Review Profoto B10

De Profoto B10 review en vergelijk met de B1 en B2

Rond september 2018 zag een nieuwe portable flitser van Profoto het levenslicht: de B10. De Profoto B10 is misschien niet veel groter dan een 70-200mm f/2.8 objectief, maar wel een echte krachtpatser. Deze kleine flitser levert maar liefst 250 Ws aan licht en kan op een enkele acculading tot 400 keer op vol vermogen flitsen. Daarnaast kan de B10 ook continu licht geven en bediend worden via een App. Na lang overwegen heb ik het besluit genomen om mijn Profoto B1 en B2 in te ruilen voor een set B10 flitsers. In dit artikel leg ik uit waarom ik tot deze beslissing ben gekomen.


Waarom Profoto – een korte toelichting

Wie zoekt naar artikelen en reviews over Profoto flitsers wordt ongetwijfeld overladen met opmerkingen over de hoge prijzen van deze flitsers. En inderdaad, ook de B10 is flink aan de prijs. Je kunt meerdere flitsers van een andere merk kopen voor de aanschafwaarde van een enkele B10 flitser. Hoewel ik ook liever een lagere prijs had gezien, krijg je wel waar voor je geld. De afwerking is simpelweg perfect en de flitsers hebben een goede, eenvoudige en simpele bediening. Ik vergelijk het vaak met het rijden in een auto. Wanneer je de goedkopere merken flitsers als Volkwagens beschouwt, dan is de Profoto een Porsche; beiden brengen je naar je bestemming, maar de rit voelt heel anders aan.

Natuurlijk is het gewenste (flits)licht ook met de Volkwagen te produceren, want het gaat in eerste instantie immers om het licht zelf, en niet de lamp die het licht produceert. Maar wanneer je geen zorgen hoeft te maken over het instellen of bedienen van een flitser, en alles duidelijk en eenvoudig is, kan dat een hoop zorgen uit handen nemen. Het zorgt er voor dat je niet langer bezig bent met instellingen, maar met de creativiteit van het fotograferen zelf. Dit mag best een prijs hebben.

Fotosessie van de band Palais Ideal waarvoor ik destijds, ook voor de review, de Profoto B2 gebruikt hebt.

Ik ben voor Profoto gevallen toen ik de compacte B2 flitser mocht reviewen, bijna twee jaar geleden. Ik was aangenaam verrast door het gemak en de mogelijkheden. Destijds maakte ik de keuze om voor de grotere broer te kiezen, de B1, en heb later de B2 er toch nog bij gekocht. Het is een genot om met dit duo te werken, samen met het Off Camera Flash (OCF) systeem, en ze hebben me geen enkel moment in de steek gelaten. De B1 was bestemd voor de bedrijfsportretten en natuurlijk de groepsfoto’s bij bruiloften. De B2 was voor het compactere werk, makkelijk mee te nemen en als losse flitser uit de hand tijdens feesten of een extra invullicht bij modelfotografie. Ik heb onlangs ook een flitser van het andere, goedkopere merk mogen reviewen. Hoewel dit ook een uitstekende flitser was, gaf die toch niet het gevoel van zekerheid, robuustheid en vooral plezier dat de Profoto me geeft. Het is zo dat de aanschaf van deze set Profoto flitser een flinke som geld heeft gekost, maar het plezier dat ik er van heb gehad was het gewoon waard.

En nu is er dan de Profoto B10, een flitser waarvan ik al snel het idee kreeg dat deze de pluspunten van de B1 en B2 samenvoegt, zonder de nadelen die deze flitsers hadden. Na lang nadenken heb ik besloten om de grote omruil truc te maken. Maar voor ik dit verder ga toelichten laat ik eerst de B10 van dichtbij zien.

De Profoto B10 in combinatie met de nieuwe Canon EOS R.

