Fotograferen met een lange sluitertijd vanuit een auto

Lichtstrepen van auto’s fotograferen kan fantastische beelden opleveren, maar wist je dat je deze fantastische beelden ook vanuit een auto kunt maken?

Hoe ga je te werk?

Zoals altijd bij lange sluitertijden is het van belang je camera zo stabiel mogelijk te plaatsen. Zoals je in de voorbeeldfoto ziet, kun je dit bereiken door een statief te klemmen tussen je achterbank en je voorstoelen (met gordel). Je kunt eventueel ook een raamstatief gebruiken en je camera buiten de auto plaatsen om jezelf in een zijspiegel te fotograferen, of je kunt naar achter fotograferen en een stukje van de zijkant van je auto meenemen (stoer met glimmende velgen). Je wilt voorkomen dat de camera in de auto beweegt, de auto moet namelijk scherp blijven, maar het is natuurlijk nog mooier als de auto zelf ook stabiel blijft ten opzichte van de weg. Deze techniek is daarom niet aan te raden op een onverharde weg, maar kun je het beste toepassen op een goed onderhouden stuk snelweg. Het resultaat is tevens beter wanneer je mooie lichtstrepen op de foto krijgt, zoek dus een weg met voldoende verkeer en wegverlichting.

Wat de beste instellingen zijn hangt sterk af van de omstandigheden. In een stad met veel verlichting heb je een minder lange sluitertijd nodig dan op een snelweg, maar hoe een foto uitpakt is tevens afhankelijk van de snelheid waarmee je rijdt. Ga je erg snel, dan passeer je veel meer lampen en wordt het beeld wat onrustiger dan wanneer je wat langzamer rijdt. Het is dus waarschijnlijk beter om niet al te hard te rijden. Omdat je zowel het interieur als de omgeving scherp in beeld wilt, kun je het beste met een diafragma tussen F/8 en F/16 werken. Hierbij geldt wel dat een kleiner diagfragma (hoger getal) een langere sluitertijd noodzaakt. Probeer dus een balans te vinden tussen een goede scherpte-diepte en een juiste sluitertijd.

Tot slot: Veiligheid staat voorop dus ga alsjeblieft geen gekke stunts uithalen om je camera te kunnen bedienen. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een draadontspanner , maar je kunt natuurlijk ook een maatje vragen om even af te drukken (met zelfontspanner).

Posted in: Tagged:
Cameraland
Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles! Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.