Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 21 april 2017

Pre-review Sony A9

Nou, dat hadden we allemaal niet verwacht. Waar normaal nieuwe camera’s geïntroduceerd worden met meer pixels, een beetje wifi hier en daar en wat extra autofocuspunten verraste Sony de gehele wereld met de aankondiging van “The Beast’ de Sony A9. De gehele social media stroomde vol met superlatieven en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

Enkele reacties van onze collega’s in Cameraland:

Preview Sony A9

Preview Sony A9

Preview Sony A9

Preview Sony A9

Normaal gesproken krijg ik als er een persbericht binnenkomt op mijn computer een klein ‘ping’ geluidje. Deze keer niet. Toen de mail van Sony binnenkwam gebeurde er het volgende:

Zet het geluid van je telefoon of computer even wat harder en klik hieronder op play.


Het was al laat in de avond, iedereen wakker en ik heb zeker een paar uur rond gesurft op internet naar nieuws over deze camera. Hoe is het toch mogelijk dat het Sony gelukt is om mijn camera te bouwen en dat te combineren met een aankondiging die veel vergelijking toont met naar mijn idee het mooiste muzieknummer ooit “Phil Collins In the air tonight.”

Vele malen hebben wij de Japanse directie van Sony en hun R&D afdeling op bezoek gehad in onze winkel met vaak lange discussies over camera’s, visie en toekomst. Blijkbaar hebben ze heel goed geluisterd. Mijn wensenlijst voor de ultieme camera was:

 • Full frame uiteraard en dan niet met belachelijk veel pixels
 • Autofocus systeem zo accuraat als de Canon 1Dx mark II
 • Dynamisch bereik van de sensor van de Nikon D750
 • De zoeker van een Leica SL
 • De handzaamheid en het gewicht van een Sony A7

Nou, dat is gelukt!

Preview Sony A9

De spec’s

In mijn reviews geen hele lange lijsten met specificaties, maar een uitleg wat deze spec’s betekenen voor de praktijk. Uiteraard ontkom ik er niet aan om even de belangrijkste op te noemen, bij deze:

 • - De eerste Full-frame stacked CMOS sensor met een resolutie van 24,2 MP
 • - Continue fotograferen zonder blackout met 20 frames per seconde
 • - Geluidloos en trillingsvrij fotograferen bij sluitertijden tot 1/32.000 sec
 • - AF systeem met 693 AF punten en 60 AF/AE trackingberekeningen per seconde
 • - 5-assige beeldstabilisatie in de body met 5 stops compensatie

De praktijk, Stacked CMOS sensor

De A9 heeft een stacked CMOS sensor van 24.2 MP. Dat klinkt fantastisch, maar wat betekent het? Nou, het relatief lage aantal pixels geeft een hoop voordelen. De pixel is groot, heeft dus een goede signaal-ruis verhouding, en het zijn er meer dan genoeg om flink veel detaillering in de foto’s te krijgen. Daarnaast heb je met een camera met relatief grote pixels minder kans op bewegingsonscherpte en worden je fouten minder hard afgestraft. De sensor is een zogenaamde stacked sensor en dat betekent weer dat de snelheid van uitlezen van data veel hoger is dan bij een normale sensor.

Preview Sony A9

Simpel uitgelegd, bij een normale sensor wordt de data pixel voor pixel en rij voor rij uitgelezen. Bij de nieuwe stacked sensoren van Sony worden alle pixels tegelijkertijd uitgelezen wat in snelheid van uitlezen en dataverwerking natuurlijk een groot verschil is. 24 miljoen zandkorreltjes 1 voor 1 oprapen of met een grote schep in één keer de hele berg.De praktijk, 20 frames per seconde zonder blackout.

