Beter geluid met je smartphone

BETER GELUID MET JE SMARTPHONE

BETER GELUID MET JE SMARTPHONE

Ben je bezig met online trainingen, webinars of lessen via je smartphone, dan merk je dat het geluid vaak te wensen overlaat. Met een externe microfoon is hier heel veel winst te halen. Wij leggen je uit wat de mogelijkheden zijn.

Richtmicrofoon

De microfoon in je smartphone is in alle richtingen gevoelig. Daardoor krijg je vaak een hol geluid of veel achtergrondgeruis. Dat komt, aardig gezegd, niet erg professioneel over. Een richtmicrofoon vangt alleen geluid van voren op. Bij de richtmicrofoon voor smartphones werkt dit tot een paar meter: je moet niet te ver van de microfoon verwijderd zijn. Is de afstand groot, dan is vooral buiten de kans groot dat het geluid toch weer overstemd wordt door geraas uit de omgeving.

Lavaliermicrofoon

De lavaliermicrofoon ken je van de TV: zo’n klein knopje op iemands kraag. Zo pik je de spraak vlakbij de bron op. In de eenvoudigste vorm wordt de lavaliermicrofoon met een kabeltje aan de smartphone gekoppeld. Er is ook een interviewkit leverbaar, waar je twee microfoons aan kunt koppelen.

Lightning-aansluiting

De nieuwere iPhone hebben de digitale Lightning-aansluiting. Er zijn diverse microfoons met Lighting aansluiting.

Jackplug-aansluiting

Andere smartphone gebruiken een jackplug-aansluiting. Je plugt de microfoon dan in het gaatje waar je normaal een oor- of koptelefoon op aansluit. Microfoons zijn daarvoor uitgerust met een TRRS-aansluiting. Die lijkt op een koptelefoonstekker, maar de ringetjes zijn anders ingedeeld. Zo snapt je smartphone dat er een microfoon is aangesloten. Er zijn verloopadapters (Rode SC4) om een standaard microfoon aansluiting bruikbaar te maken op die van de telefoon (TRS-TRRS ). Een TRS-aansluiting heeft drie ringen, een TRRS-aansluiting heeft vier ringen.

Rode VideoMic Me-L

Deze compacte lichte richtmicrofoon heeft een Lightning-aansluiting voor iPhone en iPad. Met het meegeleverde clip klem je hem vast. Aan de achterkant zit een aansluiting voor kop/oortelefoon, zodat je het opgenomen geluid kunt controleren.

Rode VideoMic Me

Zelfde microfoon, maar dan met TRRS-aansluiting voor Android en oudere iPhone Android smartphones.

Rode smartLav+

Deze hoogwaardige lavaliermicrofoon heeft een TRRS aansluiting voor gebruik op smartphones met 3,5 mm jackplug-aansluiting (Android, ouder iPhones).

Rode Headset

Wil je je lavaliermicrofoon niet op je kleding, maar vlak bij je mond plaatsen, gebruik dan een Rode Headset.

Rode Go

Super compacte, makkelijke en hoogwaardige draadloze set. Het zendertje is zo klein dat je het gewoon zichtbaar kunt dragen. Vind je het toch ter opvallend dat stop je het in je zak en sluit je er de swartLav Go op aan. De set is standaard geschikt voor gebruik in combinatie met een camera. Met de SC-7 kabel van Rode koppel je de ontvanger aan een smartphone met 3,5 mm jackplug-aansluiting.

Rode SC6-L Mobile Interview Kit

Deze set bestaat uit twee SmartLav lavaliermicrofoons met clips en windschermpjes en de SC-L verbindingsunit. Hiermee kun je gesprekken/interviews in hoge geluidskwaliteit opnemen.

Boya BY-DM1

Hoogwaardige lavaliermicrofoon voor iOs smartphones met Lightning-aansluiting 6m lange kabel.

Boya BY-DM2

Deze hoogwaardige lavaliermicrofoon is speciaal bedoeld voor smartphones en tablets met een USB-C aansluiting. 6m lange kabel.

Boya BY-M1

Lavaliermicrofoon met 3,5 mm TRRS jackplug-aansluiting en 6 m kabel. Ook te gebruiken op camera’s, audio-apparaten, enz.

Boya BY-M1DM

Dubbele sete lavaliermicrofoons met 6 m lange kabels. 3.5 mm jackplug TRRS. Ook te gebruiken op camera’s, audio-apparaten, enz.

Boya BY-MM1

Richtmicrofoon met 3,5 mm jackplug plus TRRS-adapter voor smartphones met 3,5 mm jackplug-aansluiting.

Boya BY-WM8 Pro-K1

Draadloze set met lavaliermicrofoon. Voor aansluiting op je telefoon met 3,5mm jackplug is een Rode SC-4 kabel nodig.

Boya BY-WM8 Pro-K2

Zelfde als BY-WM* Pro-K1, maar dan met twee zenders en twee lavaliermicrofoons.

Sennheiser Memory Mic

Deze clip-on microfoon maakt rechtstreeks contact met de Bluetooth-verbinding van je smartphone. Mocht je even buiten bereik komen, geen nood, hij slaat het geluid op en synchroniseert het later.