Review Olympus E-M1

Is de Olympus E-M1 de juiste keuze voor wildlife, vogel- en natuurfotografie?

Het vele reizen dat mijn vrouw en ik samen doen stelt ons iedere keer weer voor een uitdaging, met name als het gaat om welke camera we meenemen. Hoe groter hoe beter de kwaliteit, maar al dat gesleep met rugzakken vol gaat je na jaren ook vervelen. Vooral mijn vrouw is het zeulen met de zware camera’s meer dan zat, vandaar dat wij met name voor haar op zoek gingen naar een oplossing. Nu zijn we nogal gewend - en gehecht - aan kwaliteit dus het wordt nog een hele uitdaging om iets te vinden dat eenvoudiger mee te nemen is en toch aan onze kwaliteitseisen voldoet. Voor onze reis is de keuze deze keer gevallen op de Olympus E-M1 met daarbij de12-40 lens en de 75-300. De ultieme keuze zou natuurlijk de Olympus 40-150 met extender geweest zijn, maar die was helaas niet beschikbaar op de dag van vertrek. Klanten gaan nu eenmaal voor.

De Olympus E-M1

Handligging, knoppen en bediening; ik kan eigenlijk niets ontdekken dat echt mis is aan deze camera. Daarnaast is hij, in combinatie met de juiste PRO lenzen, spatwaterdicht en afgedicht tegen stof. Het enige irritante vind ik de pop-up schermpjes in het menu, deze liggen over de rest van de menustructuur waardoor het soms een beetje irritant wordt bij instellen. Gelukkig kun je deze uitzetten.

De Olympus 12-40/2.8 ED

Deze lens is een juweeltje. Perfect afgewerkt, lekker lichtsterk en ook optisch van een hoge kwaliteit. In combinatie met de E-M1 is het geheel ook spatwaterdicht. Kijk ter illustratie hiervan maar eens naar onze video, dan kun je aan het einde zien hoe we dat bij Cameraland testen. De lens is natuurlijk autofocus, maar omschakelen naar manual focus is heel simpel. Het is slechts een kwestie van de scherpstelring naar achteren trekken en scherpstellen maar, dit werkt echt heel prettig..

De Olympus 75-300/4.8-6.7 ED II

Naar mijn idee is de 75-300mm ED II een ondergewaardeerde lens en hij krijgt van mij dan ook 5 sterren uit 5. Ik hoorde zelfs een Olympus ambassadeur eens tegen een groep klanten zeggen dat deze lens, omdat hij niet scherp genoeg is, eigenlijk alleen te gebruiken is voor wat landschappen etc.. Nou, oordeel zelf al je onze foto’s ziet. Ik vind de lens in prijs/kwaliteitverhouding perfect! Natuurlijk is de Olympus 40-150/2.8 Pro beter van kwaliteit, maar deze is wel vier keer zo duur en niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast heb je met de 75-300 omgerekend naar crop een telebereik van 600mm terwijl je met de 40-150 inclusief converter ‘slechts’ tot 420 mm komt. Op safari en voor vogelfotografie is dit een groot verschil.

Foto’s van de Olympus E-m1 met de Olympus 12-40/2.8 PRO

Foto’s van de Olympus E-m1 met de Olympus 75-300/4.8-6.7 ED II

Conclusie

Na drie weken fotograferen in Botswana en Namibië is het ons wel duidelijk, deze camera kan zich prima meten met vrijwel alle APS-C reflexcamera’s in de markt. Daarnaast is de combinatie veel lichter en kleiner dan een normale reflexset wat voor de reizende fotograaf een pré is. Doordat de E-M1 een systeemcamera is heb je tevens het voordeel dat je direct ziet wat je instelt. Onder- en overbelichting zie je gewoon in de zoeker en dat maakt fotograferen op hoger niveau, zonder dat je al te veel weet van camera instellingen, veel gemakkelijker. Een aanrader dus. En als je voldoende budget hebt, koop dan de 40-150/2.8 Pro lens inclusief converter. Deze lens is veel scherper, lichtsterker en hij is spatwaterdicht. Echt de moeite waard.

We hebben voor jullie de ideale safariset samengesteld, inclusief de extra accu, de juiste geheugenkaarten en als kadootje de nederlandse safarigids van Ruud Troost die wij zelf ook gebruiken.

Ed Dorrestein

Fotograaf / Safarigids

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Hij is zijn carrière in 1984 begonnen als trouwfotograaf, waarna hij jarenlang werkzaam is geweest binnen de camerabranche (waaronder als mede-eigenaar van Cameraland). Ed heeft tevens ruime ervaring als safarigids en gaat nog steeds jaarlijks reizen en fotograferen in Afrika. Hij test regelmatig camera's en schrijft en vertelt daar uitgebreid over.