3 Tips voor het fotograferen van sterretjes

3 TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN STERRETJES.

3 TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN STERRETJES.

Wie is er niet mee opgegroeid, sterretjes aansteken met Oud & Nieuw? Wellicht het meest onschuldige vuurwerk dat er is, maar daarom niet minder leuk om te fotograferen. Misschien zelfs wel leuker, want je kunt zelf de mooiste tekeningen maken! Wij geven je wat tips om sterretjes goed te fotograferen.

Camera instellingen

Bij het fotograferen van sterretjes kun je je camera instellingen het beste handmatig aanpassen omdat je vaak in een donkere omgeving bent. Een tip is om de ISO iets omhoog te gooien en het diafragma vrij laag te houden, vanaf f/2.8 en hoger (afhankelijk van de scherpte diepte die je in je foto wilt hebben). Een laag diafragma getal geeft namelijk meer onscherpte op de achtergrond.

Vervolgens kun je je sluitertijd aanpassen aan jouw omstandigheden. Hoe sneller de sluitertijd hoe scherper de sterretjes in beeld zullen komen. Wil je juist dat het licht van de sterretjes op andere onderwerpen reflecteert, gebruik dan juist weer een wat langzamere sluitertijd. Een mooi moment om te oefenen met jouw camera instellingen.

Achtergrond licht

Als je je instellingen goed hebt staan, is het tijd om jouw eigen creativiteit aan je beeld toe te voegen. Om een donker beeld interessanter te maken kun je naast de sterretjes ook andere lichtgevende objecten in beeld brengen. Denk bijvoorbeeld aan een verlichtte straat op de achtergrond, een kampvuur, of de lichtjes van jouw kerstboom. Door met een laag diafragma (f/4) te werken kun je een sfeervol bokeh effect creëren met deze achtergrond lichtjes.

Lightpainting

Door te werken met een lange sluitertijd kun je als het ware “schrijven met licht” of in dit geval, met de sterretjes. Gebruik hiervoor een statief of leg je camera op een stevige ondergrond. Vaak is een sluitertijd van zo’n 10 tot 30 seconde genoeg om een mooie tekening te maken of een woord te schrijven. Let bij het schrijven van een woord op dat je het in spiegelbeeld doet, je schrijft namelijk naar de camera toe.

Voor lightpainting kun je het beste een diafragma van zo’n f/4 gebruiken en dit aanpassen naar jouw situatie en wens. Hoe hoger je diafragmagetal, hoe dunner de lijnen van het licht zullen worden. Ook de hoeveelheid licht in je omgeving is belangrijk. Als het niet donker genoeg is, kun je je diafragmagetal wat omhoog zetten.

Het leukste van lightpainting is het experimenteren met je camera en dat je dit samen met jouw vrienden en familie kunt doen. Er zal geheid gelachen worden. Natuurlijk niet alleen met oud&nieuw maar ook hierna kun je dit doen met bijvoorbeeld een zaklamp of een fietslampje. Gebruik echter nooit een laserlampje aangezien dit je sensor kan beschadigen.Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.