Review Nikon D5600 Natasja

Sinds een paar jaar werk ik bij Cameraland als kassamedewerker. Van de natuur kan ik genieten en ik houd bijvoorbeeld van wandelen met de hond door de duinen. Dus toen ik hoorde dat we naar Afrika gingen, werd ik er stil van, zo bijzonder! De Nikon D5600 kreeg ik mee. Dit is een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor van 24 megapixels. Daar zat een 18-140mm lens bij, evenals een 200-500mm telelens. Als eerste vond ik het fijn om een systeem te krijgen dat ik ken. Vroeger heb ik namelijk met Nikon gefotografeerd. Verder: Wat een super lens - daar moet ik mooie foto's mee kunnen maken! Daarnaast hadden we allemaal een snellader van Hähnel mee. Tijdens het rijden laadde de auto's onze batterijen op zodat niet we zonder stroom zouden zitten.

Natasja
Magazijnmedewerker

Onze groep

In mijn groep met Mike, Martijn Susanna en Rob, hadden we systeemcamera's, compact camera's en ik had een spiegelreflex. Die camera's werken allemaal weer heel anders. Wat erg leuk is om te zien, is dat we allemaal een andere camera hadden. Dat werd natuurlijk met elkaar vergelijken. Het is leuk dat we af en toe even gewisseld hebben, zodat we foto's van elkaar hebben kunnen maken met de camera van de persoon zelf.


Eerste indruk en instellingen

De camera ligt goed in de hand - hij houdt goed vast. Verder is de bediening makkelijk en hij is prettig om mee aan de gang te gaan. In combinatie met de 200-500mm lens is het een zwaar ding. Qua fotograferen had ik hem op diafragmavoorkeuze ingesteld. Wat betreft ISO's heb ik niet kunnen testen hoe de camera presteert bij weinig licht. Qua autofocus heb ik de camera op continu autofocus gezet. Misschien doe je zo'n reis maar één keer en ik wilde niet dat ik ook maar iets zou missen.

370mm | f/6.3 | 1/640 sec | ISO 100
500mm | f/6.6 | 1/400 sec | ISO 100
500mm | f/13 | 1/60 sec | ISO 100
500mm | f/20 | 1/60 sec | ISO 100

Twee stoere vrouwen

Ik vond het geweldig om met mijn collega Susanna het avontuur aan te gaan. Twee vrouwen samen in een tent op de grond. De mannen hadden al aangeboden dat als het niet mocht lukken, zij wel wilden ruilen. Nou mooi niet. Dit avontuur gaan wij als vrouwen heel stoer aan. En wat hebben we mooie momenten gehad! Wilde dieren overal om ons heen, vreemde geluiden midden in de nacht en soms bleken dit collega's te zijn! Maar ook met de auto overdag. Twee keer per dag werd er van plek gewisseld in de auto en schoof er één persoon door naar een andere auto. Bovendien kon er om elke bocht wild zitten. En ja dit is echt wild. We hadden geen hekken of geweren bij ons. Gewoon een auto en een paar mensen. Maar o, wat is het gaaf om de hoek om te rijden en wilde beesten van dichtbij te zien! Je voelt je opeens heel nietig en klein. Mijn favoriete moment is wanneer de twee olifanten in het water staan en ik net zo lang gewacht heb tot ze hun oren uitzetten en ze bijna hetzelfde staan. Dat is toch wel mijn favoriete foto.


Gebruik tijdens safari

Scherpstellen is goed te doen. Als de beesten ver weg waren, was het soms even zoeken! Maar het scherpstellen is zeker niet moeilijk! Daarnaast vond ik het leuk dat je met de 200-500mm lens ook nog leuke macro foto's kunt maken. De zoeker is erg fijn. Een groot verschil tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's is dat spiegelreflexen het daadwerkelijke licht door de zoeker heen laten schijnen. Systeemcamera's projecteren het licht dat op de sensor komt. Dat is niet beter of slechter, maar wel anders. De handligging is heerlijk! Ik heb niet al te grote handen en de D5600 is vrij compact voor een spiegelreflex - dus dat was een goede match!

Mijn favoriete moment is wanneer de twee olifanten in het water staan en ik net zo lang gewacht heb tot ze hun oren uitzetten en ze bijna hetzelfde staan.

250mm | f/5.6 | 1/32 sec | ISO 100
500mm | f/5.6 | 1/320 sec | ISO 100

De D5600 ligt goed in de hand en is daardoor ook voor mij makkelijk te bedienen. Het gewicht van de set is afhankelijk van de lens die je ervoor zet. De body is met 465 gram goed mee te nemen. In combinatie met de 18-140mm lens is de camera goed in de hand te houden. Hiermee kun je ook prima uit de hand fotograferen. Dus zonder ondersteuning van een statief of een ander stabiel object. In combinatie met de 200-500mm is de set zwaar. Hierdoor moet je óf een goed statief gebruiken dan wel stabiele ondersteuning hebben. Bijvoorbeeld vanuit een stilstaande auto fotograferen door middel van op het raam te steunen. Of je kunt jezelf heel stabiel neerzetten zoals op de hurken op één knie. Daarnaast heeft de Nikon D5600 eenhandig scherm. Er zit een uitklapbaar én kantelbaar scherm op de camera. Hierdoor heb je altijd goed zicht als je fotografeert. Vooral vanaf een laag of hoog standpunt is dit erg fijn, de zoeker kun je dan zeer lastig gebruiken. De accuduur is uitstekend. Het is een accu waar je heel lang mee kunt doen. Ik heb er vier hele dagen mee gefotografeerd en maar één keer hoeven laden. Super fijn.

