Mini Macro Gids

Mini Macro Gids

Mini Macro Gids

In de kleine wereld waarin we nu leven is heel veel te ontdekken voor je camera. Je tuin, je balkon, je vensterbank, overal vind je kleine onderwerpen die je met je camera maar eens goed van dichtbij moest gaan bekijken. Wat je daarvoor nodig hebt? Onze Mini Macro Gids wijst je de weg door een woud van opties.

Close-up lenzen set

Schroef een close-up lens op het objectief van je camera en je kunt veel dichterbij komen dan normaal. Close-up lenzen zijn er in diverse sterktes, meestal in een setje van drie: 1, 2 en 4 dioptrie. Het leuke is dat je ze op elkaar kunt schroeven. Dus heb je sterkte 3 nodig, dan schroef je 1 en 2 op elkaar.

Close-up lenzen hebben het sterkste effect als je flink kunt inzoomen. Dus als je een 18-200mm objectief hebt, gebruik dan de 200mm stand. Ze zijn ook uitstekend te combineren met een telezoom, bijvoorbeeld 70-200mm of 70-300mm. Je krijgt dan een sterke vergroting en blijft toch vrij ver van je onderwerp af.

Voorzetlenzen

Marumi achromatische voorzetlens +3

Deze voorzetlens bestaat uit meerdere achromatische glaselementen, waardoor er hoegenaamd geen kwaliteitsverlies is. Ideaal om je telezoom meer close-up mogelijkheden te geven. Ook zeer geschikt voor bridgecamera’s, denk aan de Sony RX10 serie en vergelijkbare camera’s.

Marumi achromatische voorzetlens + 5

Sterkere variant van de Marumi achromatische voorzetlens… kom je nóg dichterbij mee!

Tussenringen

Deze handige macro-accessoires klik je tussen je camera en het objectief in. Een tussenringenset bestaat uit twee of drie ringen van verschillenden dikte. Hoe groter de afstand tussen objectief en camera, des te sterker wordt je vergroting. Tussenringen hebben het sterkste effect bij lenzen met een korte brandpuntsafstand, denk aan een 50mm lens. Maar gebruik in combinatie met een telezoom, bijvoorbeeld 70-200mm of 70-300mm geeft ook nog voldoenden effect voor bijvoorbeeld foto’s van vlinders.

Heb je al een macro-objectief, dan kun je extra dichtbij te komen door de tussenringen te gebruiken. Nadeeltje van tussenringen: lichtverlies. Je komt dus uit op lange sluitertijden en/of hogere ISO-waarden dan normaal.

Macro-Objectief

Een macro-objectief is en blijft de beste optie voor macrofotografie. Optisch helemaal afgestemd op dichtbij, alhoewel je er eveneens uitstekend in de verte mee kunt fotograferen. De meeste macro-objectieven zijn ook uitstekende portretobjectieven. Heb je bij tussenringen en close-up lenzen altijd te maken met getrapte dichtbijbereiken. bij een macro-objectief heb je één continu-bereik van ver weg tot superdichtbij. De 105mm macro van Sigma behoort tot de beste die er te koop zijn, en dat betekent dat de prijs/prestatieverhouding waanzinnig goed is!


Macro Ringflitsers

Vaak kun je bij macro extra licht gebruiken. Je werkt vaak met hoge diafragmawaarden en wilt ook graag een lage ISO-instelling. Dan kan een Macro Ringflitser je goed helpen. Je bevestigt hem voorop je objectief. Het voordeel hiervan is dat je extra licht hebt en je makkelijker scherpstelt. Daarnaast heb je er geen last van dat je objectief het flitslicht blokkeert, wat bij een flitser bovenop je camera wel kan gebeuren als je dicht op je onderwerp zit. Ringenflitsers worden geleverd met adapters voor objectieven, vaak met filtermaten van 49mm tot 77mm.

Led-lampen


LED paneel

Een LED paneel is een handig lichthulpje voor allround toepassingen, maar ook zeer geschikt voor macro. Vaak zijn ze het formaat van een compacte smartphone, ze zijn oplaadbaar, hebben een regelbare kleurtemperatuur en lichtintensiteit. Ideaal dus als je bijvoorbeeld een mooie bloem even bij wil lichten.

Focusing Rails


Sunwayfoto MFR-150

Met deze instelrail verplaats je je camera met millimeterprecisie naar voren naar achteren. Ze bepaal je heel exact hoe groot je je onderwerp in beeld neemt. En je kunt ook je scherpstelling heel precies regelen, wat bij focus stacking een pluspunt is. Met snelkoppelhendel voor Arca cameraplaat. Bij de 150s is in plaats van een snelkoppelhendel een draaiknopvergrendeling voor de cameraplaat toegepast.

Falcon Eyes CA-T1215

Handig hulpje voor macrofotografie. Deze instelslede van Falcon Eyes werkt minder verfijnd dan die van Sunwayfoto, maar hij heeft een links-rechts-verstelling en is een stuk goedkoper.

Statief

Een statief kan erg handig zijn bij macrofotografie. Niet zozeer omdat je met lange sluitertijden werkt, maar meer omdat de scherpstelling zo nauwkeurig komt dat een beweging naar voren of naar achter meteen je onderwerp onscherp maakt. Daarnaast zit je vaak zo dicht op je onderwerp dat een kleine beweging opzij meteen je compositie beinvloedt. Voor maqcrofotografie is het handig als je een compact statief hebt dat erg laag bij de grond kan.

Afstandsbediening

Als je vanaf statief fotografeert wil je je camera trillingvrij laten fotograferen. De Hähnel 280 Pro afstandsbediening sluit je met een kabeltje aan op je camera. Voor elke merk is er een set, waar de kabeltjes in zitten die bij dat merk horen.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.