De Profoto B10 in detail

Bij de aankondiging van de B10 vroeg ik me af wat een nieuwe flitser kan toevoegen aan de B1 en B2 flitsers van Profoto. Wat formaat betreft zit de B10 tussen deze twee in. Hij maakt ook gebruik van het Off Camera Flash (OCF) systeem met de bijbehorende softboxen, striplights en andere modifiers die uitermate geschikt zijn voor portable gebruik (buiten de studio omgeving) en heeft bovendien de beschikking over TTL mogelijkheden via de AirTTL remote triggers. Wat de B10 kan toevoegen wordt pas echt goed duidelijk als je de flitser in de hand hebt. Hij is compact, klein en licht met 250Ws aan flitsvermogen. Dit is evenveel als de B2, en op papier 1 stop minder dan de B1. De kleine accu moet maar liefst 400 flitsen op vol vermogen kunnen leveren. Dit alles zit in een verpakking die ongeveer hetzelfde formaat heeft als een 70-200mm f/2.8 objectief.

De Profoto B10 is ongeveer even groot als een 70-200mm f/2.8 objectief. Het zou dus makkelijk in een fototas passen.

De kleine accu van de B10 wordt opgeladen via een prachtig vormgegeven lichtnetadapter waarvan de vormgeving bijzonder goed doordacht is. Het is geen vierkant blok dat groot en zwaar is, maar licht van gewicht en kokervormig, voorzien van klitteband waarmee het perfect aan een lampstatief bevestigd kan worden. De reden wordt duidelijk als je bedenkt dat de flitser ook via het lichtnet gevoed kan worden. Ben je in de buurt van een stopcontact, dan ben je niet langer afhankelijk van de accu en kun je ongestoord door blijven fotograferen. De aansluiting voor de lichtnet adapter/oplader zit verborgen onder de accu.

De goed doordachte lichtnet adapter is eenvoudig met de klitteband aan een lichtstatief te bevestigen. Geen groot, vierkant, onhandelbaar blok maar slank en praktisch vormgegeven.

Ik heb de eenvoud van bediening van Profoto flitsers al ter sprake gebracht. Ze hebben niet al te veel knoppen en het menu schittert van eenvoud. Profoto is met de B10 nog een stapje verder gegaan. Het menu is nog duidelijker geworden en de bediening is zo logisch dat er geen gebruiksaanwijzing bij aan te pas hoeft te komen. Er is een aan/uit knop die tevens als testflits knop dient, en twee draaiknoppen die ook ingedrukt kunnen worden. Met de grote wordt de lichtkracht in 0,1 stop ingesteld door er eenvoudig aan te draaien. Ingedrukt draaien wordt er in hele stops verzet. Eenmaal indrukken geeft toegang tot het menu dat uit twee ‘pagina’s’ bestaat. Het menu is duidelijk weergegeven, maar er zijn niet veel dingen die je moet instellen; de flitser werkt direct uit de doos en alle opties zijn direct bereikbaar of worden automatisch actief wanneer nodig. Het enige wat je in het menu zo nu en dan zou moeten veranderen is de keuze tussen het handmatig instellen van de intensiteit van het model licht, of het proportioneel laten instellen – wat betekent dat de intensiteit van het model licht evenredig mee verandert met het instellen van de flitsintensiteit.

Een greep van de opties in het menu. Alles spreekt voor zich zodat je in een paar tellen de flitser onder de knie hebt.
Er valt weinig toe te voegen aan de bediening. Gebruik de grote draaiknop om de lichtkracht in te stellen en druk de kleine draaiknop in voor het modellicht, dat traploos ingesteld kan worden tenzij proportioneel ingesteld staat in het menu.

Een van de vele mooie opties van de B10 is het model licht. Het is in feite meer dan een eenvoudige model licht. Wanneer het model licht proportioneel ingesteld staat via het menu, is de intensiteit evenredig aan de ingestelde flitskracht. Hierdoor is het een echt model licht, zoals je dat van studioflitsers kan verwachten. Maar het model licht is ook handmatig in te stellen. In dat geval werkt het als een echt continu video licht dat gebruikt kan worden voor het filmen. Maar het werkt ook perfect als continu licht bij fotografie, wat natuurlijk een prachtige optie is wanneer flitsen ongewenst is. Bovendien is de kleurtemperatuur van het videolicht te regelen: van koud blauw licht naar warm oranje licht dat overeenkomt met kunstlicht. Zo is het mogelijk om het videolicht aan te passen aan het aanwezige omgevingslicht – of juist niet. En dit kan heel eenvoudig via de kleine draaiknop, zonder dat je in het menu hoeft te duiken.

