De zonsverduistering fotograferen

De zonsverduistering fotograferen

De zonsverduistering fotograferen

Elk jaar zijn er gemiddeld twee zonsverduisteringen, de maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de zon langs. Helaas is dit niet overal op aarde te zien en is het in Nederland gemiddeld één keer per drie jaar te zien. Bij helder weer kunnen we dit prachtige verschijnsel goed zien...en fotograferen!

Hoe fotografeer je de zonsverduistering? Je camera simpelweg op de zon richten en gaan schieten zal niet alleen het mooiste resultaat opleveren, maar kan mogelijk ook schadelijk zijn voor je apparatuur. Daarom delen we graag een aantal nuttige tips met je!


DIM HET LICHT

De zon is een enorm krachtige lichtbron, ook bij een gedeeltelijke verduistering kun je er niet recht tegenin fotograferen. Om het licht tegen te houden maak je gebruik van filters. Je hebt speciale zonnefilters, maar je kan ook lasglas (nr. 14) of een sterk grijsfilter gebruiken. Hoya heeft een extreem sterk Pro ND 100000 filter, maar je kunt ook grijsfilters combineren, bijvoorbeeld met de Hoya Pro ND filter kit.


PAS OP VOOR SMELTGEVAAR

Je objectief bundelt het licht van de zon, dit zorgt voor heel veel warmte. Vergelijk het met het effect wanneer je een vergrootglas in de zon houdt. Door jouw camera continu op de zon gericht te laten staan, heb je kans dat je deze ernstig beschadigt. Draai de camera daarom regelmatig weg van de zon, of hang er een doek overheen.


EEN BRIL MAAKT JE SLIM

Rechtstreeks in de zon kijken is niet fijn voor je camera, maar ook niet voor je ogen. Je kunt hier permanente oogschade aan overhouden. Gebruik daarom altijd een eclipsbrilletje. Ook als je door je zoeker kijkt, kun je jouw ogen ernstig beschadigen. Gebruik ook dan een eclipsbrilletje of kijk via de live-view van je camera.


MEER ZOOM IS MEER ZON

Met een groothoeklens krijg je lekker veel in beeld, maar de zon wordt dan wel een klein stipje. Wil je de zonsverduistering goed vastleggen, zorg er dan voor dat je ver genoeg in kunt zoomen. Ga hierbij uit van minimaal 400mm en gebruik bij voorkeur een statief. Als je een vast standpunt aanhoudt kun je ook leuk experimenteren met multiple exposures.

Geplaatst in:
Lars Polder

Cameraland-medewerker, fotograaf, schrijver

Lars Polder is verkoopmedewerker bij Cameraland en wandelende fotografie-encyclopedie. Hij heeft verschillende praktische fotografieboeken geschreven en geeft regelmatig workshops.