Sensor stofvrij houden

SENSOR STOFVRIJ HOUDEN

SENSOR STOFVRIJ HOUDEN

Het grote voordeel van spiegelreflex- en systeemcamera ’s is dat je de lenzen kunt wisselen. Dit voordeel brengt echter ook een nadeel met zich mee, want tijdens het wisselen kan er stof en vuil op de sensor komen. Dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door tijdens het wisselen van lenzen de camera uit de wind te houden, de camera uit te zetten zodat er geen statische spanning is die stof aantrekt en het wisselen zelf zo snel mogelijk te doen. Echter, het zal je nooit lukken een sensor geheel stofvrij te houden, stof vindt helaas altijd wel een weg naar je sensor.

Stof en ander klein vuil op je sensor veroorzaken kleine vlekjes op een foto. Meestal zijn deze vlekjes nauwelijks zichtbaar en daarom ook niet heel erg storend, maar het voegt uiteraard niets toe en je hebt toch het liefste een schone sensor. Hoe weet je nou of er stof op je sensor zit? Om te controleren of er vuil op een sensor zit, kun je het beste als volgt te werk gaan: Zoek een groot en helder onderwerp, zoals een blauwe hemel. Selecteer het kleinste diafragma (F/22), zoom je camera zo ver mogelijk in en focus op oneindig. Neem een aantal foto ’s en kijk op je computer op 100% grootte of er donkere vlekjes zijn die telkens op dezelfde plek terugkomen. Als dit het geval is, zit er blijkbaar stof op de sensor.


En wat als er stof op mijn sensor zit?

Zoals gezegd is dit geen ramp, maar je wilt natuurlijk liever dat je foto's geen storende vlekjes hebben. Wanneer er stof op je sensor zit zul je deze dus moeten verwijderen. Je kunt hiervoor naar een professionele reinigingsservice, maar je kunt dit ook zelf doen. Cameraland heeft een ruime voorraad aan reinigingsproducten en wij doen graag voor hoe je hiermee te werk gaat. Een handig apparaatje om je sensor even snel stofvrij te maken is de Caruba Dustfree Blower, een kleine blaasbalg die je heel gericht toe kan passen


Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.