Hoe fotografeer je een auto?

We hebben regelmatig tips gegeven over het fotograferen van mensen, dieren en natuur, maar nog nooit over auto’s. Het ligt misschien ook minder voor de hand, auto’s zijn voor de meeste mensen wellicht niet meer dan een gebruiksvoorwerp. Echter, wie zijn of haar auto wil verkopen, bijvoorbeeld op marktplaats, zal toch moeten zorgen voor een paar mooie foto's. Daarom is deze tip volgens ons interessant voor meer mensen dan alleen autoliefhebbers.


Een auto is net als een model, je zult deze mooi moeten maken, op de juiste manier moeten belichten en vanuit de juiste hoek(en) moeten fotograferen. Wat het mooi maken betreft: Wassen doet wonderen! Spreekt een beetje voor zich, maar wie een auto wil showen moet deze wel even schoonmaken. Voor een juiste belichting, we gaan er gemakshalve even vanuit dat de auto buiten staat, kun je het beste ’s morgens of ’s avonds fotograferen. Je hebt dan zachter licht wat mooier en warmer oogt. Je kunt natuurlijk ook de schaduw opzoeken door je auto bijvoorbeeld onder een boom te parkeren.

De lijnen van een auto komen het mooiste uit als je deze laag vanuit een hoek van 45 graden fotografeert, de auto oogt dan iets langer en sneller. Wanneer je een auto van boven fotografeert, wat meestal het geval is als je rechtop staat (tenzij je een hoge bus hebt), oogt deze wat minder spectaculair. Daarnaast is het raadzaam een zo klein mogelijke brandpuntsafstand te hanteren om de auto in zijn geheel op de foto te krijgen, een groothoek lens is vaak erg mooi. Gebruik geen fisheye lens tenzij je jouw mini eruit wilt laten zien als een station wagon!

Om je auto mooi belicht te krijgen, wil je deze fotograferen met de zon van achter. Om elke hoek goed belicht te krijgen, zul je deze tussendoor dus even moeten keren. Detail: Voor een meer stoere look, draai je de wielen licht naar je toe. Wil je een meer neutrale look, dan kun je de wielen het beste recht houden. Daarbij kun je de foto ook nog eens door een ruisreductieprogramma halen, daardoor wordt de lak nog strakker.

Posted in: Tagged:
Cameraland
Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles! Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.