Hier is de Sony A6000

Net op de markt en de snelste camera op dit moment binnen het systeemcamera segment. De camera plaatst zich als opvolger van de NEX-6 omdat deze een stuk degelijker en meer solide aanvoelt dan de A5000 . De NEX-6 plaatse eindigde al hoog in de categorie 'snelheid' maar bij dit toestel zaten 99 fasedetectie scherpstelpunten meer in het midden gepropt en vulde z’n 50% van de sensor

De A6000 heeft maar liefst 179 scherpstelpunten en deze zitten verdeelt over 92% van het beeldvlak. Dit maakt de slagingskans van een actieshot aanzienlijk groter. De nieuwere 'Exmor APS HD' sensor is uitgerust met 24 megapixels. Ontzettend veel voor normaal gebruik omdat dit ook hoge eisen aan de gebruikte optiek stelt.

Naast een aanzienlijk beter focus systeem is ook de processor vernieuwd. De oudere BIONZ processor heeft plaats moeten maken voor een nieuwere en minder ruisproducerende BIONZ X processor.

De specificaties verschillen, enkele grote verschillen uitgezonderd, niet veel met de NEX-6. Kleinere updates in de A6000 bestaan uit een 'clean HDMI output' wat voor filmers erg gewild is. Bij aansluiten van een monitor via de HDMI poort wordt normaliter alle informatie op het scherm doorgestuurd wat als hinderlijk ervaren wordt als je de film terug kijkt. Met een 'Clean HDMI output' wordt dit signaal zonder informatie doorgestuurd via de HDMI poort.

Doordat het een Alpha camera is, wat Sony normaal voor haar reflexcamera's gebruikt, is ook het menu van de camera omgezet naar het Alpha menu. Dit zal Sony reflex fotografen zeer aanspreken. De NEX-6 heeft het NEX menu. Het NEX segment is meer naar beneden gericht op instappers en het Alpha menu meer op gevorderde gebruikers. Toch hoef je hier weinig op in te stellen.

De doelgroep van deze camera: Ouders met kinderen. Dit geven wij als advies, puur omdat dit het snelste autofocus systeem is op het moment. 179 fase-detectie punten over 92% van het beeldveld hebben zelfs de professionele reflex camera's niet.

Snelheid, wat bedoelen we daar precies mee?

Snelheid is een begrip dat enige uitleg behoeft. Er gebeuren namelijk best veel handelingen wanneer de fotograaf besluit een foto te maken waarbij het belangrijk is dat de foto snel gemaakt wordt. Meestal wordt dit samengevat onder de term 'snelheid.' Als we dit echter gaan ontleden kan ik uitleggen wat de term 'snelheid' eigenlijk precies inhoudt.

Reactiesnelheid van de fotograafDe tijd die de fotograaf nodig heeft om te reageren alvorens de ontspanknop in te drukken. Deze lijkt misschien verwaarloosbaar maar dit is misschien wel de belangrijkste. Als de fotograaf namelijk te laat reageert kan de camera dit nooit meer corrigeren en is de opname sowieso mislukt.

AutofocussnelheidZeer belangrijk als het onderwerp gevolgd moet worden. Hoe beter de camera, hoe beter deze in staat is een onderwerp te 'tracken'. Veel camera's uit het lagere segment, zoals compactcamera's, kunnen vaak wel snel foto's achter elkaar maken maar dit is zónder autofocus en lichtmeting. Hou hier rekening mee als het de bedoeling is actie te bevriezen zodat het scherp op de foto terecht komt. Ook de betere compactcamera's blijven compactcamera's en in de regel relatief traag.

Snellere systeem- of reflexcamera 's zijn het meest geschikt voor het fotograferen van beweging. Hoe moeilijker de situatie, hoe lastiger het voor de camera wordt het onderwerp te detecteren, te tracken en juist te belichten. De moeilijkste situatie voor een camera is slecht licht met weinig contrast in het onderwerp, veel beweging en veel verschillende objecten binnen het beeldveld.

Een goed voorbeeld is een voetbalwedstrijd in een stadium verlicht door grote lampen. Het licht is hier slecht, ook omdat het de verkeerde temperatuur heeft. De voetballers bewegen flink en onvoorspelbaar. Als ze ook nog een zwarte outfit zouden dragen, is het nog moeilijker voor een camera omdat het contrast slecht is. Omdat er meer spelers over het veld bewegen, kan het autofocus systeem sneller falen en op de verkeerde speler scherpstellen. In dit voorbeeld is een professionele camera nodig en een fotograaf met ervaring om deze te bedienen. Dit voorbeeld dient puur om aan te geven hoe snel een situatie al als 'lastig' omschreven wordt voor een fotocamera. Dit verklaart ook waarom de meeste foto's die mensen thuis maken van bijvoorbeeld spelende kinderen of bewegende huisdieren wazig en onscherp zijn.