20 foto’s per seconde is natuurlijk heel wat, zeker als we dit vergelijken met de topmodellen 1Dx van Canon en D5 van Nikon. Deze camera’s halen 12 frames per seconde, maar bedenk daarbij wel dat je 11 keer in diezelfde seconde niets ziet omdat de spiegel dan omhoog geklapt is. De Sony heeft een elektronische sluiter die geluidloos werkt en het mogelijk maakt om ook bij 20 frames per seconde constant live beeld te houden. Dit opent natuurlijk heel veel extra mogelijkheden. Hoe gaaf is het om een vliegende vogel gewoon te volgen met je telelens of bij een sportwedstrijd echt te zien of je de actie wel goed vastlegt? Daarnaast houd hij het dan ook nog 241 (compressed raw) keer vol om deze files snel genoeg weg te schrijven. Zelf heb ik met mijn Canon 5D Mark III het regelmatig gehad dat mijn buffer te snel volliep en de camera niet snel genoeg was.

De praktijk, geluidloos en trillingsvrij fotograferen bij sluitertijden tot 1/32.000 sec

De Sony A9 is een systeemcamera gebouwd volgens de nieuwste technieken zonder om te kijken naar vroeger. Op social media zie ik veel voorbijkomen als “van Sony koop ik mijn Hifi set maar geen camera’s”. Nou beste mensen, ik heb nieuws voor jullie. Sony maakt de beste sensoren (oa voor Nikon, Hasselblad, Olympus, Panasonic, Sony en Apple), is zeer innovatief en is in Amerika inmiddels nummer 2 op de full-frame markt. Ook zit deze camera zo boordevol nieuwe features, die overigens alleen maar mogelijk zijn in een systeemcamera, dat dit wel eens de gamechanger in de markt kan zijn.

Eén van die voordelen is de elektronische sluiter. Deze is geluidloos, trillingsvrij en supersnel. Straks geen persconferenties meer waarbij de spreker niet te verstaan is vanwege de vele rammelende sluiters op de achtergrond, geen wildlife wat opschrikt vanwege de mitrailleur geluiden uit mijn camera en geen oorlogsfotograaf die zijn plek verraadt. En dan trillingsvrij. Zelf fotografeer ik veel vanaf statief, voor HDR of met lange sluitertijden, en vaak klap ik de spiegel eerst op om trillingen te voorkomen. Bij HDR geeft dit wat extra problemen omdat je het proces dan wel een keer of vijf moet herhalen. Dit schrijvende bedenk ik mij ineens dat deze camera voor mij waarschijnlijk nieuwe mogelijkheden opent. De snelheid van 20 foto’s per seconde zou weleens voldoende kunnen zijn voor HDR fotografie van bijvoorbeeld een leeuw of een zebra. Normaal lukt dat niet vanwege het eventueel bewegen van het onderwerp. Nu waarschijnlijk wel, zeker als ik de middelste vijf foto’s gebruik uit de serie van 20.

En dan de snelste sluitertijd van 1/32.000 sec. Zelf zal ik dat niet gauw gebruiken, maar ik herinner mij nog de introductie van de Minolta 7000i (1988) met voorbeeldfoto’s van een vliegende helikopter waarbij de rotorbladen leken stil te staan. We vonden dat toen super cool en dat was een sluitertijd van 1/4000 sec.


De praktijk, AF systeem met 693 AF punten en 60 AF/AE trackingberekeningen per sec

Sony’s compleet nieuw gebouwde sensor maakte het mogelijk om, naar hun zeggen, het meest accurate AF systeem ooit te bouwen met maar liefst 693 AF punten. De computer die dit allemaal moet omrekenen doet dit 60 keer per seconde en dat betekent dat het allemaal supersnel gaat en vooral ook super accuraat. Het aantal sensoren maakt het immers mogelijk om beweging in beeld te meten en vanwege de snelle berekeningen zelfs te voorspellen. Wat ook super interessant is, is de joystick. Ja die bestaat al jaren op camera’s, maar deze stelt je in staat om zelfs tijdens het fotograferen de autofocuspunten te verplaatsen.

