Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 07 augustus 2013

Lensbaby Test

Lensbaby is een optisch accessoiresysteem dat heel veel creatieve mogelijkheden biedt. Ga je ermee aan de slag, dan ontdek je steeds nieuwe eigenschappen en mogelijkheden. Lensbaby is een interessante uitbreiding van je foto-uitrusting. Bastiaan Schuit ging er eens mee aan de slag en schreef z'n bevindingen op.

Kort uitgelegd is Lensbaby een systeem zonder autofocus dat bestaat uit een aantal basis-units waar je een groot aantal lenzen op kunt monteren. De scherpstelring zit op deze basis-units. De belangrijkste eigenschap van het Lensbaby systeem is dat je de lens, los van de camera, alle kanten op kunt bewegen. De meeste Lensbaby lenzen geven een scherpe spot, met daaromheen een sterk verlopende onscherpte. Waar die scherpe spot komt te liggen, regel je door de basis-unit te richten. Hoe groot die scherpe spot wordt, regel je met het diafragma. Hoe groter de diafragma-opening, des te kleiner is de scherpe spot en des te groter is de onscherpte eromheen.


Sweet 35

De Composer Pro wordt geleverd met naar keuze de Double Glass Optic of de Sweet 35 lens. De Double Glass Optic (50 mm) maakt gebruikt van verwisselbare diafragmaschijfjes, die met magneetjes op hun plek worden gehouden. De Sweet 35 heeft een variabel diafragma, dat je met een grote ring instelt. Je kunt dus tijdens het fotograferen snel de grootte van je scherpe ´sweet spot´ veranderen. Bij de Double Glass Optic kost het wisselen van de diafragma´s flink wat tijd. Ik heb gewerkt met de Sweet 35. Ik heb gemerkt dat het niet een hele gemakkelijk opgave is om de sweetspot op de goede plek te krijgen, vooral van bij bewegende onderwerpen zoals rond rennende kinderen is dat lastig. De ´keepers ratio´ is dan niet heel hoog en missen van autofocus helpt ook niet erg, dus veel schieten en natuurlijk: oefening baart kunst!


Edge 80

De Edge 80 is een mooie 80 mm portretlens in de Lensbaby lijn. Hij heeft een instelbaar 12-bladig diafragma, dat op elke waarde een gave ronde opening geeft. Hierdoor krijg je een mooie vloeiende bokeh. De minimale focus afstand is bij deze lens 1 meter. Dat lijkt vergeleken met andere objectieven wat ver, maar bijzonder is dat je de vatting kunt uittrekken, waardoor je top op ongeveer een halve meter kunt scherpstellen. Gebruik je de Edge 80 in combinatie met een setje Lensbaby tussenringen, ze noemen ze Macro Converters, dan kun je nog veel dichter bij.


Tilt

De kantelmogelijkheid van de basis-units van Lensbaby worden meestal gebruikt om de scherpe ´sweet spot´ te verplaatsen. Maar bij gebruik van het Edge 80 optiek ontstaan heel andere mogelijkheden. Door dit ´tilten´ (kantelen) kun je het scherptevlak van de lens schuin plaatsen, waardoor je enorme uitbreiding van de scherptediepte bereikt. Dat is vooral op korte afstanden erg handig. Dan is de scherptediepte erg beperkte en kun je dus wel wat extra´s gebruiken.
De foto´s hieronder zijn gemaakt met diafragma f/2,8. Met de lens rechtuit is de scherptediepte erg klein, met de lens gekanteld is de hele pen scherp! Normaal gesproken zou je om extra scherptediepte te krijgen een klein diafragma gebruiken, waardoor je een langere sluitertijd, hogere ISO-waarde of flits moet gebruiken om het verlies aan licht te compenseren. Tilten geeft je dus letterlijk en figuurlijk een hoop flexibiliteit. Ga je bij een tilt-verstelling een kleiner diafragma gebruiken, dan kun je nog meer scherptediepte krijgen. Genoeg om een hele bloem scherp te krijgen, bijvoorbeeld.


Door precies tegengesteld te verstellen krijg je een extreme beperking van de scherptediepte (zie hieronder). Op die manier kun je ook het zogenaamde miniatuureffect bereiken.


Control Freak

De Control Freak basis-unit is ongewoon qua uiterlijk, maar ook qua bediening. Met een balg regel je het scherpstellen en het kantelen in één gecombineerde handeling, hierna doe je uiteindelijk de fine/tuning van het scherpstellen met de scherpstelring. Daarnaast lopen er over de lengte 3 schroefdraden waardoor je de tilt en shift kan instellen. Met een klein knopje zet je ´m vast in de gewenste stand.


Composer Pro

De Composer Pro basis-unit is gebaseerd op een kogelgewricht. Hij laat zich lekker soepel instellen en heeft een goede rubberen scherpstelring. Aan de achterkant zit een goed geprofileerde ring waarmee je frictie van het gewricht kunt regelen. Je kunt een bepaalde instelling ook vastzetten.


Control freak of Composer Pro?

Tijdens de portretshoots die ik voor deze test gedaan heb heb ik beide Lensbaby basis-units geprobeerd om te kijken welke voor mij het lekkerst werkt. De Composer Pro werkt soepel en je kan het effect snel aanpassen. In een handomdraai pas je de frictie aan, een ietwat stroeve stand werkte voor mij het lekkerst. De Control Freak is het handigst als je je instellingen precies wilt kunnen regelen. Bijvoorbeeld bij macrofotografie, bij gebruik van de Edge 80 (plus Lensbaby tussenringen), als je de tiltfunctie wilt gebruiken om extra scherptediepte te krijgen. Ook voor productfotografie is de combinatie van Control Freak en Edge 80 erg geschikt.


Bij het maken van landschappen vind ik de Control Freak ook erg handig. Nadat je de stand vast gezet hebt, kan je je namelijk meer focussen op bijvoorbeeld de compositie en het licht. Hieronder de Sweet 35 op de Control Freak.


Hou je van snel werken, dan is de combinatie met de Composer pro het beste. Wil je alles fijn regelen, dan is de Control Freak het handigst.


Conclusie

Lensbaby biedt mooie creatieve mogelijkheden. Je kunt het effect van de onscherp weglopende randen en hoeken natuurlijk ook photoshoppen, maar niks is mooier dan dat je het beeld tijdens een opnamesessie laat ontstaan, precies zoals je het hebben wilt. Bovendien is een in de diepte toenemende optische onscherpte haast niet na te bootsen.


Je kunt er erg mooie effecten mee bereiken, en je kunt alles ook heel precies doseren. Lensbaby is veel meer dan Lomo-achtige spielerei, je kunt het echt serieus nemen. Ik denk dat een creatieve portret- en reportagefotograaf er bijvoorbeeld prima mee aan de slag kan. De combinatie van Composer Pro en Sweet 35 werkt dan het beste en het snelste.


Het Edge 80 optiek opent geheel nieuwe wegen. Een Edge 80 plus tussenringen, op een Control Freak of Composer Pro is een heel interessant alternatief voor een macro-objectief. Je kunt namelijk een scherptediepte bereiken die met een macro-objectief nooit haalbaar is. Ook voor productfoto's van kleine voorwerpen, denk aan sieraden, zou dat een geweldige set zijn.


Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top