Langere sluitertijden bij het fotograferen van de zee

LANGERE SLUITERTIJDEN BIJ HET FOTOGRAFEREN VAN DE ZEE

LANGERE SLUITERTIJDEN BIJ HET FOTOGRAFEREN VAN DE ZEE

Het rollen van de branding en de deining van de zee: daar kunnen creatieve fotografen wat mee. Met lange sluitertijden ga je die bewegingen prachtige vervaagd weergeven. Het effect werkt het duidelijkst met sluitertijden van 0,5 seconde of langer. De zee wordt gladder naarmate de sluitertijd langer is.


Statief noodzakelijk

Met een statief zorg je ervoor dat je camera tijdens de lange belichtingstijden niet beweegt. Houd er rekening mee dat een statief dat in en rond huis prima functioneert in een straffe wind flink kan gaan trillen. Het statief moet dus voldoende sterk zijn. Trilling kun je verminderen door een statief te verzwaren. Veel statieven hebben een tassenhaak onderaan de middenzuil. Hang daar je fototas aan, of een tasje met wat zand.


ND-filter

Overdag is er vaak teveel licht om met lange sluitertijden te kunnen werken. Zelfs met het hoogste diafragmagetal en de laagste ISO-waarde kom je dan niet op voldoende lange sluitertijden uit. Verminder in zo’n geval het licht door op het objectief een ND- of grijsfilter te schroeven.

Tot slot een zeer handige tip van Landschapsfotograaf Sander Poppe: Maak altijd je foto wanneer de zee zich terugtrekt! Een terugtrekkende zee, wanneer het water richting de zee beweegt, oogt veel rustiger dan wanneer de zee juist naar je toe beweegt.


Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.