Veilig met je camera op reis

VEILIG MET JE CAMERA OP REIS

VEILIG MET JE CAMERA OP REIS

Kijk je uit naar je camper- of autovakantie, maar ben je bang dat je kostbare camera- apparatuur uit je wagen gestolen wordt? Met deze tip van Ed Dorrestein, fervent natuurfotograaf, maak je het dieven lastig, zodat je met een gerust hart op reis kunt.

Het voelt als de ultieme vrijheid: op vakantie gaan met de camper of auto en zien waar je uitkomt. Echter, helaas liggen er soms autokrakers op de loer. Die volgepakte auto's en caravans zijn voor hen echte schatkamers. Niet prettig wanneer je een dure camera , objectief of accessoires op de achterbank hebt liggen. Als echte natuurliefhebber neemt Ed altijd zijn camera mee op reis, en natuurlijk neemt hij graag zijn apparatuur ook weer mee terug naar huis. 'Wanneer je met de auto of caravan op reis gaat, dan is er altijd kans dat dieven je wagen inkomen en je kostbare apparatuur stelen,' zegt Ed. 'Vooral als je reist in Europa gebeurt dit vaak. In Afrika is dat met alle leeuwen en open savannes om je heen minder gebruikelijk,' knipoogt hij.

Razendsnelle dieven

'Dieven en autokrakers zijn razendsnel. Ze weten dat je hele leven in je camper zit. Je zet je wagen neer om even naar het benzinestation te gaan en meteen seinen ze dat aan elkaar door. Voordat je afgerekend hebt, zijn ze binnen en pakken alles wat ze pakken kunnen. Binnen enkele seconden zijn ze weg. Het overkwam een vriend van mij en hij was voor duizenden euro's aan camera-apparatuur kwijt,' vertelt Ed.

Voor de vakantieganger die echt zeker wil zijn dat zijn camera-apparatuur veilig is, heeft hij nog een extra tip: 'Gebruik de bagage alarms van Doberman. Wanneer iemand je tas of case wilt meenemen, gaat er een alarm af met een geluid van 100 decibel. Dan laten ze je tas wel staan,' besluit Ed.

Om grijpgrage handen af te schrikken, neemt Ed voorzorgsmaatregelen. Zijn camera-apparatuur ligt in een stevige, beschermende, case die lastig open te breken is. 'De cases van Nanuk  en Peli zijn hiervoor ideaal. Je vindt ze in allerlei maten en je kan er zelfs je hele camerarugzak in stoppen. Mijn case sluit ik af met een paar hangsloten en bevestig er een staalkabel aan. Die kabel zet ik dan weer goed vast in mijn auto. Zo weet ik dat dieven mijn spullen niet makkelijk meenemen. Veel auto's hebben ergens in de achterbak wel een bevestigingsring hiervoor. Maar ik ken ook kampeerders die speciaal een stevige ring hebben laten vast lassen door de garage,' vertelt Ed.Ed Dorrestein

Fotograaf / Safarigids

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Hij is zijn carrière in 1984 begonnen als trouwfotograaf, waarna hij jarenlang werkzaam is geweest binnen de camerabranche (waaronder als mede-eigenaar van Cameraland). Ed heeft tevens ruime ervaring als safarigids en gaat nog steeds jaarlijks reizen en fotograferen in Afrika. Hij test regelmatig camera's en schrijft en vertelt daar uitgebreid over.