Cameraland maakt het simpel: Witbalans van je camera uitgelegd

Witbalans van je camera uitgelegd

Witbalans van je camera uitgelegd

Het is je vast weleens overkomen: Je maakt foto´s, kijkt ze terug en de kleuren zijn totaal anders dan hoe jij ze gezien hebt toen je de foto nam. Hoe kan dat nou?


Je camera heeft geen hersens

Je camera heeft geen hersens zoals wij en ziet alleen wat er werkelijk gebeurt. Als wij kijken naar een vel wit papier dan ziet dat papiertje er overal hetzelfde uit, of we nou buiten kijken, binnen bij kaarslicht of onder een TL balk. De werkelijkheid is echter heel anders.

Het ´witte´ papiertje is bij kaarslicht een beetje geel, buiten echt wit en onder een TL balk een beetje groen. Om de camera ook een beetje hersens te geven is de automatische witbalansinstelling bedacht. De camera gaat op zoek naar de lichtste plek in je foto en maakt die plek weer wit. Daarmee verandert de volledige kleurtoon van de foto en ziet de foto eruit zoals wij het op dat moment ook zagen. Natuurlijk gaat dat niet altijd goed maar in 95% van de gevallen voldoet de automatische witbalans uitstekend.

Wanneer gaat het mis?

Nou bijvoorbeeld als de lichtste plek in de foto helemaal niet wit hoort te zijn of als je in het donker aan het spelen bent met lange sluitertijden. Het wit kan dan geen wit zijn, want er is niet voldoende licht.

Stel zelf je witbalans in op je camera

Vind je de automatische witbalans instelling niet goed, dan kun je zelf kiezen met vooraf bedachte instellingen op je camera. De fabrikant heeft al wat denkwerk verricht en situaties al bewolkte lucht, zonlicht, gloeilamp, TL- licht kun je al als standaard instelling kiezen. Let wel op, de standen kun je alleen in het menu kiezen als je camera niet op AUTO staat op het instelwiel maar bijvoorbeeld op P, S of A. Een paar proefopnamen maken bij het zelfde omgevingslicht geeft je al veel inzicht.


Bewerking achteraf

Mocht de camera-instelling je nog niet bevallen dan kun je later in een fotobewerkingsprogramma de foto altijd nog een beetje aanpassen. Met een schuifregelaar kun je de kleuren warmer of juist koeler maken. Zo breng je de kleurtoon van de foto weer in balans of bewerk je hem naar eigen smaak. Dit werkt beter wanneer je in RAW fotografeert maar ook met een JPEG foto kun je nog veel aanpassen.

Hou jezelf voor de gek

Wat fout is voor de werkelijkheid kan natuurlijk goed zijn voor jou. Speel eens met de witbalans en doe bewust alles fout. Wees creatief en maak van een slecht etentje onder TL-licht een romantisch diner bij kaarslicht door juist expres de witbalans verkeerd in te stellen. Of stel bij zonsondergang de witbalans in op Schaduw, de camera filtert nog meer blauw weg en wat je overhoudt is een zonsondergang met een vuurrode hemel.


Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan

Over het algemeen zal de automatische witbalans prima zijn werk doen. Ben je niet tevreden dan kun je één van de voorinstellingen kiezen. Speel met de instellingen, één kleine verandering kan al een totaal andere sfeer aan je foto geven. En onthoud altijd: Je hoeft niet af te studeren op fotografie, het gaat om het resultaat en als jij er blij mee bent is het uitstekend.Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.