Review Panasonic Olympus E-M1 Mark II

Ik was net een week op mijn nieuwe werkplek bij Cameraland, toen ik het fantastische nieuws kreeg dat al het personeel op Safari mocht naar de Okavango Delta in Botswana. Dit als blijk van waardering voor de inzet van iedereen de afgelopen jaren. Hiermee wilden Ed en Rita ook hun passie voor de ongerepte natuur in Afrika met ons delen. Een gigantisch mooie ervaring natuurlijk. Iets waar ik nooit in mijn leven aan gedacht zou hebben en dat ik dit op 61 jarige leeftijd nog eens zou mogen meemaken. Heel veel dank Ed, Rita, Atte, Marijke, Peter en het hele fantastische Cameraland Team. Het was een geweldige ervaring!

Ter introductie

Ik zal mij eerst even voorstellen: Rob van der Linden, sinds 1 januari 2018 werkzaam bij Cameraland als verkoopmedewerker. Mijn voornaamste achtergrond is de verkoop van digitale middenformaat camera’s. In het verleden heb ik gewerkt met bijna alles, van 8’x10’, 4’x5’ tot 6x9 en 6x6 cm en langzamerhand steeds compacter zoals nu met de Olympus.

Zelf fotografeer ik sinds mijn jonge jaren met Nikon. Op dit moment werk ik met een Nikon D7500 (DX formaat) met twee objectieven, de Nikon 10-20mm en de Nikon 18-200mm. Mijn voorkeur gaat hierbij steeds meer uit naar fotograferen met de 10-20 mm. Onderwerpen die ik fotografeer zijn er natuurlijk veel tijdens vakanties, maar ook als vrijwilliger bij de enkele verenigingen in mijn woonplaats Lisse fotografeer ik veel evenementen. Ik wil mijzelf niet als een Pro bestempelen, maar meer als een gevorderde amateur en de ene keer lukt iets beter dan een andere keer. De mogelijkheid om nu eens dieren in het wild te fotograferen was dan ook iets nieuws voor mij, dan reken ik een dagje Artis of Blijdorp natuurlijk niet mee.

210 mm | f/4 | 1/640 sec | ISO 200
210 mm | f/5 | 1/640 sec | ISO 200

De apparatuur

Omdat ik de mogelijkheid wilde aanpakken om eens met iets anders te kunnen fotograferen dan met Nikon, koos ik voor deze gelegenheid Olympus. Ik kreeg een prachtig mooie compacte set mee bestaande uit een Olympus E-M1 Mark II met de Olympus ED 2.8/12-40 mm PRO, Olympus ED 2.8/40-150 PRO met MC 1.4 converter en de ED 2.8/60 mm Macro. Verder voldoende accu’s, een snelle Hahnel ProCube2 lader, en een fantastische Leica Noctivid verrekijker. Zelf had ik nog op het laatste moment een polarisatie filter ingepakt voor het groothoek objectief. Ik gebruik altijd een polarisatie filter op mijn objectieven.

Olympus kent al een lange historie en zette de standaard in 1993 met het uitbrengen van de toentertijd uiterst compacte OM-1 spiegelreflex camera. Het topmodel van Olympus op dit moment is de E-M1 Mark II, een nog steeds zeer compacte systeemcamera. Deze E-M1 Mark II is, als we naar de specificaties kijken, een compacte krachtpatser gemaakt van een magnesium legering. Zo is de body stof-, spat- en vorstbestendig. Dit laatste was bij 38 graden niet echt van toepassing, maar stof hadden we hier in het zeer droge Botswana zeker. De Micro Four Thirds (MFT) sensor heeft een resolutie van 20,4 MP waar ik wel mee uit de voeten kon en daar kon ik ook nog wel een uitsnede (crop) mee maken.

Wat heel belangrijk is, en waar ik de voordelen zeker van ondervond, is de 5 assige beeldstabilisatie in de body, wat mij natuurlijk extra sluitertijden of diafragma winst geeft. Met de 2.8/40-150 mm zit ik omgerekend naar full-frame maximaal op wel 420mm. Dit ging perfect, ook al omdat het objectief zelf ook een beeldstabilisatie heeft. De camera beschikt over een on-chip-fasedetectie AF voor het vastleggen van snelbewegende onderwerpen welke zeer nauwkeurig werkt en waar je heel precies en snel mee kunt scherpstellen. De 121 AF punten verdeeld over het hele beeldvlak zorgen voor een uitgebreid dekkingsveld.

130 mm | f/4.5 | 1/1000 sec | ISO 250
56 mm | f/5.6 | 1/1250 sec | ISO 200
210 mm | f/7.1 | 1/400 sec | ISO 200

De camera heeft een mooie heldere zoeker en een kantelbaar scherm met touch-screen, dit scherm heeft ook de mogelijkheid opname te maken. Dit vond ik heel makkelijk bij het fotograferen met het mooie 60 mm macro objectief. Zo kun je heel snel, laag bij de grond, je scherptepunt bepalen en via het scherm de opname maken. Ik vond het ideaal werken. De eerste uren van de safari had ik de camera op single-AF (S-AF) staan en op enkel beeld. Dit heb ik na enige uren omgezet naar continu-AF (C-AF) en meervoudig beeld. Dit om geen enkel mooi moment te missen. Ook het continu-AF zorgt ervoor dat een bewegend dier toch haarscherp gevolgd wordt.