De kleurtemperatuur van het videolicht kan traploos ingesteld worden via dezelfde knop die de intensiteit van het licht regelt. Het werkt eenvoudig, snel en intuitief.

De Proto B10 heeft een kleine losse statief adapter, voorzien van een compacte draaiknop. Door deze op een eenvoudige manier los te kunnen maken heeft de flitser geen uitstekende delen meer en wordt het heel makkelijk om deze in een fototas te stoppen. De statief adapter maakt gebruik van een normale statief aansluiting zodat de flitser ook zonder deze adapter gebruikt kan worden. Denk hierbij aan het bevestigen aan een Gorillapod.

Heb je de statief adapter niet nodig, dan haal je deze er gewoon vanaf. De flitser heeft een normale statiefaansluiting.

De B10 is gemaakt voor het OCF systeem van Profoto, zodat er een groot aantal lichtvormers beschikbaar zijn. Denk hierbij aan een beautydish, softbox, striplight, barndoor, gels en grids. Maar ook het grotere RFi systeem is op deze kleine flitser te gebruiken, hoewel dit er duidelijk niet voor gemaakt is. Wanneer de grote RFi adapter geplaatst is, is er geen ruimte meer om het te combineren met een OFC gel.

Een OFC softbox past als gegoten op de B10.
Hoewel het mogelijk is om de RFi light modifiers te gebruiken, is de flitser daar eigenlijk niet voor ontworpen.



Bluetooth bediening

De Profoto B10 is voorzien van Bluetooth connectiviteit. Je kunt de flitser via een App bedienen. Deze functionaliteit maakt de flitser natuurlijk erg modern, maar je hebt er ook een ‘moderne’ smartphone voor nodig. Op dit moment is er alleen een App voor de iPhone, met een Android versie in ontwikkeling. Helaas merkte ik dat een iPhone 6 al te oud is voor deze App. Hierdoor kan ik geen gebruik maken van de bluetooth mogelijkheid van de flitser en ben ik overgeleverd aan het bedienen op de flitser zelf, of via de AirTTL remote op de camera. Een groot probleem kan dit niet genoemd worden, maar het is wel jammer.

Ik heb wel wat twijfel bij het nut van een bluetooth mogelijkheid. Ik zie mijzelf niet snel een flitser via een smartphone bedienen als ik een AirTTL remote op de camera heb. Maar misschien zie ik iets over het hoofd waarbij deze optie een prima toepassing kan zijn.

Ik dacht gebruik te kunnen maken van de App om de B10 via bluetooth te bedienen, maar een iPhone 6 wordt helaas niet ondersteund. De Android versie is in ontwikkeling.

In een rugzak

Profoto levert bij een set B10 flitser een prachtige ruime rugzak waar de flitsers perfect in passen, samen met enkele lichtvormers, accessoires, een laptop en een mini lampstatief aan de zijkant. De tas heeft verrassend veel ruimte maar het ontbreekt helaas aan een goede heupband. Het leveren van de flitsers in een dergelijke tas is een mooie finishing touch en dit verdient in mijn ogen een compliment. Het is in ieder geval beter dat een doos waarin de flitser in tempex opgeborgen zit, en je alsnog een tas of ander manier van vervoer moet kopen.

Wanneer er een set B10 flitsers wordt gekocht, krijg je deze geleverd in een mooie ruime rugzak. Het is een mooie finishing touch.

In gebruik

In de praktijk is het gebruik van de B10 niet veel anders dan een B1 of B2 flitser, afgezien van het handzame formaat (waarover later meer). Het bedienen van de flitser is de eenvoud zelve, of dat nu via de draaiknoppen op de achterkant van de flitser wordt gedaan, of via de AirTTL remote. De OFC accessoires passen er perfect op, en het is eenvoudig om een softbox met een gelhouder te combineren. Voor normaal gebruik is het model licht ingesteld op proportioneel zodat de intensiteit evenredig met de flitskracht is. Schakel je over op handmatig, dan kan het model licht perfect dienst doen als continu licht waarbij de kleurtemperatuur gelijk aan het omgevingslicht ingesteld kan worden. Het is dan niet nodig om gels te gebruiken. Het is wel goed om erbij stil te staan dat het flitslicht niet de kleurtemperatuur aanneemt van het continu licht, dat blijft gewoon ‘daglicht’ temperatuur.

