Review Nikon D850

Toen ik hoorde dat ik de D850 meekreeg naar Africa, was ik blij verrast. Blij omdat de D850 één van de beste Nikon camera’s op dit moment is. Het is een Full Frame camera met 45.7 megapixels en hoort bij het Nikon topassortiment. Verrast omdat ik niet gewend ben om met Nikon te fotograferen, dat is dus een mooie uitdaging terwijl je op safari gaat!

Meestal werkte ik met 70-200mm f/2.8 FL VR lens met 2.0 Teleconverter III. Daarnaast zaten de 24-70mm VR en 16-35mm f/4.0 objectieven in mijn rugzak. De foto’s gingen op een 256GB XQD kaart. Ik heb zo’n 3.500 foto’s genomen en dat neemt ongeveer 175GB in gebruik. Ten slotte had ik 4 batterijen mee. Kortom, mijn Clik Elite tas was goed gevuld.

Vertrouwd gevoel

Al direct had ik een vertrouwd gevoel bij de camera: de houvast is lekker, hij is goed in balans en het menu is gebruiksvriendelijk. Het instellen van de camera was makkelijk en duidelijk. Ik hoefde niet eens op internet te zoeken hoe ik de D850 hoefde in te stellen.

Mijn instellingen:

  • Fotograferen met Diafragma voorkeuze op f/8.0
  • Auto ISO instellen tussen de 400 en 3200
  • Sluitertijd liefst boven 1/400ste
320 mm | f/8.0 | 1/500 sec | ISO 2000
400 mm | f/10.0 | 1/500 sec | ISO 1000
330 mm | f/8.0 | 1/800 sec | ISO 640

Fantastische Autofocus & Kneiterscherp

De D850 is een hele goede all-round camera voor natuur, portretten en zeker ook safari’s. Het is een Full frame camera. Dit zorgt gewoon voor het beste resultaat en bovendien heb je ruimte om te croppen door het grote aantal pixels. Deze topcamera en lenzen zijn kneiterscherp en hebben fantastische autofocus. De Nikon spiegelreflex heeft een prettig touchscreen, een groot dynamisch bereik en schrijft de bestanden snel weg met hulp van de snelle XQD kaart. Ik schiet altijd is bursts van drie om buffering te voorkomen - en dat ging ook deze keer prima.

240 mm | f/9.0 | 1/1250 | ISO 500.
400 mm | f/9.0 | 1/500 | ISO 500.
260 mm | f/10.0 | 1/250 | ISO 1600.

Autofocus

De Autofocus is snel en negen van de tien keer is het raak, afstand speelt hierbij een rol. In Botswana was het soms gloeiend heet, hierdoor komen er snel warmte trillingen in beeld. Omdat die zo groot zijn, moest ik helaas veel foto’s met veel afstand uiteindelijk weggooien.

Verder gebruik ik back button autofocus. Met mijn duim regel ik de autofocus en mijn wijsvinger druk ik dan de ontspanknop in. Ik vind dat sneller en preciezer. Bovendien kan ik bijvoorbeeld de focus op een bepaald dier houden, terwijl voor een andere compositie zorg. Maar al met al ben ik dik tevreden over de autofocus - al is dat niet alleen een zaak van de D850 body. De lenzen zijn net zo bepalend voor de fantastische scherpstel prestaties.

50 mm | f/11.0 | 1/500 sec | ISO 640
140 mm | f/9.0 | 1/400 sec | ISO 500
240 mm | f/9.0 | 1/1000 sec | ISO 6500

Zoomlenzen: flexibel, scherp en snel

In mijn geval had ik snelle, lichtsterke objectieven die op topniveau presteren. De manual focusring en de zoomring zitten op de goede plek en voelen natuurlijk aan. Meestal fotografeerde ik met de 70-200mm met de 2x teleconverter. Deze lens is uiterst geschikt voor safari’s en ik had genoeg millimeters om dieren dichtbij te halen. Op de eerste dag zagen we meer dan 200 olifanten die kon ik dan makkelijk fotograferen. Maar soms komen dieren dichtbij en dan zette ik snel de 16-35mm lens erop. Op een dag ging een olifant twee meter bij de auto vandaan staan en dan heb je een wijdere lens nodig om het beest in beeld te krijgen.

Zoeker en LCD-scherm

De optische zoeker is prima. Ik geef sowieso de voorkeur aan fotograferen met een digitale spiegelreflex, want dan zie je écht wat je ziet door de zoeker. Het touchscreen was voor mij een uitkomst. Toen ik een hornbill vogel zag, kon ik de camera op de grond leggen zonder zelf op de grond te hoeven liggen en scherpstellen met de live-view optie. Als je op het LCD een bepaald gebied selecteert, stelt de camera daarop scherp. Dus met name voor het fotograferen vanuit een laag standpunt vond ik het touchscreen ideaal. Verder is het heel erg fijn om in- en uit te zoomen terwijl als je de foto’s bekijkt.

400 mm | f/8.0 | 1/1600 sec | ISO 500
400 mm | f/8.0 | 1/2500 sec | ISO 1600
370 mm | f/10.0 | 1/400 sec | ISO 1000

Handligging: stabiel

Het toestel ligt lekker in de hand en is stabiel. Het is in balans en niet topzwaar. Zelf heb ik een set van ongeveer 5 kilo en de tweeënhalve kilo van dit Nikon pakket is dan niet zwaar. Maar er zat ook geen 500mm lens bij. Ik had graag de batterygrip meegenomen. Niet vanwege de extra batterijen of snelheid*, maar omdat het zo fijn is om de extra ontspanknop te gebruiken als je in portretstand fotografeert.
*(De burstsnelheid is 7 beelden per seconden en gaat naar 9 beelden per seconde met grip)

400 mm | f/16.0 | 1/800 sec | ISO 1600
400 mm | f/8.0 | 1/1250 sec | ISO 1600
210 mm | f/8.0 | 1/1000 sec | ISO 1000

Resultaten

De Nikon D850 is een topcamera voor safari. Ik ken ook veel mensen die ‘m hebben. Hij maakt genoeg scherpe foto’s. De achtergrond is prima: mooie dof met een goede bokeh. Het zijn mooie kleuren, warmer dan wat ik gewend ben. Net als altijd hoefde ik weinig tijd in de nabewerking te steken. ISO prestaties bij slecht licht kunnen beter. Aan het begin van de tijd in Botswana gingen we bij zonsondergang op een boot. Toen merkte ik dat de prestaties van de camera boven de 2500 ISO achteruit gingen. Al met al maakte ik er prachtige foto’s mee van verschillende dieren (niet alleen van vogels!), dit is mijn top 5.

Conclusie

De Nikon D850 is één van de beste Nikon camera’s op dit moment en ik zou ‘m zeker aanbevelen. Het is goede camera voor safari omdat het gebruiksvriendelijk is, makkelijk instelbaar is en hij maakt mooie foto’s. De beelden zijn scherp, dynamisch bereik is goed en je kunt veel croppen. Op safari is dat ideaal.

Voordelen

Fantastische camera
Full Frame
Fantastisch snelle Autofocus
Kneiterscherp
Handligging
Goede sensor, crop mogelijkheden
Viewfinder/touchscreen
Mooie kleuren (met deze lenzen set)

Nadelen

ISO prestaties bij slecht licht
Bewegingsonscherpte door vele pixels

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.