Global sensor

Global shutter sensor

Global shutter sensor

Een global sensor of global shutter sensor is een beeldsensor die in staat is om alle pixels op het oppervlak van de sensor gelijktijdig bloot te stellen en vast te leggen. Dit betekent dat alle pixels op de sensor op hetzelfde moment de lichtinformatie vastleggen, dit in tegenstelling tot een "rolling shutter" sensor waarbij de pixels in sequentie worden belicht. Bij een rolling shutter-sensor wordt de scène van boven naar beneden of van links naar rechts gescand, terwijl bij een global sensor alle pixels tegelijkertijd de belichting ontvangen en vastleggen.

Het belangrijkste kenmerk van een global shutter sensor is dat deze ideaal is voor het vastleggen van snel bewegende objecten en het minimaliseren van vervormingen in situaties waarbij snelle bewegingen plaatsvinden. Bij camera's met rolling shutter-sensoren kan het voorkomen dat objecten die zich snel verplaatsen vervormd lijken te zijn, doordat ze in de loop van de tijd op verschillende posities worden vastgelegd. Global shutter sensoren voorkomen dit probleem door alle informatie tegelijk vast te leggen.


Voordelen van global sensors zijn onder andere:

  • Minder vervorming bij snelle bewegingen: Rolling shutter-sensoren kunnen vervormingen veroorzaken bij snel bewegende onderwerpen, terwijl global sensors de bewegingen nauwkeuriger vastleggen.
  • Verbeterde prestaties bij weinig licht: Global sensors zijn vaak beter in staat om in omstandigheden met weinig licht details vast te leggen omdat ze alle lichtinformatie tegelijk kunnen verzamelen.
  • Geschikt voor flitsfotografie: Global sensors zijn ook gunstig voor flitsfotografie, omdat ze de flits gelijktijdig met alle pixels kunnen synchroniseren, wat resulteert in een gelijkmatige belichting van het onderwerp.
  • Geschikt voor video: Bij video-opnamen kunnen global sensors minder "jelly effect" vertonen, dat wil zeggen minder vervormingen bij snelle camerabewegingen.

Bekijk in onderstaande video het verschil in vervorming bij een snel bewegend onderwerpGeplaatst in:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.