Afstandsbediening

Afstandsbediening

Camera afstandsbediening

Camera afstandsbediening of camera remote is een van de meeste gebruikte camera accessoire. Met een camera remote voorkom je trillingen en ben je instaat je camera op een afstand te laten ontspannen.

Bedrade camera afstandsbedieningen

Bedrade kabelontspanners of afstandsbedienen zijn fysiek verbonden met je camera. Met zo een bedrade camera remote ben je instaat een opname te maken zonder de camera aan te raken. Afstandsbedienen worden ook veel gebruikt om opnames te maken waarbij de sluiter voor een lange tijd open staat. Dit is mogelijk omdat je bij de meeste draadontspanners de ontspanknop vast kan zetten. Een groot minpunt van dit soort afstandsbedieningen is dat je altijd beperkt bent door de lengte van de kabel.

Draadloze camera afstandsbediening

Je kan ook kiezen voor een draadloze camera remote. Deze afstandsbedienen werken met radiogolven of infrarood stralen. Draadloze afstandsbedienen hebben als grote voordeel dat ze op een flinke afstand de camera kunnen laten ontspannen. Handig als je zelf ook op de foto wil. Er zijn remotes die werken op radiogolven met een bereik van meer dan 50 meter en kunnen de camera ook van de zij- of achterkant bedienen.

Smart camera remotes

Tegenwoordig zijn er ook smart remotes op de markt. Deze afstandsbedieningen kunnen naast de gebruikelijke functies de camera ook laten ontspannen op geluid of hebben de mogelijkheid om een timelaps te maken.
Niet te vergeten de smartphone. Je kan steeds meer met je smartphone en telefoneren is ondertussen een bijzaak geworden. De nieuwste camera’s zijn tegenwoordig in staat om je camera vanaf je smartphone of tablet door middel van een app te bedienen en afbeeldingen direct te delen met je favoriete social media kanaal.