Mini Macro Gids

Mini Macro Gids

Mini Macro Gids

In de kleine wereld waarin we nu leven is heel veel te ontdekken voor je camera. Je tuin, je balkon, je vensterbank, overal vind je kleine onderwerpen die je met je camera maar eens goed van dichtbij moest gaan bekijken. Wat je daarvoor nodig hebt? Onze Mini Macro Gids wijst je de weg door een woud van opties.

Hoya close-up lenzen set

Schroef een close-up lens op het objectief van je camera en je kunt veel dichterbij komen dan normaal. Close-up lenzen zijn er in diverse sterktes, meestal in een setje van drie: 1, 2 en 4 dioptrie. Het leuke is dat je ze op elkaar kunt schroeven. Dus heb je sterkte 3 nodig, dan schroef je 1 en 2 op elkaar.

Close-up lenzen hebben het sterkste effect als je flink kunt inzoomen. Dus als je een 18-200 objectief hebt, gebruik dan de 200 mm stand. Ze zijn ook uitstekend te combineren met een telezoom, bijvoorbeeld 70-200mm of 70-300mm. Je krijgt dan een sterke vergroting en blijft toch vrij ver van je onderwerp af.

Marumi achromatische voorzetlens +3

Deze voorzetlens bestaat uit meerdere achromatische glaselementen, waardoor er hoegenaamd geen kwaliteitsverlies is. Ideaal om je telezoom meer close-up mogelijkheden te geven. Ook zeer geschikt voor bridgecamera’s, denk aan de Sony RX10 serie en vergelijkbare camera’s.

Marumi achromatische voorzetlens + 5

Sterkere variant van de Marumi achromatische voorzetlens… kom je nóg dichterbij mee!

Tussenringen

Deze handige macro-accessoires klik je tussen je camera en het objectief in. Een tussenringenset bestaat uit twee of drie ringen van verschillenden dikte. Hoe groter de afstand tussen objectief en camera, des te sterker wordt je vergroting. Tussenringen hebben het sterkste effect bij lenzen met een korte brandpuntsafstand, denk aan een 50 mm lens. Maar gebruik in combinatie met een telezoom, bijvoorbeeld 70-200mm of 70-300mm geeft ook nog voldoenden effect voor bijvoorbeeld foto’s van vlinders.

Heb je al een macro-objectief, dan kun je extra dichtbij te komen door de tussenringen te gebruiken. Nadeeltje van tussenringen: lichtverlies. Je komt dus uit op lange sluitertijden en/of hogere ISO-waarden dan normaal.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Canon

Een macro-objectief is en blijft de beste optie voor macrofotografie. Optisch helemaal afgestemd op dichtbij, alhoewel je er eveneens uitstekend in de verte mee kunt fotograferen. De meeste macro-objectieven zijn ook uitstekende portretobjectieven. Heb je bij tussenringen en close-up lenzen altijd te maken met getrapte dichtbijbereiken. bij een macro-objectief heb je één continu-bereik van ver weg tot superdichtbij. De 105mm macro van Sigma behoort tot de beste die er te koop zijn, en dat betekent dat de prijs/prestatieverhouding waanzinnig goed is!

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Nikon

Zelfde macro-objectief als hierboven, maar dan voor Nikon. Voor alle duidelijkheid: geschikt voor fullframe en APS-C formaat. En mét beeldstabilisatie. Nogmaals: waanzinnige prijs/prestatieverhouding.

Godox Ring48 Macro Ring Light

Vaak kun je bij macro extra licht gebruiken. Je werkt vaak met hoge diafragmawaarden en wilt ook graag een lage ISO-instelling. Dan kan deze Macro Ringlight je goed helpen. Je bevestigt hem voorop je objectief. Twee voordelen: je hebt extra licht en je stelt makkelijker scherp. Je kunt alle leds laten branden, maar ook alleen de linker- of de rechter helft om meer tekening in je onderwerp te krijgen. Het licht helpt je ook bij de scherpstelling. Je krijgt niet zoveel licht als met een echte macroflitser, maar dit is zeker een handige aanvulling. Er zitten ringen bij voor objectieven met 49, 52, 55, 58, 62 en 67mm filtermaat.