De camera ligt zeer prettig in de hand. Een robuuste handgreep zorgt voor een perfecte balans, ook met een lang objectief. Toegankelijke knoppen zorgen voor een prettige bediening en belichtings correcties zie je direct toegepast op het mooie scherm. De zeer uitgebreide menu structuur van de camera, met heel veel instellingen en mogelijkheden van fine-tuning, was zeker even wennen. Ik had de camera al een middag gebruikt voordat ik op safari ging, dus ik had al naar bepaalde instellingen gekeken, maar het vergde alsnog wel enige studie.

Mijn favoriete objectief was de lichtsterke ED 2.8/12-40 mm PRO (24-80mm full-frame). Ik hou van deze groothoek, hij is helder, robuust en weersbestendig. Klein minpuntje vond ik de schepstelring die je naar voren en achteren kunt schuiven om de AF uit en aan te zetten. Deze stond wel eens op MF terwijl ik AF wilde, maar dat is gewoon een kwestie van opletten.

210 mm | f/5.6 | 1/1000 sec | ISO 200
210 mm | f/4 | 1/2000 sec | ISO 200

Met een 12-40 objectief red je het niet op safari, tenminste niet als je ook levend terug wil keren.. Ik had daarom ook de beschikking over de ED 2.8/40-150 mm PRO (80-300 mm full-frame) met een 1.4 converter, samen dus 56-210 mm (112-420 mm full-frame). Dit was in mijn geval voor 95% toereikend, sommige onderwerpen zijn nu eenmaal te ver weg. Dit 2.8/40-150 mm PRO objectief is natuurlijk ook weersbestendig, zeer compact, licht van gewicht en voorzien van zeer royale zonnekap. Gezien het gewicht en de compactheid is er perfect mee uit de hand te werken, zelfs in combinatie met de 1.4 converter. Waar ik wel aan moet wennen is de ietwat andere onscherpte in de achtergrond in het lange zoombereik, dat ik niet gewend ben. Maar dit zag ik niet bij elk diafragma.

Erg leuk om mee te nemen is natuurlijk een mooi compact macro objectief. In mijn geval was dit de ED 2.8/60 Macro (120 mm Full-frame). Deze was natuurlijk ook weersbestendig, geschikt voor macro fotografie tot 1:1, maar ook voor o.a. portretfotografie. Met dit objectief ben ik een aantal keren diep door de knieën gegaan Botswana eens van dichtbij te bekijken. Samen met het touch-screen op de camera werkt dit ideaal en kan dit leuke plaatjes opleveren.

In mijn geval heb ik geprobeerd de ISO zo laag mogelijk te houden, ik ben geen voorstander van auto-ISO, en als het licht minder werd deze wat op te schroeven. Het ging zeker goed tot 800-1600 ISO, daarboven zag ik wat lichte ruis ontstaan. Goed belichten (of iets over) is in alle gevallen belangrijk, dus dat zou ik nog wel eens verder willen testen om te zien waar de grenzen liggen.

210 mm | f/4.5 | 1/2500 sec | ISO 200
210mm | f/5.6 | 1/800 sec | ISO 320
210 mm | f/4 | 1/1000 sec | ISO 200

Mijn conclusie

Mijn kennismaking met Olympus is zeker goed bevallen! Wat ik vooral prettig vond is de compactheid, snelheid en de voortreffelijke handligging. Het werken met een systeemcamera is dan ook als zeer positief ervaren. Systeemcamera's zijn de toekomst, dat is wel duidelijk. Zou ik hem weer meenemen? Zeker! Maar dan graag met de ED 4.0/300 mm en de 1.4 converter. Dan kom je op 840 mm Full frame. Gezien de uitgebreide range van mooie PRO objectieven en de PRO service van Olympus is deze combinatie ook Professioneel inzetbaar. Aandachtspuntje is nog het accu verbruik, ga zeker op weg met minimaal 2 accu’s. Opladen gaat binnen 2 uur met de Hahnel ProCube 2 lader.

Met de apparatuur die ik bij mij had, heb je een mooie safari bestendige set. Het past in een kleine rugzak, is licht en compact, bestand tegen stof en doet wat het moet doen. Oftewel, je bent hiermee in staat een mooie plaat te maken. Daar wil je immers mee thuis komen.

Veel dank voor deze prachtige reis en geweldige ervaringen die we met iedereen kunnen delen!
Rob van der Linden

Rob's Olympus Safari Gallery


Alle beelden zijn in RAW geschoten en nog iets bewerkt in de Capture One Pro software van Phase One.

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.