OFC softbox in combinatie met een OFC gelhouder is perfect te gebruiken. Gebruik je alleen het continu licht en niet de flits, dan kan de gel achterwege gelaten worden.

De B10 is klein en licht genoeg om in de hand te houden om zo je onderwerp bij te lichten. Dit kan uitkomst bieden wanneer een lampstatief niet gebruikt kan worden, of wanneer je heel flexibel moet zijn. Een assistent kan zonder moeite met de B10 als Voice Activated Light Stand dienen.

Met het continu licht is het erg makkelijk om als invullicht te dienen. Een assistent zal geen moeite hebben met het hanteren van de B10.

Waarom ik de B1 en B2 vervangen heb door twee B10 flitsers

Dan kom ik nu op de vraag waarom ik de twee flitsers, waarover ik zo te spreken ben, en die ik zo ontzettend prettig vind in het gebruik, ingeruild heb voor twee B10 flitsers. Want sinds ik de review van de B2 mocht doen ben ik helemaal gecharmeerd geraakt van deze kleine flitser, en zijn grotere broer. Ik heb de B1 en B2 met heel veel plezier gebruikt tijdens portret sessies, bedrijfsreportages en bruiloften. Ik heb ze ook vaak ingezet bij product fotografie. Ze zitten – of zaten – in een grote trolley, samen met alle benodigdheden en meer, zodat ik de flitsers makkelijk op locatie mee kon nemen.

De Profoto B1 en B2; the dynamic duo.

Minpunten van de B1

Hoewel de B1 en B2 fantastisch zijn om mee te werken, hebben beiden hun eigen nadelen, dingen om rekening mee te houden wanneer je ermee werkt. Want eerlijk is eerlijk; hoe fijn ze ook zijn, ze zijn zeker niet perfect. Laat ik de vele pluspunten even terzijde leggen en alleen de minpunten opsommen.

De Profoto B1 is een grote zware flitser, met een accu die van flink formaat is. Dit maakt de flitser niet geschikt voor het portable gebruik. Er is een redelijk zwaar lampstatief nodig. Maar het grootste nadeel is wellicht het ontbreken van de mogelijkheid om de flitser op het lichtnet aan te sluiten. De B1 werkt uitsluitend en alleen op de accu. Als de accu op is, dan moet je stoppen – tenzij je een reserve accu hebt. De B1 is daarentegen wel 500 Ws en is vanwege het formaat en balans perfect geschikt om het RFi systeem te gebruiken.

De Profoto B1 op locatie. Een grote flitser die afhankelijk is van de accu.
De B1 naast de B10. De laatstgenoemde is de helft in formaat.

Minpunten van de B2

Hoewel de B2 heel erg klein en compact is, werkt deze niet zonder de losse accu-pack, waarin tevens de besturing van de flitser in verwerkt is. Met andere woorden; wat je nodig hebt is uiteindelijk toch groot en omvangrijk. Je kunt het accupack natuurlijk met een schouderband omhangen, of via lussen aan je riem hangen, maar je moet toch met een relatief zware unit bij je hebben om de kleine B2 flitskop te kunnen gebruiken. Bovendien blijft je met een lang snoer zitten dat de flitser met het accu pack verbindt. In dat opzicht is de flitser niet helemaal draadloos. Daarbij is de accu niet zo krachtig als je zou verwachten. Na 200 flitsen is het op. Je kunt er wel twee flitskoppen op aansluiten, maar je moet er dan rekening mee houden dat het vermogen verdeeld wordt over die twee koppen. Je verliest per flitskop 1 stop aan vermogen (125 Ws ipv 250 Ws).

De B2 kan wel via het lichtnet werken, mocht de accu leeg raken. Dit is natuurlijk een groot voordeel, zeker wanneer de capaciteit van de accu niet meer flitsen dan 200 op vol vermogen biedt.

De Profoto B2 in een portable setup. Fotograferen uit een hand met de flitser in de andere hand. Maar je hebt wel een accupack nodig en er is een snoer dat altijd in de weg zit.
Hoewel de B2 een stuk kleiner is dan de B10, moet je wel een flink accu pack mee nemen. Uiteindelijk is de B2 dus groter en zwaarder.

