Het bewerken van herfstfoto's

Het bewerken van herfstfoto's

Het bewerken van herfstfoto's

Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto’s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een bepaalde situatie. Specifieker: ik wil graag uitleggen hoe je er voor kunt zorgen dat een herfstbos er daadwerkelijk uitziet als een herfstbos (ook al is dat in de werkelijkheid niet het geval).

Voordat ik over Photoshop begin wil ik eerst even een situatieschets maken. Ik ben geboren en opgegroeid in Heiloo. Heiloo is een klein dorp in Noord-Holland (vlakbij Alkmaar). Toen ik klein was namen mijn ouders mij vaak mee te wandelen in het Heilooërbos. Dit bos ontleent zijn naam aan de Germaanse tijd. Het bos heette toen "heilger loo" wat heilig bos betekent. Ik ben nog regelmatig te vinden in dit bos. Niet enkel vanwege sentimentele redenen, maar ook omdat ik het een ontzettend mooi stukje natuur vind.

Goed genoeg over het Heilooërbos en meer over fotografie. Als ik door het bos loop zie ik ontzettend veel kleuren. Zeker in de herfst is er een ongelofelijke veelzijdigheid aan groene, rode en gele tinten. Ik loop door het bos met mijn camera en statief (in het bos is vaak weinig licht vanwege de hoeveelheid bomen) en neem dan foto's van lanen, de kattenberg (nou ja, bergje), mensen en objecten zoals bankjes. Na een aantal uren rondgelopen en fotograferen keer ik terug naar huis en ga ik achter mijn computer zitten om te kijken naar het resultaat. In mijn hoofd heeft mijn derde oog mij herinneringen gegeven van magisch gouden bossen met bloedrode bladeren. Helaas zijn herinneringen vaak mooier dan de werkelijkheid.

Als ik mijn foto's open zien ze er zo uit en denk ik: wat? Dit klopt niet! Alles is groen? Waar is mijn goud en rood? Waar is de magie? De trieste waarheid is dat wat je waarneemt, of denkt waar te nemen, niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Een camera is een integer object en zal altijd tonen wat er daadwerkelijk is. Gelukkig is er Photoshop om de kleuren en de magie terug te halen! Photoshop (of elk ander willekeurig bewerkingsprogramma waar ik niets van weet) stelt ons in staat om te creëren wat we met ons derde oog zien. Dat is nou precies wat ik in deze blog wil bereiken!

We beginnen met de basis door onze foto te openen in Photoshop en deze te ontwikkelen met Camera Raw. Onderstaande plaatjes zijn in het Engels, in de tekst staat eerst de optie in het Nederlands en tussen haakjes in het Engels.

Nadat de foto is geopend en ontwikkeld kunnen we beginnen met bewerken. Om hiermee te beginnen klik je op "nieuwe aanpassingslaag" (new adjustment layer) en vervolgens op "kleurtoon/verzadiging" (hue/saturation). Nu krijg je allemaal schuifjes te zien. Het eerste wat je wilt veranderen zijn de instellingen voor kleurbereik. Naast het handje met de pijltjes staat standaard "origineel" (master). Als je je foto nu gaat bewerken verander je alle kleuren in de foto tegelijkertijd. Dat is niet de bedoeling.

De meeste mensen, waaronder ik, zijn in de veronderstelling dat de kleuren in het bos in het groene spectrum vallen. Volgens Photoshop vallen de meeste kleuren in het bos echter onder het gele spectrum. Ik begin dus ook met het selecteren van "geel" (yellows).

Gebruik de schuifjes om de kleurtoon van alle gele kleuren te veranderen. Ik wil graag dat deze een intense rode kleur hebben. Nadat je klaar bent met de gele kleur, zet je het kleur bereik op groen (greens). Schuif nu met de schuifjes totdat de groene kleur veranderd in de kleur die je graag wilt zien. In mijn geval is dit een intense geel/oranje kleur. Als je de gewenste kleur hebt gevonden klik je op de kleine pijltjes rechtsboven in het schermpje waar ook de schuifjes in staan.

Als alles goed gegaan is ziet de foto er ongeveer zo uit. We zijn nu klaar met de bewerking van de kleuren, echter heeft de foto nog niet zo heel veel contrast en mist ook de magische sfeer nog. Het contrast zouden we kunnen aanpassen door een contrast/helderheid laag toe te voegen. Deze is te vinden onder hetzelfde menu (nieuwe aanpassingslaag) als de kleurtoon/verzadiging. Echter creëeren we daar geen magische sfeer mee.

Om deze sfeer te creëeren maak ik vaak gebruik van een techniek die het Orton effect (of kort gewoon Orton) heet. Deze techniek werkt goed bij portret- en modelfotografie omdat het de huid zacht maakt. Bij landschapsfotografie geeft het een sprookjesachtige gloed. Goede bijkomstigheid is dat het ook het contrast verhoogd van de foto. Deze techniek werkt door een kopie te maken van je Achtergrond laag (ctrl+j) en daar een Gaussiaanse vervaging overheen te leggen. Nadat je dit gedaan hebt zet je de "optie tot overvloeien" op bedekken.

In het kort: druk op CTRL+J, ga naar filters > vervagen (blur) > Gaussiaans vervagen (Gaussian blur) en zet de pixelradius op ongeveer 40.

De kopie van je achtergrond wordt nu heel wazig (dat hoort, geen paniek!). Zet je overvloeiopties nu op "bedekken" (overlay).

Je zult nu zien dat je foto heel erg donker en verzadigd is. Wat we nu alleen nog moeten doen is de doorzichtigheid (opacity) van de laag aanpassen. Dit is het aantal procent wat je ziet staan naast de opties voor overvloeien. In dit geval heb ik hem op 60% gezet.

De foto zou er nu zo uit moeten zien. De kleuren zijn fel, het contrast is hoog en de foto heeft een mooie zachte gloed. Eigenlijk zijn we nu klaar. Maar ik keek naar deze foto en dacht: er mist nog iets. Ik vind het bij dit soort foto's altijd mooi om iets van een menselijk referentiepunt te hebben. Daarom heb ik besloten om dat toe te voegen.

Ik heb het silhouet van een man genomen, die ik vastgelegd heb in een andere foto, en heb hem aan deze foto toegevoegd. Zie je hem? Ik heb geen idee wie het is of wat hij doet. Hij is gewoon altijd daar. In de verte. Aan het wandelen. Tot zo ver mijn blog over kleurverandering en het magisch maken van foto's. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad.Maarten Kuiper

Fotograaf, schrijver, docent

Fotografie is voor Maarten Kuiper een uit de hand gelopen hobby. Hij begon als landschapsfotograaf maar raakte meer en meer in de ban van portretfotografie, op zoek naar emotie, gevoel en persoonlijkheid. Daarnaast schrijft Kuiper blogs over fotografie, gedichten en korte verhalen.