Preview van de Fujifilm X-H2s

PREVIEW FUJIFILM X-H2S

PREVIEW FUJIFILM X-H2S

Als er een camera is waar ik echt naar uitgekeken heb, dan is het wel de opvolger van de Fujifilm X-H1. De camera die destijds als eerste echte hybride camera (gespecialiseersd in zowel foto als video) al een ware revolutie veroorzaakte en de “rumours” de afgelopen jaren behoorlijk heeft beziggehouden, heeft nu eindelijk een opvolger in de vorm van de X-H2s.

De X-H2s is niet zomaar een upgrade van de X-H1 waarin de techniek een beetje afgestoft is en opgerekt wordt, je mag gerust zeggen dat Fujifilm met deze camera een statement heeft willen maken en de lat enorm hoog heeft gelegd. De camera is iets lichter en compacter geworden, maar voelt echt als een premium camera. Het professionele karakter is op veel punten verbeterd, ergonomisch heeft de X-H2s veel overeenkomsten met de GFX100S en de 50SII middenformaatcamera's.


Wat is de X-H2s?

Nou, ten eerste is dit echt een heel snelle systeemcamera. De resolutie is niet spectaculair verhoogd, wat ook niet de verwachting was, maar door gebruik te maken van een stacked CMOS sensor en betere processing kan de X-H2S maar liefst 40 beelden per seconde aan. Het is zeer bijzonder dat ze een camera van deze prijsklasse uit hebben weten te rusten met een sensor die vooralsnog alleen toegepast wordt in veel duurdere camera's zoals de Sony A1, Nikon Z9 en dCanon R3.


Deze fantastische sensor heeft overigens niet alleen voor fotografie voordelen, maar is ook geweldig voor de video enthousiastelingen onder ons. De X-H2s filmt in 6.2K30P en 4K120P, hij ondersteunt ProRes en Blackmagic Raw en de optionele koelmodule maakt langere opnamen bij hogere temperaturen mogelijk (zonder deze optie is het mogelijk kun je 240 minuten op 4K60 filmen). Uiteraard is de camera voorzien van een volwaardige HDMI, een microfoon en koptelefoonaansluiting. Draadloos tethering en verzenden via een FTP server is mogelijk middels de XH-FT grip.

De X-H2s is voorzien van face - en eye detectie en onderwerp herkenning, waaronder vogel, trein, auto of vliegtuig. Dat in combinatie met het tegelijk geïntroduceerde XF 150-600 R LM OIS WR objectief is zeer interessante voor natuur, sport en wildlife. Of eigenlijk voor alles waarin snelheid en accuratesse een must is.

Een ander nieuw objectief is de de XF 18-120/4.0 LM PZ WR. Deze is niet alleen zeer geschikt als allround zoom voor fotografie, maar door de vaste F-waarde, minimale focus breathing en interne zoom ook bij uitstek voor video.


Dat de X-H2S veel gebruikers gaat aanspreken zal geen verrassing zijn, het is ongelofelijk veel waar voor je geld zonder dat je het gevoel krijgt dat er concessies zijn gedaan. Wat mij betreft zonder aarzeling een absolute aanrader.Geplaatst in: Tags: