Fotograferen in de sneeuw

Hoe fotografeer je een sneeuwlandschap?

Minder leuk voor de forenzen die nu wat meer last hebben van de file, maar oh zo leuk voor fotografen. Sneeuw verandert de wereld om ons heen en biedt zo mogelijkheden om deze op een compleet andere manier vast te leggen. Het hekje waar je anders zo langsloopt, ziet er door het witte randje sprookjesachtig uit. Dat lelijke tuinhuisje dat je eigenlijk wilde weghalen, lijkt nu wel rechtstreeks uit een Bob Ross schilderij te komen. Sneeuw biedt volop mogelijkheden voor nieuwe composities en onderwerpen, denk naast de schitterende natuur bijvoorbeeld aan het fotograferen van spelende kinderen of een huisdier dat zich volop vermaakt in de sneeuw.


Waar moet je op letten?

Het belangrijkste bij het fotograferen in de sneeuw is rekening houden met je belichting. Omdat je camera standaard instelt op neutraal grijs, zullen veel foto's in de sneeuw te donker worden. Stel hiervoor de lichtmeter in op +1 tot +1,5.

Sneeuw smelt en wordt water, zorg er dus voor dat je je camera goed afdekt. Dit geldt overigens tevens voor de lens, het is daarom ook aan te raden een zonnekap te gebruiken.

Sneeuw is het mooiste als deze nog ongerept is. Ga er dus op uit vlak na een sneeuwbui als de omgeving nog bedekt is in een verse laag wit. Probeer er ook op te letten waar je loopt, toch zonde als je ongerepte witte tapijtje wordt verpest door voetstappen....of juist niet als dit de bedoeling is!

Door de kou zullen je batterijen sneller opraken, zorg dus voor reservebatterijen en bewaar deze op een warme(re) plek. Warmteverschil (van buiten naar binnen) zorgt voor condensvorming, dit kun je voorkomen door je camera eerst te laten acclimatiseren in de hal of een andere semi-verwarmde omgeving.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.