Webshop & winkel: 14 dgn bedenktijd
Geplaatst op 16 september 2016

Review Sony RX10 Serie

Wat zijn de verschillen?

In 2013 verscheen een bijzondere camera; de Sony Cyber-shot RX10. Een compactcamera met louter voordelen, zoals de aanwezigheid van een relatief grote 1 inch beeldsensor met 20 miljoen pixels en een veelzijdig en hoogwaardig Zeiss 24-200mm objectief met een lichtsterkte van F/2.8 over het gehele zoombereik. De RX10 werd als snel populair bij veeleisende hobbyfotografen die de vlijmscherpe lens en de uitstekende beeldkwaliteit wisten te waarderen.

Sinds de introductie van de RX10 heeft Sony nóg twee RX10 camera's – type II en III – uitgebracht. Het zijn geen opvolgers, want Sony blijft deze drie camera's gewoon alle drie produceren. Het is echter wel belangrijk om te weten wat de verschillen zijn, zodat je de camera kiest die aan jouw eisen voldoet.

De overeenkomsten

De RX10 modellen beschikken over een identieke behuizing. Door toepassing van de grote 1 inch sensor met 20 miljoen pixels is de camera groter dan een compactcamera met een kleinere sensor. Ook de vast aangebouwde lens is fors. De camera heeft een stoer uiterlijk dat lijkt op dat van een spiegelreflex. Hij is ook bijna net zo groot en ligt dankzij het hogere gewicht, de grotere afmetingen, de degelijk aanvoelende behuizing van magnesiumlegering en de forse handgreep ook net zo goed in de hand. Nog een overeenkomst met (high-end) spiegelreflexen is het extra statusscherm op de bovenkant van de camera. Op zo'n monochroom schermpje kun je de belangrijkste instellingen zoals sluitertijd, diafragma en witbalans controleren en wijzigen. Nu we toch op de bovenkant zijn beland, we zien daar ook een instelwiel voor de opnamestanden zoals P, A, S en M en een instelwiel voor het corrigeren van de belichting. De RX10-camera's beschikken over een ingebouwde, uitklappende flitser, maar je kunt ook een externe flitser op de camera monteren. Het is mooi dat Sony de camera's weerbestendig heeft uitgevoerd. Hierdoor kun je ook blijven fotograferen tijdens een regen- of sneeuwbui.

Zoeker of scherm

Je kunt de RX10 op twee manieren gebruiken; met de elektronische zoeker of met het uitklapbare LCD-scherm. Het LCD-scherm biedt een diagonale maat van 3 inch en 1,23 miljoen beeldpunten, min of meer standaard bij de meeste actuele camera's. Het is horizontaal uitklapbaar waardoor je vanuit hoge en lage standpunten kunt fotograferen. Het is niet geschikt om selfies te maken, maar dat doe je misschien toch liever met je telefoon. De OLED-zoeker heeft 1,44 miljoen (RX10) of 2,36 miljoen (RX10 II en RX10 III) beeldpunten. Je kunt de scherpte van het zoekerbeeld – net zoals bij een spiegelreflex – met een instelwieltje op je oog of je bril aanpassen. Fotografeer je uit de hand dan heb je de meeste stabiliteit bij gebruik van de zoeker. Je drukt de camera tegen je voorhoofd waardoor er minder kans op trilling is. Onscherpte door trilling wordt ook bestreden door de ingebouwde beeldstabilisatie met 3 (RX10 en de RX10 II) of 4,5 stops (RX10 III) voordeel. Je kunt bij een 3 stops stabilisatie bijvoorbeeld met 1/15s (of 1/6s bij de RX10 III) fotograferen in plaats van de 1/125s die je normaal zou gebruiken. Het gaat hier dus om de trilling van de fotograaf, de beweging van je onderwerp bevries je er helaas niet mee!

Zoom

Door het behoorlijke zoombereik van de RX10 camera's heb je de beeldstabilisatie ook echt nodig. Je kunt de zoom op twee manieren bedienen, via een ring op de lens of met een zoomschakelaar die rondom de ontspanknop is geplaatst. Via de ring gaat het instellen precies, maar langzaam. Via de zoomschakelaar gaat het veel sneller. De zoomsnelheid kun je in het menu aanpassen. De RX10 en RX10 II beschikken over een vast aangebouwde Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200/2.8, zoals de volledige doopnaam luidt. De RX10 III gaat met een zoombereik van 24-600mm een flink stuk verder.


