wat is een tussenring?Wat is een tussenring?

Tussenringen zijn holle ringen die tussen de camera en lens worden geplaatst om dichter bij een onderwerp te komen en deze groter in beeld te krijgen. Vanwege het feit dat zij hol zijn, is er geen kwaliteitsverlies. Er gaat wel iets licht verloren, maar dat wordt eenvoudig door de camera gecompenseerd. Tussenringen worden meestal in sets van drie geleverd en zijn te gebruiken op vrijwel elke lens. De dikte van de ring bepaalt mede de extra vergroting die je krijgt. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken, maar ook gecombineerd.Hoe werkt een tussenring?

Door het plaatsen van een ring tussen de lens en de camera wordt feitelijk de sensor naar achteren geplaatst en komt het beeld vergroot op de sensor. De sensor maakt dus eigenlijk een kleinere uitsnede uit de beeldcirkel van de lens en dat zorgt voor een hogere vergroting.

Bij goede tussenringen blijven alle contacten tussen objectief en camera gehandhaafd. Nadeel is dat met een tussenring de hoeveelheid licht dat op de sensor valt afneemt. Dat je autofocus daardoor misschien niet meer goed zal werken is niet zo’n groot probleem, want bij extreem macro moet je toch handmatig scherpstellen.

Tussenringen kun je gebruiken om ‘gewone’ objectieven voor macro te gebruiken, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om met je macro-objectief meer vergroting te bereiken, doordat je nog dichter bij kunt gaan dan normaal.

Welke dikte heb ik nodig?

Tussenringen worden veelal geleverd in een set van twee of drie verschillende diktes. Hoe dikker de ring > hoe groter de afstand van de lens tot je camera > hoe groter het beeld op je sensor. De verschillende ringen kun je met elkaar combineren om meer dikte te krijgen.

Foto van Cameraland medewerker Jelle Wognum

Op welke lens?

Vrijwel iedere lens is geschikt voor het gebruik met tussenringen. De vergroting is afhankelijk van de lens en de dikte van de tussenring. Een tussenring van 12mm geeft op een 50mm lens een grotere vergroting dan op een 100mm. Je zult dus bij telelenzen meerdere ringen moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat als bij een portretlens. Wel belangrijk is dat je met meer tele op grotere afstand kan blijven van je onderwerp en dat is weer heel prettig als je insecten of vlinders fotografeert.

Tussenringen in combinatie met een groothoeklens geven een heel speciaal effect. Je krijgt dan groothoek close-ups met een sterk overdreven beeld!

Wanneer gaat het fout?

Als je teveel ringen gebruikt kan het zijn dat je met de lens te dicht op het onderwerp zit en kun je eenvoudig niet meer scherpstellen. Minder ringen is de oplossing of eventueel een andere lens.Geplaatst in:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.