Focus stacking met flitser en diffuser

Macrofotografie: Focus stacking met flitser

Macrofotografie: Focus stacking met flitser

Hoe werkt macro focus stacking met flitser eigenlijk en waarom heeft het überhaupt zin om een flitser te gebruiken?

Welke eigenschappen moet een optimale flitser voor macrofotografie hebben?

Met deze kleine gids ben je klaar om Focus Bracketing (Focus BKT) en Focus Stacking met flitser te gebruiken met je OM SYSTEM camera en macrofoto's te maken met een grotere scherptediepte en indrukwekkende details - zelfs van de kleinste insecten.

Kort uitgelegd: Wat is focus stacking?

Bij macrofotografie, vooral bij vergrotingen van 1:1 of hoger, is het scherpstelvlak vaak flinterdun. Dus om ons onderwerp, of een specifiek gebied, zoals de kop van een kever, volledig scherp te krijgen, hebben we eigenlijk meerdere foto's nodig. Om dit te doen, nemen we een serie en verschuiven we het scherpstelvlak telkens minimaal - we scannen als het ware ons motief.

We kunnen dit handmatig doen of onze camera het laten doen met de functie Focus Bracketing. Focus bracketing levert het ruwe materiaal voor onze focus stack.

Nu kunnen we met behulp van software de serie individuele opnamen samenvoegen tot een uiteindelijke foto (de zogenaamde focus stack) met grotere scherptediepte. Of we laten de camera ook deze stap overnemen (trefwoord computational photography): de functie Focus Stacking neemt zowel de zogenaamde Focus Bracket en zet deze beelden vervolgens ook om in ons uiteindelijke beeld. Handig!

Focus bracketing met bijv. de OM SYSTEM OM-1

Maximaal aantal afzonderlijke foto's in de serie: 999

De scherpstel-BKT maakt foto's in de stille modus.

Opmerking: De camera verschuift de scherpstelling weg van de sensor, beginnend bij het bedoelde scherpstelpunt.

Focus bracketing met bijv. de OM SYSTEM OM-1 EN OM-D E-M1 III

Maximaal aantal afzonderlijke foto's in de serie: 15.

Zowel de afzonderlijke foto's als de uiteindelijke, gestapelde foto worden opgeslagen.

Opmerking: De camera neemt ongeveer 1/3 van de foto's vóór het brandpunt, dus in de richting van de sensor, en vervolgens 2/3 in de diepte, van de sensor af.

Tip: Het is overigens niet nodig om het exacte aantal foto's van tevoren in te stellen - je kunt ook bijvoorbeeld 200 foto's vooraf instellen voor de focusreeks, maar van tevoren handmatig stoppen zodra het gewenste eindpunt is bereikt - door nogmaals op de ontspanknop te drukken.

Waarom de flitser onze beste vriend is bij macrofotografie

Hoe dichter we bij ons onderwerp komen en hoe hoger de vergroting, hoe meer licht we nodig hebben om onze foto perfect te belichten en de maximale scherpte en details te laten zien. Als we kleine wezens zoals insecten of spinnen willen fotograferen, hebben we meestal licht vanuit een lage hoek nodig - de hoogstaande zon geeft ons misschien wel genoeg licht, maar werpt harde schaduwen en belicht onze onderwerpen alleen van bovenaf. Dit is waar een clip-on flitser op de camera ons helpt.

In het beste geval gebruiken we ook een macrodiffuser, een soort kleine softbox, die het licht direct naar de voorkant van de lens reflecteert (anders zou de flitser over ons onderwerp flitsen) en ook ons harde flitslicht verzacht, waardoor ons onderwerp gelijkmatig wordt belicht. Dit lijkt erg op een portretreportage met een softbox met menselijke modellen - alleen dan in het klein.

Daarnaast heeft het gebruik van een flitser nog andere voordelen: De brandtijd van de flitser is zo kort dat hij vrijwel de sluitertijd van de camera vervangt en bewegingen kan bevriezen. Hierdoor behoren wazige en onscherpe macrofoto's tot het verleden. (Dit helpt ons niet per se bij focus stacking, omdat we hier een onderwerp nodig hebben dat onbeweeglijk is, maar het helpt wel bij het fotograferen van snel bewegende insecten bijvoorbeeld).

