Sorteer

1 - 18 van 47 producten

47 producten

Filteren
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Omkeerring

Omkeerring

Een omkeerring is een goedkope oplossing voor macrofotografie. De omkeerring heeft aan de ene kant schroefdraad en aan de andere kant een camera-aansluiting. Dit stelt je in staat om je objectief andersom op de body van je camera te monteren. Wat het mogelijk maakt om je objecten van dichtbij enorm te vergroten en te fotograferen. Je hebt hiervoor wel een objectief nodig waarbij je de diafragma handmatig in kan stellen.

Vergrotingsfactor

De vergrotingsfactor is afhankelijk van je brandpuntsafstand van je lens. Een objectief met een brandpuntsafstand van 50mm heeft een vergroting van ongeveer 1:1. Dezelfde vergroting krijg je met de meeste macro lenzen. Des te lager het brandpuntsafstand des te sterker de vergroting is. Maar ons advies is om rustig aan te beginnen. Een lens met een brandpuntsafstand van 20mm geeft een vergroting van 3,4:1. Zo een vergroting klinkt natuurlijk te gek maar in de praktijk is het lastig om je object scherp in beeld te krijgen. Begin daarom met een brandpunt tussen de 28mm-35mm.

Vergrotingsfactor van veel gebruikte lenzen.
20mm - 3,4:1
24mm - 2,5:1
28mm - 2,0:1
35mm - 1,4:1
50mm - 1,1:1

Licht en scherpte

Je hebt meer licht nodig om het beste uit je close up fotografie te halen. Daarvoor kan je het beste een macro flitser of ringflitser voor gebruiken. Als je met een omgekeerde lens fotografeert heb je een vast punt waar de scherpte ligt. Het heeft geen enkele nut om aan de lens te draaien en de autofocus werkt ook niet. Je moet de camera met de hand dichterbij of verder van het object verschuiven. Omdat een heel klein gedeelte van je object scherp is, is het bij macrofotografie altijd raadzaam om een camera statief te gebruiken.