Wat is een omkeerring?Wat is een omkeerring?

Een macro omkeerring (macro reverse ring, macro coupler ring, retrofocus ring) is de ideale en supergoedkope oplossing voor het maken van goede macro foto's met een grote afbeeldingsmaatstaf. Je plaatst eenvoudig je lens achterstevoren op je camera en je hebt macro. Klinkt simpel en dat is het ook...en supergoedkoop!Hoe werkt een omkeerring?

Je plaats een lens achterstevoren op je camera met de macro omkeerring. De ring heeft dus schroefdraad dat past in de filterschroefdraad en de andere kant van de ring heeft de camera bajonet. Wanneer je een omkeerring plaatst vervalt de autofocus, wat overigens bij macro toch niet zo erg is. Een omkeerring geeft een geweldige vergroting en je kan van zeer dichtbij fotograferen. De resultaten zullen je verbazen!

Wanneer werkt het wel/niet?

Of je camera dit soort manieren van fotografie toestaat, is afhankelijk van het cameramodel. Dit is eenvoudig te testen. Haal je huidige lens van je camera en kijk of je af kunt drukken, staat de camera dit toe dan is deze manier van fotograferen, retrofocus dus, mogelijk.

Soms is het nodig in het menu een instelling te veranderen waardoor het gebruik van niet automatische lenzen toegestaan wordt. Kom je er niet uit? Neem dan alles mee naar onze winkel in Alkmaar, dan helpen wij je op weg.

Tip: Zet je camera volledig in manuele stand en ga spelen met sluitertijd en diafragma (op de lens)!

Kan dit met elke lens?

Het leuke is dat iedere lens bruikbaar is, ook die oude van je opa die nog in de kast ligt. De kwaliteit is natuurlijk uiteindelijk afhankelijk van de lenskwaliteit van beide objectieven. Als je ook nog wilt diafragmeren (het diagfragma aanpassen) met de voorste lens, dan is het handig dat deze dat kan. Je hebt hiervoor een diafragmaring nodig, deze ontbreekt bij de meeste moderne objectieven.

Vaste lenzen werken een stuk beter dan zoomlenzen. Het merk van de lens maakt niet uit, de filtermaat wel. Het verschil in vergroting tussen een 20 en 50mm is behoorlijk. Een 50mm geeft een vergroting van iets meer dan 1:1 en is daarmee vergelijkbaar met de meeste macrolenzen. Met een 20mm krijg je een vergroting van 3,5:1. Dus hoe meer groothoek de lens is, hoe sterker de vergroting wordt!

    • Een goedkope tweede lens kun je vrijwel altijd vinden bij onze afdeling tweedehands!

De vergrotingsfactor of afbeeldingsmaatstaf is afhankelijk van de gebruikte lens en sensormaat

Veel gebruikte lenzen:
20mm - 3,4 X
24mm - 2,5 X
28mm - 2,0 X
35mm - 1,4 X
50mm - 1,1 X

Vergroting is cropfactor maal vergroting zoals hierboven. Je kunt door middel van een macro omkeerring een onderwerp zelfs groter dan levengroot in beeld brengen. In zo'n geval spreken we niet meer van macro-, maar van microfotografie.

Autofocus of niet?

Bij macro is autofocus eigenlijk helemaal niet handig, maar in het geval van koppelringen al helemaal niet. De scherpstelling is beperkt tot een heel klein gebied en ook de afstand tot je onderwerp is klein. Handmatig scherpstellen dus!

Welke ring moet ik hebben?

Welke ring moet ik hebben: De maten van de ring zijn afhankelijk van de filterschroefdraad van de lenzen die je wilt gebruiken. Heel groot op heel klein of heel klein op heel groot kan een beetje vignettering geven.Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.