inktzware hemel verschijnt. De perfecte achtergrond voor het spectaculaire schouwspel van de vallende sterren.
  2. Totale zonsverduistering (2 juli) – Deze verduistering zal niet zichtbaar zijn vanuit Europa, maar wie afreist naar Zuid-Amerika of het Stille Oceaangebied zal kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht.
  3. Gedeeltelijke maansverduistering (16 juli) – Een klein deel van het maanoppervlak zal worden bedekt door het donkerste deel van de schaduw van de aarde. Het zal in een groot deel van Europa zichtbaar zijn, plus in Afrika, Centraal-Azië en de Indische Oceaan.
  4. Geminid sterrenregen (14 december) – Een week lang zullen er veel vallende sterren te zien zijn. Naar verwachting zal het hoogtepunt worden bereikt op de 14 december, wanneer het mogelijk is tot wel 100 meteoren per uur te zien.

Voor het fotograferen van de sterrenhemel werkt Albert met een Sony A7R III met daarop de 24mm f/1.4 GM.

De beste Europese bestemmingen voor foto’s van de de nachtelijke hemel

Bettymaya Foott van de International Dark-Sky Association geeft hier een toelichting op de beste locaties om het galactische middelpunt van de Melkweg te aanschouwen.

  1. Nationaal park Exmoor, VK - Zoals veel nationale parken in het Verenigd Koninkrijk heeft Exmoor een prachtige nachtelijke hemel. Dit nationale park werd in 2011 uitgeroepen tot Dark Sky Reserve en de lichtvervuiling is in het gehele park minimaal. Veel van de mooie plekken zijn 's avonds makkelijk bereikbaar en het ligt gebied ligt zuidelijk genoeg om de kern van de Melkweg te kunnen bewonderen van maart tot september.
  2. La Palma, Canarische Eilanden - Gelegen in de Atlantische Oceaan op enige afstand van het Europese vasteland en met een mild en stabiel klimaat, biedt La Palma het hele jaar door de mogelijkheid om een heldere nachtelijke hemel te zien. Klim naar het hoogste punt van het eiland om eventuele wolken te vermijden en geniet van een spectaculair zicht op de Melkweg.
  3. De Dolomieten, Italië - Met een prachtig berggebied en een klimaat waarin je 's winters kunt skiën en 's zomers kunt zonnebaden, geeft de heldere hemel in de Dolomieten je het hele jaar door volop fotografische mogelijkheden.
  4. Nationaal park Bükk, Hongarije - Het Bükk gebergte is het grootste nationale park van Hongarije. Het bevat de hoogste pieken van het land, betoverende watervallen en talrijke grotten. Het werd in 2017 uitgeroepen tot Dark Sky Park.
  5. Nationaal park Cévennes, Frankrijk - Cévennes werd recent toegevoegd aan de lijst met Dark Sky Reserves en ligt in een gebied dat populair is bij toeristen en kampeerders. De kans op zomeravonden onder de sterrenhemel is hier bijzonder groot.
Foto's van Albert DrosDe Europese astrofotografen Andrew Whyte en Leonardo Orazi waren eveneens betrokken bij dit project. Lees hieronder de achterliggende verhalen van de bijzondere beelden.


Het verhaal achter de beelden: Sterrensporen (Leonardo Orazi, Italië)

Italiaans astrofotograaf Leonardo Orazi heeft met het 24mm f/1.4 GM objectief sterrenspoorbeelden nabij Sestriere in de Alpen vastgelegd: ‘Mijn beste foto's maak ik meestal in de Alpen. Ik ben gek op de vredige stilte daar, maar geniet verder vooral van de diep donkere hemel die me de kans geeft perfecte beelden te schieten. Lichtgewicht apparatuur is voor mij essentieel wanneer ik de bergen in trek. Met iets meer dan 400 gram is de nieuwe Sony s de ultieme reisgenoot.’


Het verhaal achter de beelden: Supermaan (Andrew Whyte, VK)

Andrew Whyte geeft zijn beste tips voor het vastleggen van de maan in al zijn glorie: het moment dat de maan zo dicht mogelijk bij de aarde staat. Hij zegt: ‘Het vastleggen van de supermaan is op vele manieren mogelijk – het klassieke close-up shot met iets in de voorgrond of een wat kleinere weergave waarbij de nachtelijke hemel in het beeld betrekt. De beste foto's zijn genomen met maximale aandacht voor de uitrusting die ik gebruik. Sony's 24mm F1.4 GM levert een superhoge detaillering, heeft geen last van astigmatisme en laat mij gewoon doen waar ik goed in ben.’


Foto's van Andrew WhyteOver de fotografen

Albert Dros – Albert is sinds 2012 professioneel fotograaf. Zijn werk is levendig, kleurrijk en heeft een sprookjesachtige sfeer. Over de door hem gefotografeerde landschappen wordt vaak gezegd dat ze aan de 'Lord Of The Rings' doen denken. Zijn stadsgezichten zijn juist weer kristalhelder en scherp. Hij is een perfectionist en probeert momenten en beelden daarom altijd zo goed mogelijk vast te leggen. Hij neemt de tijd om precies de foto te maken die hij in gedachten heeft. Albert volgt de technologische ontwikkelingen op de voet en vindt dat Sony mede daarom zo goed bij zijn opvattingen en persoonlijkheid past. Zijn werk was te zien in de tijdschriften Time, National Geographic en Huffington Post. Hij houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder natuurlijke landschappen en artistieke, abstracte taferelen, waarbij hij verschillende fotografietechnieken toepast. Dros vindt het belangrijk dat artistieke visies zonder belemmeringen kunnen worden geuit.
Kijk hier voor meer informatie: www.albertdros.com.

Andrew Whyte – Andrew is als commercieel fotograaf werkzaam in Hampshire in het Verenigd Koninkrijk en werd viermaal genomineerd voor de Royal Observatory's Astronomy Photographer of the Year prijs. Andrew heeft twee opvallende specialismen: overdag speelt hij graag met perspectief, 's avonds gaat hij aan de slag met astrofotografie.
Kijk hier voor meer informatie: www.longexposures.co.uk.

Leonardo Orazi – Leonardo is geboren in het Italiaanse Umbrië en is een gepassioneerd astrofotograaf die het hele jaar door gaswolken, sterrenstelsels, clusters en andere nachtverschijnsels vastlegt.
Kijk hier voor meer informatie: www.starkeeper.it.


Over International Dark Sky Week

De International Dark Sky Week is een wereldwijd initiatief om de aandacht te vestigen op lichtvervuiling. De International Dark Sky Week is ontstaan in 2003 en is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement en een belangrijk onderdeel van de Global Astronomy Month.


Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.