Langere sluitertijden bij het fotograferen van de zee

Veel indrukwekkende foto’s van de zee zijn genomen met een langere sluitertijd waardoor je zo’n prachtige waas krijgt. Het idee is eenvoudig: Door een langere sluitertijd in te stellen kun je de beweging van het water vastleggen. Dit effect is al zichtbaar met sluitertijden vanaf 0,5 seconden en wordt dramatischer naarmate je de sluitertijd verlengt. Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

Ten eerste zul je, zoals altijd met een langere sluitertijd, ervoor moeten zorgen dat je camera niet beweegt. Een statief  is dus zeker aan te raden. Daarnaast krijg je met langere sluitertijden overdag al snel te maken met een overbelichte foto. Je kunt dit proberen te compenseren met een klein diafragma en een lage ISO-waarde, maar beter is het gebruik te maken grijs (verloop) filters die werken als een soort zonnebril voor je lens en daarmee licht tegenhouden. Lees hier meer over filters.

Tot slot een zeer handige tip van Landschapsfotograaf Sander Poppe: Maak altijd je foto wanneer de zee zich terugtrekt! Een terugtrekkende zee, wanneer het water richting de zee beweegt, oogt veel rustiger dan wanneer de zee juist naar je toe beweegt. Dit zie je ook duidelijk terug in de voorbeeldfoto, waar gebruik is gemaakt van een sluitertijd van 1 seconde.

Posted in: Tagged:
Cameraland
Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles! Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.