Lichtmeting
Een handeling die we niet mogen vergeten. Het scherp afbeelden van een foto is één kant van het verhaal. Correct belichten is de andere kant. De lichtmeter is verantwoordelijk voor het meten van de hoeveelheid licht op het moment dat de foto gemaakt wordt. In de automaat berekent de processor van de camera een combinatie van de sluitertijd en het diafragma. Voor actiefotografie is de automaat lang niet altijd toereikend. Beter kan de fotograaf de sportstand kiezen (instap camera's) of, wanneer hij of zei voldoende kennis heeft, de diafragma (A of Av) of sluitertijd (S of Tv) voorkeuze stand.

Beeldkwaliteit
Om weer terug te keren naar de A6000. De beeldkwaliteit qua scherpte is, ten opzichte van de NEX-6, enigszins verbeterd. Door de hoge resolutie is qua scherpte het maximale niet haalbaar met een eenvoudige lens. Om het maximale uit deze 24MP te halen is een optisch betere lens nodig die meer scherpte biedt. Schroef je deze waanzinnige resolutie echter terug of vergoot je de foto niet tot 100%, dan is de kwaliteit super.

BeeldprocessorDoor de nieuwere BIONZ X processor is ruis ongeveer een hele stop verbeterd ten opzichte van de NEX-6. Dit is wel een flinke vooruitgang. Hoe goed de beeldkwaliteit is kunt u zien op de voorbeeld foto's, geschoten met de A6000 en de Nex 16-50/3.5-5.6 kitlens. Deze kit kost op het moment van schrijven van dit artikel €789,-

Detail Reproduction TechnologyIs een nieuwe feature die we door de nieuwe beeldprocessor ervaren. Dit systeem zou voor een verbeterde verscherping zorgen. Ook zouden de objectieven minder last van diffractie moeten krijgen door het 'Diffraction Reduction'.

Area-specific noise reductionDoor de BIONZ X processor wordt door de processor berekend waar in het geschoten beeld ruis zou kunnen ontstaan. Omdat ruis zich meestal eerder voordoet in de schaduwpartijen, berekent de beeldprocessor gericht ruisreductie in deze gebieden van de foto om de kwaliteit van de foto zo lang mogelijk goed te houden. Dit is dus veel krachtiger en efficiënter dan ruisreductie over de hele foto.

BehuizingDe behuizing is redelijk hetzelfde gebleven als de behuizing van de NEX-6. Opvallend is wel dat de zoeker in afmetingen en kwaliteit (resolutie) achteruit gegaan is ten opzichte van de NEX-6.

Objectieven, welke lenzen kan ik er op gebruiken?Ondanks dat Sony enige verwarring creëert door deze systeemcamera Alpha te noemen, blijft het een systeemcamera waarop de E-mount objectieven passen. Natuurlijk is er een adapter beschikbaar om ook A-mount objectieven te laten passen met behoud van autofocus, dit is echter niet een heel verstandige keus omdat deze objectieven voor veel grotere camera's gemaakt zijn.

De lens waarmee Sony deze camera kit is de Nex 16-50/3.5-5.6 wat voor deze camera een prima objectief is. Het objectief is extra compact omdat het lensje zichzelf naar binnen trekt bij het uitschakelen, net als bij een compactcamera.

Het zoomen gaat motorgestuurd. Dit betekent dat de lens zeer geschikt is voor video, omdat je motorgestuurd in- een uit zoomt wat vloeiender gaat dan met de hand. Voor fotografie kun je aan de lensring draaien om zo elektronisch in- en uit te zoomen. Feedback geeft deze zoomring natuurlijk niet maar er is desalniettemin goed mee te werken omdat de zoomring ook reageert op de snelheid waarmee de gebruiker aan de ring draait.

Wifi, NFC, Geheugenkaart, hoe werkt dat allemaal?De camera slaat de foto op de geheugenkaart op, dit zijn we gewend van digitale camera's. Deze camera heeft alle moderne communicatiemogelijkheden aan boord. Via Wifi of NFC (Near Field Communication) kan ik foto's overzetten naar mijn smartphone, tablet of computer. Op camera's bestaat dit al langer dan de A6000, maar naar mate de ontwikkeling vordert wordt deze techniek verfijnder.

Bekijk gerelateerde producten


Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.