Wat de B10 heeft dat de B1 en B2 niet heeft

Simpel gezegd: de Profoto B10 adresseert de genoemde minpunten van de B1 en B2 flitsers.

Als ik eerst het vergelijk met de B1 maak, zien we dat de B10 bijna de helft kleiner is, en dus makkelijker mee te nemen of te dragen. De accu is ook een stuk kleiner, zonder op vermogen in te leveren. De accu is misschien zelfs krachtiger, hoewel dit moeilijk te vergelijken is omdat de B10 op papier 1 stop minder licht levert. Het grote voordeel van de B10 is de mogelijkheid om via het lichtnet te kunnen werken, en niet alleen afhankelijk is van de accu, zoals dat bij de B1 het geval is.

De B1, B2 en B10 naast elkaar. Alleen het accupack van de B2 staat er niet bij.

Het vergelijk met de B2 leert ons dat de flitskop weliswaar groter is, maar dat het losse accu pack van de B2 niet langer nodig is. Alles zit ingebouwd in een flitser die ongeveer tweemaal zo groot is als de flitskop van de B2. Het ontbreken van een los accupack betekent ook het ontbreken van de kabel waardoor het systeem echt draadloos is geworden.

Hoewel de B1 en B2 model licht ingebouwd hebben, is dat van de B10 een stuk uitgebreider. Het is bruikbaar als continu licht (videolicht) wat heel wat meer mogelijkheden biedt. Wanneer flitslicht niet gewenst is, kan de B10 toch als een invullicht gebruikt worden, waarbij de kleur licht aan de omgeving aangepast kan worden. Dit is iets wat zowel de B1 als de B2 niet heeft, en hoewel dit geen gemis was, zie ik deze mogelijkheid toch als een welkome optie waarvan ik al enkele malen dankbaar gebruik gemaakt heb.


Verschil in lichtkracht

Ik heb geen testen uitgevoerd om het onderling verschil in lichtkracht te weten te komen, en ga hier uit van wat anderen hebben uitgeprobeerd en bevonden. Hoewel de B10 een flitskracht van 250Ws moet hebben, blijkt dit in de praktijk toch iets meer te zijn. Ik heb getallen voorbij zien komen van ½ stop minder dan de B1 flitser, wat het verschil erg klein maakt. Bedenk dat het verschil tussen 250Ws en 500Ws misschien veel lijkt, maar dat het slechts 1 stop licht is.

De B10 is krachtig genoeg om breed inzetbaar te zijn, zeker met gebruik van de Magnum Reflector. In deze situatie is de scène ingeflitst vanaf de rechterkant (Canon EOS R + EF 35mm L | ISO 800 | f/2.8 | 1/100 sec | Profoto B10 met Magnum Reflector).

De keuze

De reden waarom ik dit soort flitsers in bezit heb is volgens mij in dit artikel duidelijk naar voren geworden. Ik gebruik ze op locatie, dus ze moeten makkelijk mee te nemen zijn, eenvoudig op te zetten en zonder problemen te bedienen zijn. Ik werk niet alleen vanaf lampstatief, maar wil ook regelmatig de flitser in de hand houden bij het fotograferen. Daarvoor moet de flitser compact zijn en makkelijk in een tas passen. Toen ik las over het continu licht van de B10 zag ik de vele mogelijkheden voor mijn trouwfotografie, en dat alles in een verpakking die kleiner is dan de B1 en de B2 met zijn grote accu pack. Om deze redenen heb ik de beslissing genomen en daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Is er een minpunt? Jazeker. Het is wat lastiger geworden om de grote RFi 4” Octabox te gebruiken. Het kan wel, maar het is niet langer mogelijk om er een gel bij te gebruiken zonder een klein beetje gaffertape. Hoewel de grote RFi Octabox op de B10 past, is de flitser niet gebouwd voor dergelijke zware lichtvervormers. Dit wordt duidelijk wanneer je de hoek van de flitser wil veranderen; de kleine draaiknop op de statief adapter werkt dan niet erg makkelijk. Voor dit soort grote lichtvormers is een B1 veel beter geschikt.

