Review Panasonic G80 Steven

Voor de reis naar Botswana heb ik de Panasonic G80 meegekregen met drie lenzen, de 12-60mm f/3.5-5.6, 35-100mm f/2.8, 50-200mm f/2.8-4.0 en de 1.4x teleconverter. Mijn eerste indruk was positief. Ik ben zelf lange tijd Olympus gebruiker geweest en wist vanwege deze ervaring, het zijn beiden micro four-third camera's, wat ik ongeveer kon verwachten.

De Panasonic G80 zit vol met handige snufjes waardoor het een fijne camera is om te gebruiken. Naast fotografie heb ik voor het eerst kennis kunnen maken met de video functies van de Panasonic G80. Zelf doe ik meer aan straat en landschapsfotografie, hierdoor moest ik erg wennen aan de selectie lenzen die ik meekreeg naar Afrika. Voor mijn tak van fotografie gebruik ik voornamelijk groothoek- tot standaardlenzen, voor wildlife heb je meer tele nodig..

Waar zit wat?

De camera instellen was even wennen omdat de knoppen en de benamingen net wat anders zijn dan ik gewend ben van Olympus en de gevestigde merken als Canon, Nikon en Leica. Het was daarom even zoeken waar alles zat, maar gelukkig ben ik er uit gekomen zonder de hulp van de handleiding. De grip van de Panasonic is voor mij mooi gevormd en ik vond de G80 fijn om te gebruiken in combinatie met de 35-100mm en de 50-200mm, de balans is erg goed. Door het lichte gewicht van de camera was het niet erg om vanaf 06:00, wanneer we gewekt werden, tot een uur of 4-5 te fotograferen. Een andere fijne eigenschap is dat de G80 een zoeker heeft. Ik kon kiezen tussen fotograferen via het scherm of de zoeker en ik ben er achter gekomen dat het kijken door de zoeker er voor zorgt dat de camera meer stabiel is en dat ik scherpere foto’s kreeg dan uit de losse pols vanaf het scherm.

We gaan op pad

De eerste dag in Afrika zijn we van het dorpje Maun naar de campsite in de buurt van Kwhai gereden. Tijdens het rijden zijn we door de struiken/bomen al geweldige dieren tegengekomen. We hebben vele giraffen, olifanten en antilopen gezien. Tijdens deze tocht hebben we ook het eerste luipaard kunnen spotten. Ddeze zat ver weg achter veel takken en bomen verscholen en ik vond het al een wonder dat deze Gespot werd door Ed. Toen we stil gingen staan om te kijken of we hem beter konden zien kon ik gelijk een van de geweldige functies van de Panasonic G80 uitproberen, de Pinpoint autofocus. Dit is een klein kruis dat een heel klein stuk van de foto uitvergroot om daarmee extra goed scherp te kunnen stellen. Dit bleek erg goed te werken. Ik kon precies tussen alle takjes en blaadjes door scherpstellen en hierdoor is het toch gelukt om met veel “ruis” tussen mij en het onderwerp het luipaard toch op de juiste plek scherp te krijgen.

Wat wil je scherp hebben?

Je kan bij de G80 op veel manieren de scherpstelpunten aanpassen. Het gebruik van een enkel punt en een groep - of tracking focus heeft me heel erg geholpen om op het juiste moment de goede instelling te hebben voor de dieren die ik wilde fotograferen. Met een groep scherpstelpunten merkte ik dat hij continue van plek veranderde waar het onderwerp op dat moment zich bevond, in het geval van de roofvogel was het erg moeilijk om deze in het centrum te houden en kon ik deze toch ook met de groep op rechts midden scherp op de foto krijgen.

Dichtbij door de Micro Four-Third sensor

Zoals een groot man ooit zei "Elk nadeel heb zijn voordeel". Dit geldt ook zeker voor de Panasonic G80. Omdat de G80 een micro 4/3 sensor gebruikt zie je richting de schermering en met hogere iso’s wat sneller ruis en op grotere afstand is het lastiger om details vast te leggen. Het voordeel wat hier tegen over staat is ook erg groot, door de kleinere sensor kunnen de lenzen dichterbij scherpstellen.

De 50-200mm f2.8-4.0 die ik mocht gebruiken had een minimale scherpstel afstand van slechts 75cm, deze scherpstel afstand werkte zelfs met de converter. Nu zal 75cm nog als veraf klinken maar met een lens van 200mm keer 1.4, dus 280mm, op een cropfactor van 2x is dan 560mm die al op 75cm een scherpe foto kan maken. Deze mogelijkheden heeft erg geholpen bij foto’s die ik graag wilde maken.

Het scherm en de zoeker

De panasonic heeft een geweldig uitklapbaar scherm met touchscreen. Dit biedt een interessante hoeveelheid mogelijkheden. Het is mogelijk door touch direct af te drukken en scherp te stellen waar het touchscreen wordt aangetikt. Daarnaast kun je met een enkel scherpstel punt door te “pinchen” (zoals bij een telefoon) het scherpstelpunt groter of kleiner maken. Dit was erg handig als ging om grotere beesten op kleine afstanden of juist weer kleine onderwerpen op grote afstanden.

De touchscreen heeft ook echt wel z’n nadelen, het werkt namelijk als soort van cursor wanneer de zoeker gebruikt wordt. Dit hield in voor mij dat wanneer ik de zoeker ging gebruiken en met mijn neus tegen het scherm kwam (links onderin) het scherpstelpunt veranderde. Het kwam regelmatig voor dat het scherpstelpunt van de plek waar ik hem wilde versprong naar een andere plek, helaas heb ik hierdoor wel bepaalde foto’s op moment suprême die niet gelukt zijn.

Het juiste moment

Los van de soms tegenwerkende touschscreen is de Panasonic G80 voorzien van geweldige functies. Een van mijn favorieten is de 4K Preburst! Deze functie stelt je in staat om tegen een wat lagere resolutie(4K 3860x2160 pixels) maar liefst 60 foto’s te schieten. Met deze functie kan je hem zo instellen dat hij 30 foto’s voor - en na de actie neemt, de instelling die ik verkoos was na de actie. Wanneer ik een vogel of vlinder weg zag vliegen kon ik, door direct daarna de ontspanknop in te drukken, de 2.5 seconde voorafgaand aan het wegvliegen vastleggen. Hiermee is het gelukt om een aantal geweldige beelden te maken die met andere camera’s en systemen simpelweg onmogelijk geweest waren.

Conclusie

De Panasonic DMC-G80 is een erg leuke camera om mee te fotograferen. Hij heeft een overvloed aan opties die voor alle type gebruikers leuke ervaring gaan bieden. De mogelijkheden in video voor 4K, de preburst waarmee losse foto’s geselecteerd kunnen worden of afgespeeld als 2.5 seconde 4k video, zorgen er voor dat deze camera naast fotograferen ook voor video gebruik goed geschikt is. Ik kan met recht zeggen dat deze camera bij alle fotografen gaat passen die graag de voorkeur hebben voor kleinere en lichtere apparatuur.

Pluspunten

Snelle continuous modus
JPG+RAW
Goede beeldstabilisatie
4K video mogelijkheden
Touchscreen & Zoeker
Mooie natuurlijke kleuren
Veel mogelijkheden voor scherpstellen
Live belichting
Groot assortiment lenzen

Minpunten

Snel ruis (ten opzichte van een fullframe)
Touchscreen dat werkt wanneer de zoeker aan staat
Fijne details op grotere afstand missen


Steven's aanbevolen Panasonic kit



Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.