Ronddraaiende sterren fotograferen

Ronddraaiende sterren fotograferen, ook wel star trail photography genoemd, is een vorm van fotograferen waarbij je d.m.v. een zeer lange sluitertijd de beweging van de sterren vast kunt leggen (wat natuurlijk in feite de beweging van de Aarde is). Het is niet heel moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten.

Voor het vastleggen van een mooie vloeiende star trail, kun je het beste een sluitertijd hanteren van zo´n 30 minuten. Hiervoor gebruik je de bulb-stand van je camera met een draadontspanner. Deze optie zul je helaas niet vaak terugvinden op een compactcamera , in dat geval kun je het beste meerdere foto´s maken met de langst mogelijke sluitertijd.

Omdat je zo´n lange sluitertijd nodig hebt, moet de camera op een statief  worden gezet. Zonder statief is het experimenteren met star trails onmogelijk. Daarnaast betekent zo´n lange sluitertijd dat elke lichtbron sterk overbelicht wordt, zorg er dus voor dat er geen autolampen of een lantaarnpalen direct op de camera gericht staan. Wel is het leuk om ervoor te zorgen dat er iets op de voorgrond zichtbaar is, zoals bomen, duinen of een mooie brug.

Omdat het onderwerp, de sterren, zo ver van ons af staat is het niet nodig om scherp te stellen. Haal je camera van automatische scherpstelling af (indien mogelijk) en zet de scherpstelafstand op oneindig. Wanneer je ervoor gekozen hebt iets op de voorgrond te plaatsen is het alleen nodig hierop scherp te stellen als dat onderwerp zich binnen het scherpstelbereik van je objectief bevindt.

Stel je diafragma in op F/3.5 tot F/4, zet de ISO-waarde op 100 of 200, zet je camera in de Bulb-stand en druk af met gebruik van een draadontspanner en laat de ontspanner 30 minuten openstaan.

Klik hier voor een uitleg over het fotograferen van sterrensporen met een meervoudige belichting.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.