Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 02 april 2013

Tamron 18-270 f/3.5-6.3 getest door Lex Schulte

Voor Cameraland.nl mag ik de nieuwe Tamron 18-270 gaan uittesten. Maar wie gebruikt zo’n hyperzoomlens en waarvoor? Door het grote zoombereik lijkt dit een mooie allrounder, een lens die je op je camera zet en bijna nooit meer eraf haalt. In theorie zou je deze lens in elke situatie kunnen gebruiken, maar is dit in de praktijk ook zo?

De lens wordt mooi compleet geleverd inclusief zonnekap. Wat direct opvalt als de lens uit de verpakking is dat deze wel erg compact is, in vergelijking met een Tamron 17-50 f2.8 is de 18-270 maar nauwelijks een centimeter hoger. En dat terwijl het bereik toch flink groter is. De vatting en het aansluiten op mijn Nikon D90 voelen beide heel solide aan. Het zoomen gaat echter wel erg stroef en lijkt in het “midden” nog iets stroever te gaan. Het is alsof je een soort weerstand moet overbruggen. In de praktijk heb ik daar weinig of geen last van, het lijkt met meer gebruik iets minder te worden, maar het voelt wel vervelend. (Het kan zijn dat alleen het door mij getestte exemplaar hier last van heeft…) De autofocus werkt soepel en maakt relatief weinig geluid, al hoor je hem als je goed luistert wel. De Vibration Compensation (VC) werkt erg goed maakt ook relatief weinig geluid, maar deze hoor je doorwerken nadat er gefocust is. Wat ik wel storend vindt is dat het beeld in zoeker een sprongetje lijkt te maken zodra er gefocust is. Het went niet echt en het blijft een beetje vreemd.

Kerktoren

In de praktijk heb ik geprobeerd de lens in zo wisselend mogelijke omstandigheden te gebruiken. De eerste keer dat ik deze lens gebruikte was tijdens het beklimmen van de plaatselijke kerktoren. Ik was gevraagd door de redactie van de dorpscourant om van boven een foto van het dorp te maken zodat deze gebruikt kon worden bij een artikel over de restauratie van de kerktoren. De lens presteert goed in de krappe ruimte op de steiger en de vervorming op 18mm valt reuze mee, zeker voor een lens met dit bereik. De autofocus heeft wel moeite met het weinige licht en blijft erg zoeken. In iets meer licht gaat het meteen beter.De volgende keer heb ik foto’s gemaakt tijdens een wandeling met familie in een besneeuwd bos. Door het vele licht had de autofocus geen problemen en de snelheid was goed. Ik kon snel reageren en flink in of juist uitzoomen. De scherpte was prima, al zijn er natuurlijk scherpere lenzen.

Tuinvogels

Tuinvogels blijven leuk om op de foto te zetten. Zeker als je de hele winter bijvoert. Zo heb je de vogels steeds op dezelfde plek, en heb je een deel van de omstandigheden in de hand. Bij het fotograferen van de tuinvogels viel het voordeel van de VC meteen op. Ondanks langere sluitertijden ving de VC de bewegingen prima op en was het mogelijk om nog steeds op 270mm uit de hand te fotograferen. In het langere bereik lijkt de lens wel wat scherper te zijn dan in het kortere bereik, wat met name opvalt als je een uitsnede maakt van het roodborstje. Deze blijft mooi voldoende scherp.

Binnen

Ook binnen met en zonder flits presteert de lens behoorlijk. Het scherpte-diepte bereik blijft ondanks een behoorlijke f5.6 nog voldoende om mee te spelen. Je ziet wel dat de lens verder uit het centrum minder scherp wordt. Mijn kinderen hadden bij de boterham een muurtje gebouwd van het beleg. Met de lens op 18mm heb ik vervolgens een foto van ze gemaakt en de teksten worden op die foto naar de rand van het beeld minder scherp.

Straatfotografie

Tot slot heb ik de lens meegenomen naar een station voor een middagje straatfotografie. Daar heeft deze lens mij erg verrast! Ondanks dat dit dus niet zo’n heel lichtsterke lens is, maakt de VC voldoende goed om snel te kunnen reageren en een mooi verloop in scherpte diepte te kunnen geven. Doordat ik enorm kon inzoomen viel ik bovendien niet zo op en heb ik mooie momentopnames kunnen maken!
Conclusie
Dit is een mooie lens met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Voor het geld biedt deze lens veel mogelijkheden. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die wel een spiegelreflex camera willen hebben maar toch zoveel mogelijk willen kunnen met één lens, of die op vakantie zo min mogelijk glaswerk mee willen nemen. Dan is dit wel een heel fijne lens, met een bereik geschikt voor landschappen, portretten en zelfs een flinke tele voor vogels en andere dieren. Toch moet er wel ergens een compromis worden gedaan als men probeert zo’n groot bereik in zo’n compacte lens te stoppen. Ik merkte dit compromis vooral in het kortere bereik van 18mm tot ongeveer 45mm. Naar mijn mening werd deze lens beter naarmate ik inzoomde en vooral boven de 200mm werd ik erg verrast!
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top