Review Olympus E-M5 II Gerard

Als eerste stel ik mijzelf even voor. Mijn naam is Gerard Kemperman en bij Cameraland verzorg ik alle internetbestellingen en verzendingen. Fotograferen is mijn hobby. Na jaren Nikon en Canon nu een overstap naar Fujifilm gemaakt. Op dit moment fotografeer ik met een X-H1 met 16-55 mm en 50-200mm objectief.

Je telt de tijd af tot het zover is. En de maanden van wachten zijn sneller om dan je denkt. We gaan naar Afrika, Botswana. Aangeboden door Ed en Peter van Cameraland voor de inzet van alle jaren. Het wordt voor mij een wereldreis omdat ik mijn vakanties meestal in Nederland houd. De spanning voor deze reis was de maanden vooraf al aardig opgebouwd! We gaan in groepjes, want de winkel moet ook bemand blijven. In Botswana worden we opgewacht door onze gidsen.

Reisgenoten

Ed en Rita zijn ervaren Afrikagangers. Er is ook een andere chauffeur: Atte. Die heeft ook de nodige reiservaringen opgedaan! Hij heeft auto (zeg gerust: tank) waarmee hij de wereld over is gegaan! 7 oktober is voor onze groep de beurt om te vertrekken. In de avond kwamen we aan op Johannesburg alwaar we een overnachting hebben op de Airport Game Lodge. De volgende dag door reisden we door naar Maun waar we werden opgewacht door Ed, Rita en Atte en de twee safari auto's. Daarmee zouden we een lange tijd doorbrengen tijdens ons verblijf in het Okavango Delta gebied.

Luxe voor ons was dat alle boodschappen al in huis (in de auto) waren. De drank keuze was aan ons en deze werden nog even ingeslagen. De auto's waren beide voorzien van ijskasten waarin ook diverse proviand zat. Zo konden we de dagen doorkomen op het Morami Game Reserve Kamp.


Gear

Maar eerst zijn we in Maun gebleven om te overnachten. Een heerlijk verfrissende duik in het zwembad genomen met z'n allen. Met bovendien nog een lekker drankje erbij. Als verrassing kregen we 's avonds een boottocht op de rivier Thamalakane aangeboden. Daar kon ieder zijn eigen cameraset inzetten, die we allemaal hadden toegewezen gekregen voor deze reis. Voor mij was de Olympus E-M5 mark II ingepakt met de objectieven 12-100mm f/4.0 ED PRO, de 300mm f/4.0 ED PRO met de 1.4 converter en nog een 75-300mm f/4.8-6.7 ED. De EM-5 heeft een Micro Four Thirds sensor van 16 megapixel en een 5-assige beeldstabilisatie. Daarnaast was ik voorzien van 4 accu's en de ProCube2 snellader van Hähnel. In 2 uur zijn de batterij volgeladen via de USB aansluiting van de auto. Na afloop van het varen zijn we heerlijk uit eten geweest. Het restaurant was aan het water gelegen en na afloop reden we met de taxi terug naar het Camp. Het terugvaren met de boot was niet meer mogelijk want het is al heel vroeg donker in Botswana!Giraffen

Volgende dag vroeg op voor vertrek naar het basiskamp Moremi Game Reserve. We rijden over het asfalt richting het Camp dat ineens veranderd in een stoffige zandweg die je in Nederland niet zo snel zou tegen komen. We komen onderweg gelijk de eerste dieren al tegen. Giraffen wel te verstaan. We stoppen hier natuurlijk voor om foto's te schieten. Door hun lange nekken vallen ze op tussen de bomen en struiken. Even later steken ze de weg over en weg zijn ze. En wij gaan weer verder op weg.

We kijken onderweg verbazend naar de mooie omgeving die ons aangeboden wordt. Dit is op en top. Het is voor mij natuurlijk nieuw en indrukwekkend. Later op de dag komen we aan bij de Campsite en zetten we onze tent neer op deze mooie plek. Samen met m'n collega slapen wij namelijk 's nachts in de tent, de rest maakt gebruik van de tenten die op de auto's gemonteerd zijn. De collega's moesten ook elke avond bij terugkomst de autotenten opzetten en via een ladder de tenten insluipen! Het echte werk gaat nu beginnen. Op safari!!!

117mm | f/22 | 1/250 sec | ISO 1250
75mm | f/11 | 1/320 sec | ISO 200
420mm | f/11 | 1/320 sec | ISO 640

Op Safari!

We hebben enkele dagen om het gebied te doorkruisen en er zullen heel wat foto's geschoten worden door mij en m'n collega's. Want we moeten deze speciale reiservaringen natuurlijk goed op de kaart zetten. We gaan de volgende ochtend vroeg op pad, De tenten terugvouwen op de auto's en alles klaarmaken voor de eerste rit door het gebied. De keuken wordt beheerd door Rita en die heeft voor ons ontbijt en koffie al klaargezet, wat een verwennerij steeds. We gaan!

