Smit in beeld zoekt kleur in Noorwegen - Deel II

Wij zijn deze week in Noorwegen voor de voorbereiding van een fotoreis. Deze fotoreis zal volgend jaar om deze tijd worden georganiseerd door Nordic Vision en door Smitinbeeld worden begeleid. De reis zal in het teken staan van de verkleuring van: mossen, korstmossen, bessen, bomen, etc. Deze verkleuring zorgt voor een fantastisch gevarieerd, gekleurd landschap. Wij gaan nu de plaatsen af die we volgende jaar tijdens de reis willen bezoeken en bekijken tevens potentiële onderkomens.

Het weer is niet helemaal wat de voorspelling beloofde. Een afwisseling van droge periodes met regen(buien) geeft fotografische mogelijkheden maar vandaag heeft de regen de overhand. We gebruiken dit soort momenten om autoverhuurbedrijven en onderkomens te bezoeken. Ook hadden we een afspraak met iemand van een natuurorganisatie die gaat over de wilde rendieren in Noorwegen. Een leuk/goed gesprek met hem gehad. Hij gaat volgend jaar tijdens de workshop wat vertellen over de betekenis van het Rendier voor Noorwegen en de Noren.

Aan het einde van de week werd de kans op het zien van noorderlicht groter. Ik had van te voren een plaats in mijn hoofd om dit te fotograferen. Een waterval met bergen in de achtergrond. Bij de waterval zaten we tegen zeven uur en het begon al wat te schemeren. Camera’s op statief ingesteld en wat proefopnames gemaakt. Nu wachten. Het weer was niet echt noorderlicht weer. Donkere wolken pakten zich samen. Zelfs wat onweer in de verte. Toch kregen we rond een uur of tien een glimp van het noorderlicht te zien. Beetje achter en door de wolken heen. Probleem met het belichten was wel dat de kloof met de waterval erin helemaal zwart werd zodat er op de foto niets meer te zien was. Gelukkig had ik mijn voorhoofdslampje me en heb daarmee tijdens het afdrukken de kloof een beetje bijgelicht. Het leverde in mijn ogen een sfeervol plaatje op. De onweer kwam echter dichterbij waarop we besloten geen risico te nemen en terug te gaan naar de auto. Rond middernacht waren we weer bij ons onderkomen terug.

We kunnen terugzien op een geslaagde week. Een mooi onderkomen op een prachtige plek gevonden, alle te bezoeken fotogenieke plaatsen weer een keer gezien en ook nog heerlijk gefotografeerd. De herfstreis naar dit gebied voor 2015 is klaar!

De gebruikte apparatuur is: 

Dit alles op een stevig Redged statief met Redged balhoofd.

Smit in Beeld

Natuurfotografen

Smit in Beeld bestaat uit Jan en Mart Smit, vader en zoon. Beide heren van Smit in Beeld zijn succesvol geweest in toonaangevende fotowedstrijden als: Wildlife Photographer of the Year, European Photographer of the Year, Lowlands en de Groene Camera. Daarnaast geven ze workshops en organiseren ze fotoreizen.