Microfoons op camera

Microfoons op camera

Microfoons op camera

Wil je video’s maken met het beste geluid, maak dan gebruik van een externe microfoon. Foto- en videocamera’s en smartphones hebben vaak een ingebouwde microfoon, maar met een externe microfoon is het geluid van je video aanzienlijk van betere kwaliteit. Ze hebben namelijk een groter frequentiebereik, een hogere richtingsgevoeligheid en vaak meer mogelijkheden. Cameraland heeft een ruim assortiment camera accessoires en heeft voor iedere situatie en een geschikte microfoon van onder andere RØDE, Rycote en Sennheiser.

Shotgunmicrofoons

Een shotgun microfoon heeft een hoge richtingsgevoeligheid. Dit betekent dat voornamelijk het geluid van de voorkant van de microfoon (on-axis) wordt opgenomen en dat de geluiden van de zijkant en achterkant (off-axis) een stuk minder worden opgepikt. Dit soort type microfoon is geschikt in situaties waar een stukje van het onderwerp vandaan staat, zoals filmsets, stadions en wildlife-opnamen.

Stereomicrofoon

Een stereo microfoon neemt juist wel alle geluiden in de omgeving op. Door middel van twee microfoons wordt er een stereosignaal gecreëerd. Een stereomicrofoon neemt het geluid net zo op als dat wij met onze oren ook horen. Dit type microfoon is geschikt voor onder andere documentaires.

Dasspeldmicrofoon

Een dasspeld microfoon, ook wel lavalier genoemd, is een kleine microfoon die alleen het geluid van de drager opneemt. Op televisie, in het theater, bij presentaties of toespraken wil je de handen vrij hebben en niet met een opzichtige microfoon rondlopen. De dasspeldmicrofoon is klein en wordt voornamelijk op kleding gedragen en is daarom geschikt voor dit soort situaties.

Draadloze microfoon

Je komt wel eens in situaties waarbij een kabel je beperkt in je bewegingen. Dan is het verstandig om gebruik te maken van een draadloze microfoon. In de draadloze microfoon zit een zender en staat in contact met de ontvanger op je (video)camera. Dus perfect geluid én alle bewegingsvrijheid!