Nissin i40 Flitser

Eindelijk een flitser waar we al jaren op wachten. Zeer krachtig maar toch klein. Moesten we vroeger altijd met zo’n uit de kluiten gewassen flitser boven op de camera werken, nu is er een kleine krachtpatser op de markt die uitstekend is van kwaliteit, uitblinkt in eenvoudige bediening en bovenal klein is!

Ed Dorrestein, natuurfotograaf:
Met zo'n 30 jaar ervaring als fotograaf omarm ik deze flitser. In mijn carrière als fotograaf maakte ik veel trouwreportages en sportfoto's. In beide situaties was een flitser onontbeerlijk maar liep je altijd met zo'n groot ding bovenop je camera hetgeen de handligging niet ten goede kwam. Deze flitser heb ik nu getest in diverse omstandigheden en hij voldoet uitstekend. Een richtgetal van 40 maakt hem krachtig genoeg voor vrijwel alle situaties en de bediening is perfect. Zo kun je zeer eenvoudig onder- of overbelichten op de automaatstand en dat geeft je veel vrijheid.

Tegenwoordig fotografeer ik veel natuur, safari en vogels. Ook daarbij gebruik ik vaak een flitser om overdag iets extra licht te hebben (inflitsen) waardoor ik de kleur terugkrijg in beeld en de schaduwen iets kan oplichten. Gezien het kleine formaat is deze flitser daar ideaal voor. Je hebt geen last van het formaat in een schuilhut en ook als je vanuit de auto fotografeert gaat het uitstekend. Met mijn 'oude' flitser zat ik dan nogal eens tegen het dak of moest ik buiten de auto hangen maar met deze kleine gaat het perfect. Nu alleen nog even wachten op een televoorzetstuk maar wellicht dat ze dat ook nog gaan maken.

De uitleg van de Nissin i40 flitser in detail.

Een super compacte flitser van slechts 203 gram, dit maakt de Nissin i40 de kleinste flitser op de markt waarbij de kop volledig te verstellen is. Bij de bekende merken moet je hier een veel grotere flitser voor aanschaffen. Alle wenselijke flitsfuncties zijn ingebouwd: Draadloos TTL Modus, High-Speed Sync tot en met 1/8000 seconde wat het mogelijk maakt het daglicht te overpoweren. Ideaal om binnen of buiten schaduwen op te lichten en creatief in te flitsen. Onder de flitskop zit een videolicht welke instelbaar is in 9 standen. Eenvoudige en duidelijke bediening zonder ingewikkelde menu's. Twee draaiwielen, een aan/ uit schakelaar en een testknop.

Het Instelwiel

De Nissin i40 laat zich zeer eenvoudig bedienen door middel van twee draaiwielen achterop de flitser. Staat de camera in de TTL stand kan de gebruiker met het rechterwiel eenvoudig de flitscompensatie regelen variabel van -2.0 t/m +2.0 met tussenstops van 0,5. In de handmatige stand is hiermee het flitsvermogen te regelen van vol vermogen 1/1 naar 1/256 deel van het volledige vermogen. Het belangrijkste verschil met de grotere en duurdere flitsers van de grote merken is het gebruik van draaiwielen in plaats van een ingewikkeld display. Zeker voor beginners is dit minder overweldigend en makkelijker in het gebruik.

Het LED videolicht

Omdat we tegenwoordig steeds vaker filmen met onze reflex- of systeemcamera's mag het videolicht niet ontbreken. De LED lamp is krachtig genoeg om in te zetten bij interviews in het donker. Hij is regelbaar in 9 standen. Het videolicht is een continue verlichting welke niet stelbaar is zoals de flitskop. Dit is ook niet nodig omdat je de flitser op de camera zet en op het onderwerp richt wanneer je gebruikt maakt van deze LED. Los van de camera werkt deze LED ook. Handig als zaklamp voor in de fototas in het donker.

Design zoals bij een professionele flitskop.

Professioneel inzetbaar wil zeggen een kop die horizontaal 180 graden verdraaider is en verticaal 90 graden. De flitskop kan dus in elke gewenste stand gezet worden zodat elke foto optimaal belicht kan worden. Dit is vooral handig bij het nemen van een verticale foto. Als de flitskop naar boven gericht zou zijn om indirect te flitsen via het plafond, flits je immers opzij en niet omhoog via het plafond.


Manual zoom

Handmatige zoombediening stelt de flitskop in staat om van 24 tot 105mm te zoomen. Dit geeft veel meer controle over het flitslicht dan wanneer een flitser geen zoomkoop heeft. Wanneer de kop ingezoomd is, wordt het licht meer gebundeld en reikt het verder. Een bredere lichtbundel kan echter weer een bredere beeldhoek belichten.

Ondersteuning van High-Speed Sync

Nog een enorm pluspunt ten opzichte van de compactere modellen van de grote merken. De flitser is in staat om op de camera mee te flitsen, zelfs tot 1/8000sec, de maximum snelheid die een professionele reflex halen kan. Door gebruik van deze techniek is het mogelijk de hoeveelheid daglicht te regelen met de sluitertijd van de camera. De flits wordt gebruikt als hoofdlicht om het onderwerp correct te belichten terwijl het omgevingslicht zelf bij keihard daglicht enorm verminderd kan worden voor een dramatische look.

Voeding door penlights

Zoals bij de meeste flitsers wordt ook deze Nissin gevoed door 4 AA batterijen. Bij gebruik van niet-oplaadbare Lithium batterijen zal de kortste oplaadtijd gerealiseerd worden.Niet-oplaadbare batterijen leveren immers 1.5 volt ten opzichte van 1.25 V dat een oplaadbare batterij levert.

Metalen hotshoe met quick release button.

Stevige metalen flitsschoen met quick release button zodat de flitser snel en stevig te plaatsen of te verwijderen is. Niet meer vast schroeven, gewoon vast klikken.

Invulflits-reflector en lichtdifussiekap

De flitskop heeft een ingebouwde reflector zodat je makkelijk en snel het licht zacht kunt maken wanneer je dichtbij fotografeert. Het probleem wat bij indirect flitsen ontstaat wanneer je te dichtbij komt is een ongelijkmatige lichtverdeling.

Direct flitslicht is vaak hard licht, daarom zit de 'Omni-bounce' ofwel de diffuser er standaard bijgeleverd. Het grote voordeel is dat het hele pakket inclusief batterijen prima in het bijgeleverde tasje past welke met een karabijnhaak aan de broekriem kan.

Draadloos flitsen met TTL

Draadloos flitsen kan door middel van de slave functie. Groep A t/m C is instelbaar en kanaal 1 tot 4. Gebruik je zelf bijvoorbeeld een Nikon D90 kun je de ingebouwde flitser als commander gebruiken om de i40 te doen ontsteken. Dit signaal werkt via infrarood.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.