We stappen in de auto's met de camera's op scherp. Tevens hebben we de beschikking over verrekijkers voor het bekijken van het wild. Naast me ligt een mooie Leica Noctivid 10x42 kijker. Dus we kunnen van veraf het wild goed bekijken. Kom maar op leeuwen, olifanten, giraffen! Deze eerste dag hebben we al een goede rit te pakken en komen veel wild samen tegen bij een waterplas. Ik heb de Olympus al gereed naast mij liggen met de 300mm plus converter. Deze combinatie maakt er op de Olympus een dikke 840mm van en dat komt goed van pas. De olifanten zitten wat verder weg en ik kan ze hiermee goed op de foto vastleggen. Ondertussen komen er ook wat beesten dichterbij de auto. Dus ik begin met het wisselen van het tele-objectief naar de 12-100mm zoom die omgerekend een 24-200mm wordt. Hiermee fotografeer ik de dieren die dichterbij zijn gekomen en om de auto heenlopen. Je krijgt het gevoel om ze even te aaien maar dit zullen we maar niet doen.


Instellingen, keuzes en fotograferen

Ik merk gelijk al dat de 300mm combinatie wel mijn favoriet is, samen met de 12-100mm. Ook omdat de opnames die ik eerder terug gezien heb van dit objectief er op en top uitzagen. De kleurweergave van deze optieken zijn fantastisch. Ik heb de camera stand op meervelden lichtmeting gezet voor de opnames en single autofocus scherpstelling. Mijn voornemens zijn om op deze trip goed op uitsnede's te letten. Vandaar de single autofocus. Anders ga je raak schieten en later uit sorteren. Ik ben nog van de oude fotografie eerst kijken en dan schieten, hahaha! De auto iso stand met een maximum van 1600 iso ingesteld.

420mm | f/6.3 | 1/320 sec | ISO 200
75mm | f/8 | 1/250 sec | ISO 200
75mm | f/9 | 1/320 sec | ISO 200

Autofocus en gebruik apparatuur

Wel merk ik tijdens het fotograferen met de camera dat de autofocus feilloos werkt met beide optieken. Ook met de 1.4x converter met de 300mm werkt deze perfect! Nadeel van beide objectieven vond ik wel de schuifring tussen autofocus en manual. Omdat deze nog wel eens verschoof tijden het pakken of uit de tas nemen van de camera. Hetzelfde gebeurde wel eens met de instellingswieltjes aan de bovenkant camera waardoor de plus/min belichtingscorrectie verdraaide. Dit hield ik tijdens het fotograferen goed in de gaten. Ik sla de beelden overigens op in Raw formaat. Dat geeft naderhand de optie om wat correcties toe te passen op de opnames die ik maak. In m'n tas heb ik ook nog de 75-300 van Olympus meegekregen. Dit objectief vond ik zelf wat minder presteren t.o.v de andere twee pro objectieven. De kostprijs van dit objectief is ook een stuk lager dan dat van de andere twee Pro objectieven. De camera zelf is compact en makkelijk in het gebruik, zeker een aanrader voor een reis als deze. Je kan er echt alles mee “pakken”!


Veiligheid

We gaan weer snel verder met het vastleggen van al het wild dat om de auto heen loopt. Het lijkt wel of bijna al het wild hier samenkomt. Er zit hier echt van alles en het is een plezier om hier te mogen zijn. We kunnen ook even uit de auto vandaan en opnames maken. Het is een wat open gebied dus er is goed te overzien wat er om je heen gebeurt. Veiligheid gaat voor. Zie de Hippo's in het water met op de verre achtergrond de olifanten. Echt waar, ze zijn gigantisch groot. Verder schiet ik plaatjes van de Zebra's en Impala's die voltallig aanwezig zijn. We schieten maar door met de camera want we willen veel opnames mee terug naar huis nemen. De dagen daarna hebben we nog heel wat kilometers door het gebied gereden.


Rouleren met collega's

Leuk detail was dat we rouleerden met collega's in de auto, zodat we met iedereen de ervaringen konden delen. Het was een ook een leuk om te zien hoe de andere collega's aan 't fotograferen waren. We hebben ook heel wat foto's van elkaar gemaakt en dit zal zeker leuk zijn om later terug te zien bij thuiskomst. Wat en hoeveel dieren/beesten we hebben gezien? Hoeveel niet te tellen! Wat voor beesten niet kan ik beter zeggen... Maar helaas hebben we de luipaard niet gezien - die was verstopt voor ons. Ik denk dat we niet mogen klagen wat we wel hebben zien lopen en vliegen.

420mm | f/8 | 1/320 sec | ISO 200
75mm | f/11 | 1/320 sec | ISO 200
420mm | f/13 | 1/320 sec | ISO 400

Dankwoorden

Zelf heb ik zo'n 900 foto's gemaakt tijdens deze reis, en ik mag nagenieten van alle foto's die ik heb mogen maken tijdens deze Cameraland Goes Wild Safari tocht. Tijdens deze mooie Safari tocht zijn we uitermate goed verzorgd door Rita met al het eten wat zij bereid heeft in de krapste keuken van Botswana. Ze is een ware tovenares met het eten. We waren een welgevulde prooi geweest voor al het wild maar die hebben hun kans laten liggen! Dus, Rita bedankt voor al het lekkers tijdens de reis en het koele bier! Natuurlijk mag ik niet de twee gidsen/chauffeurs vergeten te vermelden. Ed en Atte: het was gezellig - en leerzaam zou ik bijna zeggen - om met jullie in de auto mee te rijden. Door de vele reizen die jullie al gemaakt hebben, zijn jullie bijna een wild encyclopedie geworden. Ik heb met veel plezier alle verhalen en uitleg van alle dieren mogen aanhoren. Het was een voorrecht deze reis te mogen meemaken. Ed en Peter bedankt hiervoor!150mm | f/10 | 1/250 sec | ISO 1000

Gerards Olympus E-M5 II Safari Gallery

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.