370mm | f/8 | 1/200 sec | ISO 100
500mm | f/11 | 1/15 sec | ISO 100
500mm | f/13 | 1/60 sec | ISO 100

Safari Scherpte, Bokeh en Kleur

Ik heb scherpe foto’s kunnen maken met de camera en beide lenzen. Helaas heb ik - als de dieren ver weg waren en ik op de 500mm foto’s maakte - wat onscherpte in mijn foto’s. Dit komt omdat je op die afstand last hebt van de warmtetrillingen in de lucht. Soms zaten de beesten vlak bij en dan moest ik wel even snel een lens wisselen. Want ik had standaard de 200-500mm lens op mijn camera. De bokeh van de 18-140mm is zeker niet verkeerd en best mooi om te zien. Maar de bokeh van de 200-500mm is daarentegen minder mooi. Ik vond het persoonlijk wel een teleurstelling. Het was niet de fluwelen bokeh waar ik op hoopte, daarvoor moet je een andere lens hebben. Maar daar staat tegenover dat ikk de dieren een stuk dichterbij kon halen dan mijn collega's! Het zoombereik kwam bijvoorbeeld van toepassing bij een kudde olifanten. De kleintjes stonden wat verder weg omdat ze door de groep worden beschermd. Maar toen kon ik nog steeds super goed fotograferen met de 200-500mm. De kleuren van de Nikon D5600 in combinatie met deze objectieven vond ik zelf erg mooi en waarheids getrouw. Hoeveel nabewerking je toepast, is natuurlijk heel erg smaak afhankelijk. In mijn geval is dat minimaal - er was niet veel bewerking nodig voor de foto's.


Mooie foto's - een mooi aandenken

Onderaan deze pagina is de galerij. Zo vind ik de foto van de twee nijlpaarden echt een geweldig aandenken. Wij zagen die twee bezig in het water en hebben daar ook een hele tijd bij stilgestaan. Door mijn 200-500mm lens heb ik dit mooi vast kunnen leggen. Een andere favoriet is toch wel de giraffe. Die wilde ik ontzettend graag in het echt zien. De lange beesten waren alleen lastig te fotograferen. De foto die daar het mooist gelukt is, is die van de giraffe die het allerlaatste blaadje van de boom afsnoept. De kleine olifanten zijn ook echt ontzettend leuk om naar te kijken. Soms zijn ze wat onhandig en dan komt moeder of tante even helpen. Altijd is er een oudere olifant in de buurt die alles in de gaten houdt. Het is een grote familie die voor elkaar opkomt en voor elkaar zorgt. Het is waanzinnig om dat in het echt te zien en dat op beeld vast te leggen met een mooie cameraset.

De kleine olifanten zijn ook echt ontzettend leuk om naar te kijken. [...] Het is waanzinnig om dat in het echt te zien en dat op beeld vast te leggen met een mooie cameraset.

500mm | f/8 | 1/250 sec | ISO 100

Conclusie: Deze combi is een aanrader!

Deze spiegelreflex van Nikon is een een heerlijke camera om mee te nemen op safari! Je hebt een reuze bereik als je de 200-500mm telelens meeneemt. Die combinatie is door de crop gelijk aan een 750mm lens! Met de 18-140mm kun je mooie overzichtsfoto's maken. Bovendien: als de dieren dichtbij staan ze ook nog mooi vastleggen. Gelukkig hebben we in Botswana de dieren dan ook van heel dichtbij kunnen bekijken!

De voordelen van deze set zijn dat als iets ver weg is, je het alsnog kunt fotograferen. Je hebt maar één body en twee lenzen nodig om een hele leuke safari set te maken. Het nadeel vind ik de bokeh van de 200-500mm en het gewicht de set. Maar als je een relatief compacte foto set zoek met een mega-bereik, overweeg dan zeker deze set! Persoonlijk raad ik deze camera zeker aan voor een safari, want het fotografeert intuïtief en je krijgt scherpe foto's met natuurgetrouwe kleuren. Kom hem eens in de winkel vasthouden, zou ik zeggen!


Voordelen

Goede sensor
Snelle autofocus
Mooie kleuren
Touchscreen
Wifi

Nadelen

Geen nadelen ten opzichte van vergelijkbare modellen


Natasja's Nikon D5600 Safari Gallery

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.