Wat is een koppelring?Wat is een macro koppelring?

Een macro koppelring (Male Macro Reverse Coupler Adapter Ring) is de ideale - en supergoedkope - oplossing voor het maken van goede macro foto's met een grote afbeeldingsmaatstaf. Je plaatst eenvoudig een andere lens achterstevoren op je eigen objectief en je hebt macro. Klinkt simpel en dat is het ook...en supergoedkoop!Hoe werkt een koppelring?

Je plaatst een lens op je camera en plaatst daar, door middel van de koppelring, een andere lens achterste voren op. Je schroeft deze koppelring gewoon in het filterschroefdraad van beide objectieven. Het is dus belangrijk dat je een koppelring hebt die de juiste filtermaat heeft voor beide lenzen. Wanneer je een koppelring plaatst vervalt de autofocus, wat overigens bij macro toch niet zo erg is. Een koppelring geeft een geweldige vergroting en je kan van zeer dichtbij fotograferen. De resultaten zullen je verbazen!

Kan dit met elke lens?

Het leuke is dat iedere lens bruikbaar is, ook die oude van je opa die nog in de kast ligt. De kwaliteit is natuurlijk uiteindelijk afhankelijk van de lenskwaliteit van beide objectieven. Als je ook nog wilt diafragmeren (het diagfragma aanpassen) met de voorste lens, dan is het handig dat deze dat kan. Je hebt hiervoor een diafragmaring nodig, deze ontbreekt bij de meeste moderne objectieven.

    • Een goedkope tweede lens kun je vrijwel altijd vinden bij onze afdeling tweedehands!

De vergrotingsfactor of afbeeldingsmaatstaf:

De vergrotingsfactor of afbeeldingsmaatstaf kan eenvoudig worden berekend door de brandpuntsafstand van de voorste lens te delen door de brandpuntsafstand van de achterste (verkeerd om) lens.

Rekenvoorbeeld:
Lens op de camera is een telelens van 200mm
Achterstevoren lens is een groothoeklens van 20mm
Dan is de vergrotingsfactor 200/20 = 10:1

Hieruit blijkt dus dat hoe meer groothoekig de voorste lens, hoe groter de afbeeldingsmaatstaf. Je kunt door middel van een koppelring een onderwerp zelfs groter dan levengroot in beeld brengen. In zo'n geval spreken we niet meer van macro-, maar van microfotografie.

Autofocus of niet?

Bij macro is autofocus eigenlijk helemaal niet handig, maar in het geval van koppelringen al helemaal niet. De scherpstelling is beperkt tot een heel klein gebied en ook de afstand tot je onderwerp is klein. Handmatig scherpstellen dus!

Welke ring moet ik hebben: De maten van de ring zijn afhankelijk van de filterschroefdraad van de lenzen die je wilt gebruiken. Heel groot op heel klein of heel klein op heel groot kan een beetje vignettering geven.Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.