En dan nog een fijne toevoeging, het opslaan in het geheugen van AF punten. Voor veel sportfotografen, maar ook voor mij als wildlife fotograaf is dit ideaal. Veel gebruikte autofocuspunten kunnen worden opgeslagen in het geheugen en worden opgeroepen via zelf aan te wijzen knoppen. Een toevoeging die ideaal is. Ga maar eens na, de gebruiksaanwijzing van de Canon 5D mark III heeft maar liefst 73 pagina’s die uitsluitend over het AF systeem gaan. Tussendoor even iets veranderen gaat prima, maar zoals nu op de nieuwe Sony A9 op te roepen vanuit het geheugen maakt mijn geheugen minder noodzakelijk.

De praktijk, 5-assige beeldstabilisatie

Als we kijken naar conventionele full-frame camera’s van Nikon en Canon, dan valt daar op dat er geen beeldstabilisatie in de camera aanwezig is maar uitsluitend op de lenzen. Je beschikt dan ook altijd over twee-assige beeldstabilisatie. De Sony A9 is de eerste full frame camera met ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie die een voordeel geeft van 5 extra stops. Daarnaast is de werking uitstekend zichtbaar in de zoeker, even de knop half indrukken en je ziet direct het resultaat. Zolang je onderwerp maar niet teveel beweegt zal dit fantastisch werken en ik ben heel benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken voor mij. Zeker bij wildlife fotografie ben je vaak in schemer of net na zonsopkomst bezig en dan is het erg fijn dat het nog steeds mogelijk is om uit de hand met een langere sluitertijd te fotograferen.


En dan, ons oordeel

Sinds de komst van de Sony RX100 in april 2013 heeft Sony duidelijk mijn hart gestolen. Er is iets significant veranderd in hun denkwijze en de benadering van de markt en succes kon dan ook niet uitblijven. Vele mooie producten volgden met de Sony A9 als absolute kers op de taart. Buiten dat dit een fantastische camera is zal hij ook veel gaan betekenen voor de andere merken. The game is serious on. Sprekend in wielertermen is het echt erop en erover voor Sony en het zou mij niet verbazen als vele foto’s van de komende Tour de France gemaakt gaan worden met deze camera waarbij er tussendoor ook nog even wat 4K videobeelden geschoten worden, want dat soort spec’s ben ik in mijn enthousiasme helemaal vergeten. Valt er dan niets te zeuren? Ja, natuurlijk wel. Flitssynchronisatietijd van 1/250 sec? Kom op jongens dat kan beter! En geen GPS, daar moet ik mijn Japanse vrienden nog eens ernstig over toespreken. En dan last but zeker not least. Bij Sony in Tokyo sta ik bekend als Mister NO-lens. Iedere keer als ik de Japanse heren spreek zeg ik ze eerst netjes gedag om direct daarna over te gaan tot de aanval "Waar blijven de lenzen?". Nou ook hier hebben ze geluisterd, want tegelijk met de aankondiging van de A9 werd ook een nieuwe lens aangekondigd en laat dat nu net mijn lievelingslens zijn; de Sony FE 100-400mm GM OSS.

Sony bedankt,
Hartelijk dank voor de toevoeging van deze lens aan jullie assortiment. Bij deze beloof ik plechtig jullie bij het eerstvolgende bezoek niet te zullen lastigvallen over lenzen. Voor de periode daarna kan ik niet instaan.

Mvg. Ed Dorrestein.


De praktijk, Sony FE 100-400mm GM OSS

Bevooroordeeld als ik ben vind ik dit bij voorbaat al een fantastische lens. Gezien het G-Master predikaat kunnen we wel veronderstellen dat het met de kwaliteit wel goed zit, maar er is meer. Sony heeft ook hier duidelijk goed geluisterd. Het is natuurlijk een telezoomlens van 100 naar 400mm, maar met een kortste instelafstand van 98 cm(!) is de lens ook uitermate geschikt voor macro. Insecten, vlinders, kikkers; allemaal te fotograferen van een relatief grote afstand van een meter maar toch met een uitstekende vergroting vanwege de 400mm tele. Daarnaast is de lens geschikt voor het gebruik met teleconverters. Beide converters van Sony, de 1,4x en de 2,0 zijn compatibel. De lens is weather sealed en, altijd prettig, met een gewicht van slechts 1395 gram relatief licht. Bovenop de lens bevindt zich dan nog een speciale knop. Aan deze knop kun je functies toewijzen zoals het veranderen van de autofocus mode en de selectie van het AF gebied.