De RFi adapter is groter en zwaarder dan de OFC variant. De RFi adapter, die noodzakelijk is voor de grotere softboxen zoals de 4”Octabox, past op de B10, maar dan ook net.
Bij gebruik van de RFi adapter is het plaatsen van een OCF gelhouder niet langer mogelijk. Maar met een beetje gaffertape is het toch mogelijk om een gel te gebruiken.

Oordeel over de Profoto B10

Nadat ik de B10 flitser in de hand kreeg en gebruikt heb werd al snel duidelijk dat Profoto hier een bijna perfect product heeft. De B10 is een compacte betrouwbare flitser met een uitstekend accu vermogen en de mogelijkheden van de flitser zijn legio, zeker met zijn continu licht. De bediening is zo waar nog makkelijker en toegankelijker dan de voorgangers. Wat niet vergeten mag worden is de uitstekend vormgegeven adapter, die niet alleen mooi van vorm is, maar ook functioneel. Met de klitteband is de adapter op een praktische manier aan het lampstatief te bevestigen. Ben je klaar met fotograferen, dan kun je de B10 set netjes in de bijgeleverde rugzak opbergen.

Hoewel de flitser niet veel groter is dan een 70-200mm f/2.8 objectief, is het toch net iets te ‘dik’ om de plek van dat objectief in de tas makkelijk over te nemen. Maar het is mogelijk. Als er een nadeel aan deze flitser is, dan kan wellicht de prijs genoemd worden; die is vergeleken met de concurrentie hoog. Maar ja, dat is die Porsche ook.

De B10 met 1x3"OCF striplight op locatie.
Een thuis studio situatie met de B10. Desgewenst kun je de B10 op het lichtnet aansluiten om zo niet afhankelijk van de accu te zijn.

Waar ik verder niet op ben ingegaan zijn de opties voor high speed flits en de duur van de flits zelf. Ik heb geen mogelijkheden om hier testen voor uit te voeren, en zou dus alleen de specificaties kunnen opnoemen of de bevindingen die elders op het internet te vinden zijn herhalen. Het is wel noemenswaardig te melden dat de flitser veel instellingen uit handen neemt. Zo wordt er automatisch op high speed sync overgeschakeld wanneer nodig, en kan de TTL mogelijkheid (met de AirTTL trigger) gebruikt worden voor het vaststellen van de benodigde flitssterkte; bij het schakelen van TTL naar manual flitsen wordt de door TTL ingestelde waarde behouden.


Pluspunten

Klein en compact
Perfecte afwerking
Continu (video) licht
Kleurtemperatuur video licht in te stellen
Eenvoudige menustructuur en bediening
Accu gaat tot 400 full power flitsen mee
Werkt ook op lichtnet
Lichtnetadapter is perfect vormgegeven
Compatible met OFC systeem en in mindere mate met RFi systeem
Is iets krachtiger dan de opgegeven 250 Ws
10 Stops regelbaar in stappen van 0,1 stop
TTL mogelijkheden met AirTTL trigger
Flitssterkte wordt behouden bij omschakelen van TTL naar manual flits
Losse statief adapter
Bluetooth connectiviteit
Wordt geleverd in heel nette en bruikbare rugzak (bij duo-pack)

Minpunten

App voor bluetooth bediening alleen voor de moderne smartphones
App nog niet voor Android beschikbaar
Bij gebruik van de RFi adapter kan er geen OFC gel geplaatst worden
Statief adapter knop kan moeilijk te bedienen zijn bij zware licht modifiers
Prijs is hoog

Tot slot

In het verleden gebruikte ik een trolley speciaal voor het vervoeren van mijn flitsers, softboxen en statieven (deze laatste twee aan de buitenzijde vastgemaakt). Alles zat daar in, behalve een camera met objectieven; dat paste niet meer. Daar gebruikte ik een aparte schoudertas voor. Nu de set B10 flitsers de plek van de B1 en B2 heeft overgenomen is er voldoende ruimte in de tas ontstaan voor de camera met objectieven, en reportageflitsers te vervoeren. Het heeft het vervoer naar en op locatie fotograferen een stuk aangenamer gemaakt, zonder in te leveren op flexibiliteit.

Zo was het: een trolley voor de flitsers en een aparte schoudertas voor de camera en objectieven.
Zo is het nu: een trolley compleet met flitsers en camera met objectieven.
Geplaatst in: Tags:
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.