Rotolight RL-48B led-lamp

Met deze Rotolight led-lamp maak je natuurlijk en diffuus licht. Handig voor creatieve macrofotografie, maar ook voor video/bloggen. Je kunt deze led-lamp goed op een klein statiefje plaatsen, voor mooi licht van opzij.

Sunwayfoto Fill Light FL-120

Krachtig lichthulpje voor allround toepassingen. Bijlichten voor macro, maar ook uitstekend opnamelicht voor video. Formaat van een compacte smartphone, oplaadbaar, regelbare kleurtemperatuur en lichtintensiteit.

Laowa Twin Flash KX-800

Wil je kleine onderwerpen goed uitlichten? Wil je daarbij ook creatief spelen met verlichting? Dan is dit de beste macroflitser op de hele markt! Hij ziet er een beetje maf uit, maar je kunt er het licht precies daar brengen waar je het hebben wilt. Je hebt twee flitsertjes en een led-lamp. De led-lamp geeft continu licht voor een goede scherpstelling, maar is ook toepasbaar als derde lichtbron.

Sunwayfoto Multifunctional Outdoor Fill Light FL-54

Klein, krachtig ledpaneeltje, op allerlei manieren te gebruiken. Handig voor het bijlichten van kleine macro-objecten. Oplaadbaar, regelbare kleur en lichtopbrengst.

Sunwayfoto Macro Focusing Rail MFR-150

Met deze instelrail verplaats je je camera met millimeterprecisie naar voren naar achteren. Ze bepaal je heel exact hoe groot je je onderwerp in beeld neemt. En je kunt ook je scherpstelling heel precies regelen, wat bij focus stacking een pluspunt is. Met snelkoppelhendel voor Arca cameraplaat.

Sunwayfoto Macro Focusing Rail MFR-150S

De deze rail is vergelijkbaar met de MFR-150. In plaats van een snelkoppelhendel is een draaiknopvergrendeling voor de cameraplaat toegepast.

Falcon Eyes Macro instelslede CA-T1215

Handig hulpje voor macrofotografie. Deze instelslede van Falcon Eyes werkt minder verfijnd dan die van Sunwayfoto, maar hij heeft een links-rechts-verstelling en is een stuk goedkoper.

Redged TSA-322K macrostatief

Helemaal geconstrueerd als een full size statief, maar door de kortere pootsegmenten helemaal geschikt voor macrotoepassingen. Van vlak boven de grond tot 60 cm hoogte, ideaal voor het lagere werk.

Leofoto Pocket Mini Tripod MT-03 + MBH-19

Als je macrostatief echt klein maar ook heel stevig moet zijn is deze Mini van Leofoto een mooie keuze. Prachtig gemaakt en door de dubbel pootconstructie nog aardig veelzijdig. De gaatjes in de poten hebben schroefdraad, waardoor je er lampjes of andere accessoires in kunt schroeven. Gewicht 250 gram, draagvermogen 3 kilo.

Hähnel 280 Pro afstandsbediening

Als je vanaf statief fotografeert wil je je camera trillingvrij laten fotograferen. De Hähnel 280 Pro afstandsbediening sluit je met een kabeltje aan op je camera. Voor elke merk is er een set, waar de kabeltjes in zitten die bij dat merk horen.

Nissin MF18 macroflitser voor Nikon

Klik deze flitser voorop je macro-objectief en je hebt veel creatieve vrijheid bij je macrofotografie. Wat er ook voor lichtomstandigheden zijn, je hebt het licht zelf in de hand. Ook als er weinig licht is en je toch met een hoog diafragmagetal wilt werken ga je gewoon je gang. De sterkte van het flitslicht en de verhouding tussen het linker- en rechter gedeelte zijn heel makkelijk regelbaar met de commander die bovenop de camera komt te zetten. Wordt geleverd met ringen voor filtermaat 52, 58, 62, 67, 72 en 77mm. Andere maten zijn als accessoire verkrijgbaar.

Nissin MF18 macroflitser voor Canon

Canon heeft een paar uitstekende macroflitsers in het programma. Die kunnen we nieuw leveren, maar vaak ook tweedehands. Deze Nissin is een uitstekend alternatief.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.