De Sony A9 is aangekondigd voor Juni 2017 en de lens voor Juli 2017. Ervaringen uit het verleden leren ons dat de productie de vraag niet aan zal kunnen en dat er dus schaarste zal zijn in de eerste maanden.


Vond je deze preview leuk of handig? Deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!

Sony Alpha A9 specificaties

Sensor
Maximale resolutie 6000 x 4000
Beeldverhouding b:h 3:2, 16:9
Effectieve pixels 24 megapixels
Sensor foto detectors 28 megapixels
Sensor grootte Full frame (35.6 x 23.8 mm)
Sensor type BSI-CMOS
Processor BIONZ X
Beeld
ISO Auto, ISO 100-51200 (expands to 50-204800)
Boosted ISO (minimaal) 50
Boosted ISO (maximaal) 204800
Witbalans voorinstellingen 10
Aangepaste witbalans Ja
Beelstabilisatie Sensor-shift - 5-axis
Ongecomprimeerde formaat RAW
JPEG kwaliteitsniveaus Extra fine, fine, standard
JPEG formaat JPEG (Exif v2.31), Raw (Sony ARW)
Optiek & Focus
Autofocus
 • Contrast detectie (sensor)
 • Fase detectie
 • Multi-area
 • Centrum
 • Selectief single-point
 • Tracking
 • Single
 • Doorlopend
 • Touch
 • Gezichtsherkenning
 • Live View
Handmatige scherpstelling Ja
Aantal focuspunten 693
Lens mount Sony E
Brandpuntverlenging 1×
Scherm / zoeker
LCD Kantelbaar
Scherm grootte 3?
Rasterpunten 1,440,000
Touch screen Ja
Scherm type TFT LCD
Live view Ja
Type zoeker Electrisch
Zoeker vergroting 0.78×
zoeker resolutie 3,686,400
Fotografie functies
Minimale sluitertijd 30 sec
Maximale sluitertijd 1/8000 sec
Maximale sluitertijd (electronisch) 1/32000 sec
Diafragma voorkeur Ja
Sluitertijdvoorkeuze Ja
Handmatige modus belichting Ja
Ingebouwde flitser Nee
Externe flitser Ja (via flitsschoen of flash-sync-poort)
Flits modes Flits uit, Autoflits, Full-flits, Slow Sync., Rear Sync., Rode ogen reductie, Wireless, Hi-speed sync
Flits X sync speed 1/250 sec
Continu aandrijving 20.0 fps
Zelfontspanner Ja (2, 5 of 10 sec, continu)
Metering modes
 • Multi
 • Center-weighted
 • Highlight-weighted
 • Average
 • Spot
Belichtingscompensatie ±5 (at 1/3 EV, 1/2 EV steps)
AE Bracketing ±5 (3, 5 frames at 1/3 EV, 1/2 EV, 2/3 EV, 1 EV, 2 EV steps)
WB Bracketing Ja (3 frames, H/L selectable)
Videografie functies
Formaat MPEG-4, AVCHD, H.264
Microfoon Stereo
Speaker Mono
Opslagruimte
Opslag types Dual SD/SDHC/SDXC slots (UHS-II compatible)
Connectiviteit
USB USB 2.0 (480 Mbit/sec)
HDMI Ja (micro-HDMI)
Microfoon poort Ja
Koptelefoonpoort Ja
Wireless Ja, 802.11b/g/n + NFC + Bluetooth
Afstandsbediening Ja (wired or wireless)
Fysiek
Hermetisch afgesloten Ja
Accu Battery Pack
Batterij beschrijving NP-FZ100
Levensduur batterij (CIPA) 650
Gewicht (incl. Batterijen) 673 g (1.48 lb / 23.74 oz)
Dimensies 127 x 96 x 63 mm (5 x 3.78 x 2.48?)
Andere mogelijkheden
Oriëntatiesensor Ja
GPS Nee
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top