Uitleg van de ronde keuzeknop

Bovenop de meeste reflex-, systeem- en betere compactcamera's vind je een ronde knop met deze letters. Wat stellen de letters voor en wanneer kun je ze gebruiken? Bij deze een korte uitleg over de magische ronde instelknop.

A - AUTO

In de automatische stand doet de camera al het denkwerk en valt er niets in te stellen. De camerafabrikant heeft zijn best gedaan om in deze stand je de meeste kans op een goede foto te geven. Ideale stand dus om te starten of … altijd te gebruiken als je gewoon een goede foto wilt zonder je te verdiepen in al het gedoe met instellingen. Je kunt je volledig concentreren op de compositie en op de knop te drukken. In de praktijk zal 90% van je foto's een goed resultaat geven.

P - Programma-stand

Net als in de automatische stand kiest de camera de juiste instelling en verhouding tussen diafragma, sluitertijd en hoeveelheid licht. Het verschil zit hem in de details. De camera kiest nu wel de door jou ingestelde ISO-waarde en je kan over- en onderbelichten op de automatische stand. Naar ons idee de beste stand voor fotograferen met verstand. Je laat het eenvoudige instellen over aan de uitstekende meettechnieken van de tegenwoordige camera's maar hebt invloed op het resultaat. Onder- en overbelichten op de automaat doe je op gevoel en terugkijken van de foto's en na een tijdje zal je merken dat je veel beter vooraf kan inschatten hoe je foto's worden. Een aanrader dus.

A - of Av stand

In deze stand kies je zelf je diafragma, de camera meet nog steeds de hoeveelheid licht en past de sluitertijd automatisch aan voor een goed resultaat. Met het gekozen diafragma bepaal je hoeveel scherptediepte en in de foto zal zijn.

  • Klein diafragma = Groot getal geeft veel scherptediepte
  • Groot diafragma = Klein getal geeft weinig scheptediepte (dus een onscherpe achtergrond)

Diafragma voorkeuze gebruik je veel in portret, landschap en architectuur fotografie. Oefening: Zet drie koffiekoppen op een rij met 20 cm er tussen, ga op 60 cm afstand staan, stel scherp op het middelste kopje en maak een foto met groot en klein diafragma en bekijk het verschil.

S of Tv stand

In deze stand kies je zelf de sluitertijd, de camera meet nog steeds de hoeveelheid licht en past het diafragma automatisch aan voor een goed resultaat. De keuze van je sluitertijd kies je als je controle wilt hebben over de beweging in je foto. Je kan een beweging bevriezen of juist accentueren.

  • Een korte sluitertijd = Beweging bevriezen
  • Een lange sluitertijd = Beweging accentueren (beweging wordt een waas)

M stand

In deze stand kies je zelf sluitertijd en diafragma, de camera denkt niet meer voor jou. Wel zie je altijd een aanduiding wat de camera zou doen als hij zelf mocht meten en hoeveel jij er naar zijn idee naast zit. Hierdoor krijg je volledige controle en kun je uitzonderlijke effecten bereiken. Handig met de digitale camera's is natuurlijk dat je direct het resultaat ziet en direct een andere instelling kan proberen. Deze stand komt goed van pas bij studiofotografie of andere situaties waarbij de hoeveelheid licht redelijk constant is.


Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.