Firmware Update Panasonic Lumix DC-S1

Onlangs heb ik een uitgebreide review van de Panasonic Lumix DC-S1 gedaan, waarbij ik heel enthousiast was over deze eerste full frame mirrorless camera van Panasonic. Ik heb deze camera wederom bekeken, met de nieuwe firmware versie geïnstalleerd, die enkele nieuwe functies aan de camera toegevoegd heeft.

Hoewel de Panasonic Lumix S1 absoluut geen perfecte camera is, ben ik toch erg enthousiast geworden (zoals in mijn review te lezen is). Het formaat, de bediening en het menu bevalt mij erg goed en natuurlijk de beeldkwaliteit van deze 24 mp mirrorless camera zijn erg prettig en steekt in mijn ogen met kop en schouders boven de meeste concurrenten uit. Natuurlijk zijn er altijd een aantal dingen die minder prettig zijn, want geen enkele camera kan perfect zijn. Met de nieuwe firmware, versie 1.2, zijn er een aantal punten verbetert, en enkele opties toegevoegd.

Wat is nieuw aan firmware versie 1.2:

  1. Verbeterde In Body Image Stabilisatie
  2. Verbeterde AF prestaties
  3. Uitbreiding van functies met de Upgrade Software Key DMW-SFU2
  4. Verbeterde stabiliteit bij gebruik van XQD kaarten

Foto 1: De nieuwe Firmware van de camera is versie 1.2. Loont het de moeite om deze upgrade uit te voeren. Laten we het eens bekijken.

1. Verbeterde In Body Image Stabilisatie

De Lumix S1 had al een goede IBIS ingebouwd, die bovendien naadloos met de beeldstabilisatie van objectieven kan samenwerken. Hiermee kon een maximum van 5,5 stops beeldstabilisatie bereikt worden, en in samenwerking met de beeldstabilisatie van het objectief maar liefst 6 stops. Dit betekent dat afgaande op de regel “een gedeeld door de brandpuntafstand is de minimale sluitertijd waarbij je de camera stil kunt houden”, waarbij je met een 60mm objectief (dat rekent makkelijk) zeker 1/60sec sluitertijd nodig hebt voor een scherpte foto, nu tot maar liefst 1 seconde kan gaan zonder dat je een statief nodig hebt.

Foto 2: In combinatie met een objectief haalt de Lumix S1 met de nieuwe firmware een beeldstabilisatie van maar liefst 6,5 stops.

De nieuwe firmware zet daar nog eens een halve stop bovenop. Dit lijkt niet veel, maar het is in dit voorbeeld maar liefst een halve seconde extra. Dit heb ik niet kunnen testen, en moet Panasonic op hun blauwe ogen geloven.
2. Verbeterde AF prestaties

Deze verbetering omvat een aantal punten. Als eerste is de AF tracking bij video verbetert, iets wat ik niet kan testen omdat ik, zoals al eerder vermeld, geen video maakt.

Een tweede verbetering is eerder een toevoeging van een functie. De camera heeft nu een AF-ON: near shift en AF-ON: far shift opties, die aan een AF-ON knop toegekend kan worden. Met deze optie kan geschakeld worden tussen een autofocus voorkeur voor ver weg gelegen objecten, of voor objecten die dichtbij zijn. Dit is een prachtige optie, aangezien je meer controle krijgt over de plek waar de camera zal scherpstellen. En dit werkt prachtig.

Foto 3: De AF-ON; near shift en far shift geeft meer controle over het automatische AF systeem van de camera.
Foto 4: Ik heb de twee AF-ON functies toegekend aan de custom knoppen, voor op de camera. Zo kon ik snel schakelen tussen de voorkeur van dichtbij - of veraf scherpstellen.

Ik heb deze opties aan de twee functietoetsen naast de lens toegekend, waarbij ik snel kon schakelen tussen voor scherpstel voorkeur voor dichtbij, en een scherpstel voorkeur voor veraf.

De derde en laatste verbetering is een betere liveview tijdens het scherpstellen, waarbij het makkelijker te zien is dat er scherp gesteld wordt. Helaas merkte ik hier weinig van, maar dat kan ook omdat er geen direct vergelijk is of was. Wat ik wel merkte was een soort hunting effect bij het uiterste zoom bereik van de 24-105, waardoor het niet zichtbaar was of de camera daadwerkelijk scherp stelde. Ik had dit effect nog niet eerder gezien, hoewel ik er wel over gelezen had. Deze firmware lost dit probleem dus niet op. Ik moet wel de kanttekening plaatsen dat de lichtomstandigheden niet optimaal waren tijden de test, en zoals gezegd, ik heb geen referentie gehad.

Foto 5: Tijdens deze loveshoot kon ik de AF-ON: near shift de camera de voorkeur geven om op het koppel scherp te stellen, in plaats van de bomen op de achtergrond (98mm | ISO8000 | f/4 | 1/60).

Foto 6: Hoewel niet gewenst, zou het activeren van de AF-ON: far shift de camera ertoe bewegen om op de onderwerpen op de achtergrond scherp te stellen. In dit geval is natuurlijk de AF-ON: near shift gebruikt. (68mm | ISO6400 | f/6,3 | 1/160).

3. Uitbreiding van functies met de Upgrade Software Key DMW-SFU2

Deze nieuwe optie stelde me eerlijk gezegd voor een klein raadsel, en enig zoeken heeft me geleerd dat dit een upgrade is die los gekocht kan worden, om de video mogelijkheden van de Lumix S1 uit te breiden. Deze optie geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om in 4:2:2 10-bit en V-log video opnamen te maken. Er is bovendien de mogelijkheid om een favoriete LUT (Look Up Table) te installeren en gebruiken, en een WFM (Waveform Monitor) weergave functie.

De firmware upgrade voegt een activatie functie toe, om de opties van de Upgrade Software Key aan of uit te schakelen. Bij activatie worden bovendien een aantal video opname mogelijkheden (MOV) toegevoegd:

  • 4K in 8 bit (60p/50p, 4:2:0) en 10 bit (30p/25p/24p, 4:2:2)
  • FHD in 10bit (60p/50p/30p/25p)

De exacte betekenis van deze mogelijkheden zullen voor de videograaf duidelijk zijn, en wellicht een mooie toevoeging geven aan de camera.


4. Verbeterde stabiliteit bij gebruik van XQD kaarten

In mijn eerste review van de Lumix S1 heb ik geen beschikking gehad over een XQD kaart, en heb ik dus alleen gebruik gemaakt van het tweede SD slot. De nieuwe firmware biedt dus een verbeterde stabiliteit in gebruik bij een XQD kaart. Dit heb ik niet kunnen testen.

Foto 7: Bij gebruik van een XQD kaart is de camera software stabieler geworden.

Tot slot

Voor mij als fotograaf is vooral optie 2, de aanpassing aan de AF-ON functionaliteit, een mooie toevoeging aan de camera. Het geeft meer controle over het gebruik van de autofocus. Maar ook de nieuwe opties voor de videograaf geven een mooie uitbreiding op een al heel uitgebreide camera. Heb je een Panasonic Lumix S1 of S1R, dan is een update van de firmware zeker aan te raden.
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.