Toegegeven, er zijn compactcamera's met een veel groter zoombereik, zoals de Nikon Coolpix P900 met 83x zoom (24-2000mm) en de Sony Cyber-shot H400 met 63x zoom (25-1550mm). Er zijn echter twee grote verschillen. De lichtsterkte van het RX10 objectief is veel hoger dan van de genoemde camera's. Het andere - en nog belangrijker - verschil is dat de beeldsensor van de Sony RX10 camera's een stuk groter is. Dat vertaalt zich in een zichtbaar betere scherpte, een betere doortekening in donkere en vooral lichte partijen, de mogelijkheid om grotere afdrukken te maken en bij minder licht en hogere gevoeligheden te kunnen fotograferen. Bij normale omstandigheden is het verschil in beeldkwaliteit tussen de RX10 en een spiegelreflex met APS-C beeldsensor nauwelijks zichtbaar. Bij minder licht, hogere gevoeligheden en sterkere (uit)vergrotingen is de spiegelreflex nog wel in het voordeel. Als we dan toch weer deze twee camerasoorten met elkaar vergelijken, denk dan ook eens aan het formaat en het gewicht. Neem een gemiddelde spiegelreflex en daarbij de lenzen die je nodig hebt om het bereik en de lichtsterkte van het objectief van de RX10 te evenaren. Voor de spiegelreflexuitrusting heb je dan een behoorlijke koffer én een flink gevulde portefeuille nodig, vooral als je vergelijkt met de RX10 III!

De RX10-camera's zijn helemaal bij de tijd wat betreft draadloze verbinding. Via de ingebouwde WiFi en een gratis app kun je de camera besturen vanaf je smartphone of tablet. Je kunt foto's naar je smartphone zenden om ze, ook als je onder weg bent, op social media zoals Facebook te plaatsen. Sony heeft NFC ingebouwd waardoor je de camera gemakkelijk koppelt aan je (Android) smartphone of tablet. Je kunt extra apps downloaden, sommige zijn gratis, voor andere betaal je een paar euro.

De verschillen

RX10

De RX10 is de meest bescheiden camera van het drietal, dat geldt bijvoorbeeld voor de filmfunctie, maar vergis je niet. De maximale filmresolutie is Full HD en dat is tegenwoordig niet echt bijzonder, maar de kwaliteit van de opnames is dat beslist wel. Bij conventionele camera's kunnen de beeldgegevens bij het maken van filmopnamen niet snel genoeg uitgelezen worden. Daarom worden er beeldlijnen overgeslagen (het zogenaamde pixel binning) waardoor de hoeveelheid data flink vermindert. Helaas geldt dat ook voor de beeldkwaliteit en er is ook nog eens een grote kans op moiré. Sony heeft er voor gekozen om wel de gehele sensor uit te lezen waardoor de beeldkwaliteit zichtbaar beter is. De RX10 heeft ook nog eens een hele reeks aan functies en voordelen voor de cineast aan boord. Om er enkele van te noemen: je kunt een externe microfoon aansluiten, een grijsfilter activeren en je kunt het diafragma trap- en klikloos instellen. Verder heeft de RX10 natuurlijk het hoogwaardige en lichtsterke Zeiss 24-200/2.8 objectief en alle andere zaken die we onder het kopje 'De overeenkomsten' hebben genoemd. Door de hoge lichtsterkte en het veelzijdige zoombereik is de RX10 heel geschikt als hoogwaardige camera voor onder meer vakantie en weekend trips, maar ook voor straat- en portretfotografie. Behoorlijk allround dus!

