Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 25 maart 2013

Zeiss Makro-Planar T* 100/2.0 getest door Sandder Lanen

De Makro-Planar T* 100/2.0 wordt regelmatig bestempeld als een van de beste macro-objectieven die je kunt kopen. Daarbij is het ook nog eens een zeer lichtsterke tele. Van Carl Zeiss, het merk dat zo geroemd wordt om z'n beeldvoordracht en bokeh. Sandder Lanen filmt en fotografeert en was erg benieuwd wat zo'n legendarisch objectief presteert.

De lens

De lens is gebaseerd op het beroemde, klassieke Planar lensontwerp en is alleen met de hand scherp te stellen. Iets wat mij aansprak, omdat ik ook filmmaker ben en dat enigzins terug te zien is in mijn fotografie. De lens is een 100 mm prime lens, die tevens geschikt is voor het maken van macroshots tot zo’n 40 cm afstand vanaf de beeldsensor van de camera. Je stelt m handmatig scherp en het diafragma regel je via de camera.

Gebruik en gevoel

De lens voelt degelijk qua gewicht, maar is compact genoeg om makkelijk mee te nemen met een zooitje andere lenzen bij bijvoorbeeld een buitenshoot. Dit is natuurlijk praktisch bij een primelens. Het niet handmatig met een ring kunnen instellen van het diafragma is even wennen, aangezien ik alles over het algemeen op die manier doe totdat ik het beeld heb waar ik naar zocht. Het focussen met de hand vond ik soms nog best lastig, zeker bij minder licht.

Visuele stijl

Dit glas is snel (grootste diafragma 2,0) en dat is aangenaam voor iemand die, net als ik, graag gebruik maakt van available light en daar een beetje naar zoekt. Het beeld krijgt zeker een cinematografische kwalitet en ook het bokéh ziet er fraai uit. Voor mijn gevoel valt het beeld soms qua kleur net iets geler uit dan ik met mijn Leica lenzenset gewend ben, maar dat kan een smaakkwestie zijn. Tegenlicht verspreidt zich mooi via de coating, en het beeld heeft een mooie verzadiging zonder te hard te worden in z’n zwarten, iets waar veel digitale lenzen last van hebben.

Doelgroep

Zoals gezegd is de lens een mooi onderdeel van een klein tasje met lenzen voor een shoot waar je cinematografisch materiaal wilt kunnen schieten zonder al te intimiderend over te komen. Het feit dat hij ook macro kan schieten helpt daarbij natuurlijk. Dit maakt de lens zeer geschikt om bijvoorbeeld portretfotografie met documentaire-achtige details te combineren voor bijvoorbeeld een reportage. De kwaliteit van het glas tilt het geheel zeker boven het gemiddelde uit.

Prijs/kwaliteit

Dit is geen goedkope lens. Wel eentje die fantastisch beeld geeft en die ongetwijfeld ook zeer fraai is om mee te filmen. (iets wat tegenwoordig niet onbelangrijk is voor de meeste DSLR-gebruikers) Ik kan me voorstellen dat het niet een lens voor iedereen is. Als je geen manual focus gewend bent is dit wel even een puntje om bij stil te staan. Dat éne supergrappige momentje van het kleinkind, of de celebrity die net toevallig langsfietst kun je wel eens missen. Of in ieder geval niet scherp hebben. Een lens voor geplande, intieme shoots dus. Het is absoluut wel een lens met een look. Ook een mooie studiolens.
Conclusie
Ik ben onder de indruk van de lens en de resultaten. Hij voelt stevig, het glas geeft een mooi, eigen beeld. Wel vond ik focussen lastig. Zeker bij macroshots. diafragma instellen via de body is even wat anders dan ik gewend was, maar went op zich vrij snel. Wel onhandig natuurlijk als je vaak van lens wisselt bij bv een documentaireshoot. De 100 mm en macro-combinatie voelt minder onlogisch dan ik verwachtte, en ik kan me voorstellen dat dit een portfolio enhancer kan zijn, mits dat een zekere intimiteit en rust toestaat. Soms iets te warm voor mijn smaak, maar dat is natuurlijk zo aangepast.
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top