Sony RX100 getest door Michael Kooren

Persfotograaf Michael Kooren is de professionele foto-apparatuur gewend. Voor vakantie en familie heeft hij in de loop der jaren diverse compactcamera 's gehad, maar gelukkig werd hij er niet mee... De Sony RX100 dan, zou die wat voor hem zijn, met de grote 1 inch beeldsensor en de lichtsterke f/1,8 Carl Zeiss zoom?
We verklappen de afloop: Michael heeft 'm gekocht! Al blijven er wel kritiekpunten...

De Sony Cybershot DSC RX100, een hele mond vol voor een heel klein, handzaam cameraatje. Vandaar dat ik hem vanaf hier RX100 zal noemen.

Als professioneel fotograaf loop ik bijna dagelijks met een cameratas te sjouwen. Ik loop na dertig jaar volgens mijn fysiotherapeut ook al een beetje als een postbode; licht kromgegroeid naar één kant

Als gevolg van dat vele sjouwen gebeurde het de laatste jaren steeds vaker dat ik geen camera meenam als ik bijvoorbeeld de stad in liep, of een stukje ging fietsen. Teveel gesjouw, zo'n reflexcamera. Op vakanties is het nooit een probleem want daar zou ik me naakt voelen zonder goede camera.

Mijn vrouw, en later mijn kinderen ook, zeurden echter al jaren om een kleine handzame camera waar zij ook mee konden fotograferen. Uiteraard kocht ik daarom wel eens een compactcamera. Canon, Nikon, Olympus, ze hebben allemaal de revue gepasseerd. En allemaal hadden ze wel iets waar ik niet helemaal blij mee was. Te lomp, batterij te snel leeg, stootgevoelig, autofocus niet snel genoeg, niet echt scherp. Enfin, er was altijd wel wat, waarom ik er zelf nooit mee fotografeerde.

Om!

Nu heb ik drie weken met de RX100 mogen spelen en ik kan rustig maar enthousiast zeggen: ik ben om! Er is wel degelijk een compactcamera waar je met een gerust hart mee de straat op kunt. Ik heb de RX100 naar bijna alle onderwerpen meegenomen waar ik als persfotograaf moest werken. Regelmatig maakte ik er daarbij foto's mee die, technisch gesproken, gemakkelijk gebruikt hadden kunnen worden voor publicatie. Persconferenties, een voetbalwedstrijd, interview, wandeling door de stad, nachtelijke wandeling met de hond, sneeuwfoto's. Kortom het hele scala heeft de revue gepasseerd, en overal kwam de RX100 lachend uit tevoorschijn.

Snel

Ik ga in deze beoordeling/test niet alle technische specificaties opnoemen, daar zijn allerlei prachtige internetsites voor te vinden. Ik vind dat de camera een zeer handige menustructuur heeft. Makkelijk bedienbaar, knoppen op een goede plaats, heel stabiel bij lange sluitertijden, uitermate scherp, een acceptabele achtergrondonscherpte (bokeh) bij grote diafragma-openingen. Plus een ongelofelijk snelle, accurate autofocus en een pracht van een videofunctie.

Prachtig

Wat mij heel erg opviel was de uitstekende kwaliteit van de bestanden die uit de camera komen. Zeker als je de RAW-bestanden gebruikt om te bewerken. Prachtig gewoon. Het is na de Canon PowerShot G1X de compactcamera met de grootste beeldchip en dat zie je ook als je de bestanden opent en gaat bewerken. Zijn er dan helemaal geen punten van kritiek? Uiteraard wel. Het zou on-Hollands zijn als er niet iets aan op te merken viel. Ik ben van de 'Old School' generatie, dus als ik aan een camera denk zit er een oculair of camerazoeker op de camera. Elke andere camera zal daardoor voor mij dan ook een amateurcamera blijven. Helaas is dat op deze Sony ook het geval. Ik kan er maar niet aan wennen dat je een camera goed stil kunt houden als je hem niet tegen je gezicht kan houden. Maar ik moet ook hier bekennen, mede door het veelvuldig gebruik van de iPhone als camera, alles went en de resultaten bleven me in positieve zin verbazen.

Glad

De camera is zo compact en glad dat je erg moet oppassen dat hij niet uit je handen valt als je er mee werkt. Ik heb mezelf aangeleerd om mijn rechterhand direct door het polsriempje te doen, uit angst dat ik hem een keer zou laten vallen. Daar zou Sony wel wat verbeteringen in kunnen aanbrengen. Ik zou dan ook direct het lederen draagtasje voor de camera kopen om beschadiging te voorkomen en wat meer grip op de camera te hebben. Verder gaat de camera vrij langzaam uit omdat de lens uit de camera komt en er weer in moet. Een andere constructie zou misschien kunnen zijn dat de lens in de groothoekstand in de camera blijft zitten en pas in de zoomstand naar buiten komt. Maar of dat technisch mogelijk is, weet ik niet. Ook de constructie van het zoomlensje oogt niet bijster stevig, maar dat is iets wat ik bij bijna alle compactcamera's met zoomlens tegenkom. Wat ik ook minder vind is het feit dat Sony de JPEG bestanden die uit de camera komen direct aanscherpt. Ik begrijp wel dat de meeste gebruikers van de camera dat mooi en handig zullen vinden , want ze waren wellicht toch niet van plan de foto's nog na te bewerken in Lightroom of Photoshop. En eigenlijk hoeft dat ook niet, zo mooi zijn de files die rechtstreeks uit de camera komen. Alleen: ik wil de regie graag in eigen hand hebben, vandaar mijn bezwaar tegen aanscherpen. Ik heb gezocht, maar kon niks vinden in de beschrijving hoe ik dat kan uitzetten.(In het menu onder Creatieve Stijl > Scherpte kun je de verscherping lager instellen, redactie).

Verrijking

Ik denk dat elke enthousiaste amateur of professionele fotograaf zich zou verrijken als hij besluit de Sony RX100 zou aanschaffen. Het is voor de prof en ideale camera in zijn jaszak en voor de amateurfotograaf is het een ideaal stuk gereedschap waar je alles mee kunt fotograferen en filmen.Bekijk gerelateerde producten


Michael Kooren

Fotograaf

Michael Kooren (1953) is pers- en sportfotograaf en werkt freelance voor partijen als Reuters. Hij is geboren in Curaçao, woont in Utrecht en hij heeft over de hele wereld gereisd, met name voor sport evenementen. Hij fotografeert onder andere nieuws, actualiteiten, portretten en sport. Hij heeft ten tijde van het schrijven van dit artikel meer dan een dozijn Zilveren Camera's op zijn naam staan.