In situaties met tegenlicht helpt een flitser om de voorgrond of ons onderwerp helderder te maken. Op deze manier kunnen ook scènes met gemengd licht worden gerealiseerd wanneer, zoals hier, de sterke middagzon de achtergrond verlicht, maar de bloemen en zweefvliegen op de voorgrond te donker zouden lijken. De flitser verlicht het onderwerp, terwijl de achtergrond nog steeds helder belicht is, zelfs met een lage ISO-instelling - dankzij de onvoorstelbaar felle zon.

Hoe gebruik ik de functies voor focus bracketing en stapelen met flitser?

Het maken van een focus stack, of focus bracket, is zo eenvoudig als maar kan - vooral als de camera het werk doet. Het is alleen belangrijk dat: 1. het onderwerp niet beweegt en 2. de camera stil wordt gehouden.

In een handomdraai verschuift de camera het brandpuntsvlak en slaat een vooraf ingesteld aantal foto's met verschillende brandpunten voor ons op. Als we de focus stacking optie hebben geactiveerd, berekent de camera deze ook direct. In principe maakt het de bracketing/stacking optie "niet uit" of er een flitser wordt gebruikt of niet - maar hij activeert hem automatisch als hij op de camera is bevestigd.

Voor het puur handmatig maken van een focus bracket, beweeg je de camera langzaam naar het onderwerp toe en maak je een foto bij elke kleine stap dichterbij.< De ervaring leert dat handmatige instellingen (M-modus) van de camera hier het meest effectief zijn.

Tip: Voor een consistente belichting tijdens de hele serie kun je de flitser ook het beste in de handmatige stand gebruiken.

Ik begin graag met de laagst mogelijke flitssterkte (bijv. 1/64), bij de breedste zoominstelling, en pas deze dan aan afhankelijk van een eerste testfoto.

Zowel Focus Bracketing als Focus Stacking bieden een optie in de instellingen om de laadtijd tussen de individuele foto's in de serie te bepalen. Hier kiezen we een waarde die enerzijds onze flitser genoeg tijd geeft om op te laden tussen de flitsen en anderzijds kort genoeg is om zo snel mogelijk onze complete serie te kunnen maken. Ik heb 0,1 gekozen als standaardinstelling voor mijn aangepaste profiel.

De optimale vertragingstijd hangt af van het flitsermodel, de gebruikte batterijen en het ingestelde flitsvermogen. Hoe minder energie de flitser nodig heeft (laag flitsvermogen), hoe sneller hij weer kan afgaan en hoe korter we de vertragingstijd kunnen kiezen. Als de flitser niet genoeg tijd heeft om op te laden tussen de foto's, krijgen we donkere of, in het ergste geval, zelfs volledig zwarte foto's in onze serie als de flitser helemaal niet heeft gevlamd door gebrek aan energie.

Tip: Mijn basis ISO-instelling is altijd 200. Als ik echter merk dat ik te veel flitsvermogen nodig heb en de flitser problemen heeft om zichzelf op te laden tussen de foto's in mijn serie, verhoog ik graag de ISO naar 400 en verminder dan het flitsvermogen insgelijks.

Wat moet een flitser kunnen voor focus stacking?

● Hoog flitsvermogen (richtgetal)
● Snelle/korte oplaadtijd
● Hoge flitsfrequentie bij dezelfde flitsintensiteit
● Optioneel, maar zeer nuttig, is een modelleringslicht direct op de flitser

Tips voor het gebruik van een flitser

Voor een continue en betrouwbare stroomvoorziening, zodat de flitser zowel snel achter elkaar kan afgaan als een consistente belichting kan geven, is het zinvol om batterijen van hoge kwaliteit te gebruiken. Hiervoor zijn speciale sets verkrijgbaar met een geoptimaliseerd, continu uitgangsvermogen.

Omdat we bij macrofotografie vaak heel dicht op ons onderwerp zitten, proberen we een zo zacht mogelijk licht te krijgen. Om het flitslicht direct goed uit te waaieren, zetten we de zoom van de flitskop op de grootst mogelijke stand (groothoek).Voorbeeldfoto's

De bracketing en stacking functies zijn echt heel leuk en het is zeker de moeite waard om ze intensief uit te proberen! Veel plezier ermee.


Geplaatst in:
OM System

OM Digital Solutions, het bedrijf dat voortkwam uit de imaging division van Olympus, heeft aangekondigd dat Olympus voortaan verder gaat onder de naam OM System. Deze naam refereert aan de afkomst van het merk wat teruggaat tot de analoge OM kleinbeeld filmcamera's.