RX10 II

Sony heeft de RX10 II op diverse punten verbeterd ten opzichte van de RX10. De elektronische zoeker heeft 2,35 miljoen beeldpunten waardoor het beeld scherper is. De RX10 II biedt ten opzichte van de RX10 een groot voordeel voor filmers omdat hij in 4K-kwaliteit kan filmen. Nu Ultra HD/4K televisies behoorlijk betaalbaar geworden zijn is het natuurlijk wel zo mooi dat je je eigen content kunt maken. De scherpte van 4K-opnamen is echt geweldig en een geweldig extra is dat je een prima 8-megapixel foto uit een 4K-filmfragment kunt extraheren. De RX10 II heeft een mooie slow motion functie met opnamesnelheden van 250, 500 en zelfs 1000 bps, waarbij de opname 5x, 10 of 20x wordt vertraagd. Een aantal van de andere verbeterde zaken zijn wat minder zichtbaar, zoals de hogere seriesnelheid (JPEG: 14,2 bps in plaats van 10bps, RAW: 8 bps ipv 6,5 bps), de grotere buffer waardoor je langere fotoseries kunt maken (JPEG: 44 ipv 21, RAW: 29 ipv 10), het uitgebreidere gevoeligheidsbereik (nu tot ISO 25.600 ipv 12.800) en de hoogste sluitertijd (nu 1/32.000 ipv 1/3200). De camera reageert nog wat sneller bij het afdrukken, want de ontspanvertraging bedraagt nu 0,16s in plaats van 0,23s bij de RX10. Hoewel de de RX10 II (wat) sneller en soepeler werkt zijn de belangrijkste verbeteringen toch vooral voor de filmer bedoeld. In hoeverre de betere zoeker belangrijk is moet je zelf beoordelen, try before you buy! De doelgroep is identiek aan die van de RX10, een ideale camera om prachtige foto's (en films!) te maken tijdens vakantie of een uitstapje zonder een zware spiegelreflexuitrusting mee te hoeven zeulen.

RX10 III

De RX10 III verscheen niet al te lang na de RX10 II en het viel vast niet mee voor Sony om verbeteringen te bedenken. Die zijn er dan ook nauwelijks. Het objectief is eigenlijk het enkele verschil tussen de RX10 III en de RX10 II. Maar het is wel een groot verschil, het zoombereik loopt nu van 24mm groothoek tot maar liefst 600mm. De lichtsterkte varieert hier overigens van F/2.4 (bij groothoek) tot F/4 (bij tele), nog steeds prima waarden. Fijn dat de beeldstabilisatie nu nog efficiënter werkt, geen overbodige luxe als je met 600mm uit de hand werkt! De camera beschikt nu ook over zoom-assist, met een druk op de knop zoomt de camera uit en weer in als je jouw onderwerp even kwijt bent. Gebruikers van een telescoop weten precies wat hier bedoeld wordt. De RX10 III is iets groter en zwaarder dan zijn broertjes, logisch bij zo'n enorm zoombereik. Het lijkt nu of deze camera er wat bekaaid afkomt, maar dat is niet zo. Het is een camera met een grote beeldsensor en daarmee een meer dan uitstekende beeldkwaliteit, een weerbestendige body, 4K video en een fraaie elektronische zoeker en dito scherm. Plus natuurlijk het hoogwaardige Zeiss objectief met een ongelooflijk bereik van 24mm tot 600mm. Door dit 25-voudig zoombereik is de RX10 III naast de dagelijkse taken ook bij uitstek geschikt voor het fotograferen en filmen van wildlife, vogels en sport. Met 600mm kun je ook schuwe vogels en andere dieren vastleggen, en vanaf de rand van het voetbalveld maak je mooie actie-opnamen zonder dat je het veld op hoeft te rennen.

Samenvattend

We waarderen het zeer dat Sony de fotograaf de keus laat tussen deze drie versies van een geweldige camera. Welk model je ook kiest, je zult versteld staan van de snelle autofocus en de geweldige beeldkwaliteit. Kiezen doe je vaak met je portemonnee, hoewel dat niet altijd verstandig is. Misschien kies je voor de RX10 omdat het vastleggen van bewegende beelden niet jouw prioriteit heeft. De RX10 is heel voordelig en als je toch nog eens gaat filmen, kan dat met een sublieme Full HD-kwaliteit. De RX10 II is beslist een stuk duurder, maar je beschikt wel over 4K-video, het filmformaat van nu en de toekomst. De camera is net wat sneller en de zoeker is scherper. Voor niet al te veel meer koop je tenslotte de RX10 III, een camera die echt alles heeft. Met 600mm kun je zelfs wildlife, vogels en sport fotograferen.


Vond je deze review leuk of handig? Deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
Schrijf je in en je ontvangt onze laatste trends, updates & aanbiedingen!
loadingLoading...
To Top